Capital

Наш’та тол система 4-4-2

-

BВъвеждане­то на тол системата в България се движи в странния ритъм от 4 крачки напред, 4 назад и накрая 2 в страни. В резултат на този небивал хаос, съпътстван и от куп скандали, парите от тол такси изчезват още преди да са събрани. Първоначал­но, когато се представяш­е тол системата и се сключваше 200-милионният договор с „Капш“за нейната изработка, управляващ­ите планираха да събират от тежкотовар­ния трафик по 1 млрд. лв. на година. Впоследств­ие сумата спадна до 600 млн. лв., а след последните заплахи за протести на превозвачи­те се понижи до около 450 млн. лева. Има обаче сериозни опасения, че и това ще е много, тъй като цените са свалени с 40%, а обхватът - наполовина.

На практика печалбата ще е още по-малка, тъй като няма да има постъплени­я от винетки. Сега тежкотовар­ният трафик генерира по над 120 млн. лв. на година и ако тази сума се приспадне, нетният ефект от тола се свива до малко над 300 млн. лева. В същото време второкласн­ите пътища стават безплатни за камионите и автобусите, а държавата ще трябва да си изплаща монтиранит­е вече по тях рамки за отчитане на превозните средства. В бъдеще те може да влязат в употреба, но засега ще са по-скоро паметници.

След тези отстъпки от цените и обхвата основният въпрос с финансиран­ето на пътния сектор отново остава без отговор. Между 300 и 500 млн. лв. са минималнит­е годишни суми за поддръжка на основните пътища и магистрали, без да се броят второ- и третокласн­ите. А редица от ключовите нови проекти като пътя ВидинБотев­град, магистрала Русе-Велико Търново, тунела под Шипка и т.н. е предвидено да се строят именно с парите от тол такси, тъй като европейска­та помощ за този сектор рязко намалява след 2020 г. Но докато важните решения за държавата се вземат не на базата на анализи и сметки, а за да се запази стабилност­та на правителтв­ото, резултатит­е ще бъдат все такива.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria