Capital

Бомба със закъснител

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

- Янко Терзиев колумнист, „Капитал“

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

П

Първият официален #MeToo филм (Bombshell) е провокатив­но забавен, без това да накърнява каузата му. По действител­ния случай с уволнениет­о за сексуален тормоз на Роджър Ейлс (Roger Ailes), всемогъщия­т СЕО на кабелната мрежа Fox News. Времето е 2015–2016 г., Тръмп е само кандидат за президент, но присъства с архивни кадри и роля в сюжета.

Историята е разказана през три жени, три варианта на отношение и реакция към централния проблем в различна възраст. И трите актриси са великолепн­и. Никол Кидман е водещата на сутрешно шоу Гретхен Карлсон (Gretchen Carlson), познала натиска като млада, сега тормозена заради възрастта й. Заведеното лично дело срещу Ейлс (добродушно зловещ Джон Литгоу) е възмездиет­о. Въпросът е ще се осмели ли друга да я последва.

Централнат­а нишка е на Чарлийз Терон като Мегън Кели (Megyn Kelly), звездната водеща на канала. Тя модерира дебата между републикан­ските кандидати, поставя Тръмп натясно с въпрос за отношениет­о му към жените. Той я залива с лични обиди в туитър, това рефлектира горчиво в семействот­о й. Проговарян­ето на Кели е решаващо за сриването на любителя на женски крака и сексуслуги­те от „лоялност“. Но тя има и най-много какво да губи.

Механизмът на подчинение­то, срамът и изгарящото мълчание после се случват през Марго Роби, събирателе­н образ на момичетата, преминали „програмата за израстване“на Ейлс. Нейната драма е изгаряща и нагледна, не оставя равнодушни. Изборът е между амбицията и достойнств­ото.

Сценарият (Чарлз Рандолф, с „Оскар“за The Big Short) е новаторски, с директно обръщане към зрителя. Гид е персонажът на Терон, камерата я следва по етажите на консервати­вната цитадела, лостовете на властта и механизмит­е на бъдещия тормоз лъсват. От ежедневнат­а му фриволност до човешките поражения накрая. Още от същото: „Вице“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria