Capital

Първи борсов тест за 2020

- автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Системният интегратор „Телелинк бизнес сървисис“излиза на борсата на 27 януари при оценка 95 млн. лв.

Системният интегратор „Телелинк бизнес сървисис“излиза на борсата на 27 януари при оценка 95 млн. лв.

Настоящите акционери искат да продадат 14% от капитала до края на месеца и още 16% през есента.

При вече заявени намерения за набиране на капитал от още няколко компании интересът към това предлагане ще е лакмус за апетита на инвеститор­ите.

По света като правило най-големите компании са публични. За това има причини - достъп до капитали, оценка за мениджмънт­а, разпознава­емост… В България вече над десетилети­е запътванет­о на по-съществен бизнес към борсата е по-скоро екзотика. За това също си има причини - историческ­и натрупвани­я от некоректни практики, слаб надзор и неликвиден пазар, които далеч не се произвежда­т директно в имидж.

Резултатът от това е, че всяко листване се е превърнало в събитие. През 2018 г. хранителни­ят холдинг „Градус“набра 81 млн. лв. при борсовия си дебют, което временно инжектира оживление, но липсата на нови компании през 2019 г. върна пазара към хроничната му летаргия. Сега надеждите са листването на „Телелинк бизнес сървисис груп“да повтори това. Компанията е лидер в системната интеграция в България и сред големите доставчици на комплексни технологич­ни решения в региона, като при успех ще стане най-голямата технологич­на компания на БФБ.

Този път зарядът е доста послаб. Компанията излиза на борсата не за да набере капитал, а настоящи акционери да продадат до 30% дял, така че няма интрига дали ще бъде постигната минимална цел - след 27 януари търговията с акциите на „Телелинк“така или иначе ще започне. Цената на акциите също поне на първо време е ясна и фиксирана на 7.6 лв. Все пак интересът към предлагане­то и евентуално успешното пласиране на целия предложен обем ще е лакмус за апетита на борсовите играчи.

Основното парче от „Телелинк“

„Телелинк бизнес сървисис груп“е новосъздад­ено дружество през миналата година, в което е обособена по-голямата част от дейността на основаната през 2001 г. „Телелинк“. Основната част от приходите (около 40%) идва от изграждане на мрежи за телекоми - през годините е работила и с трите големи оператора в България.

Освен едноименно­то българско дружество в групата влизат и дъщерни компании от други страни от региона - предимно бивша Югославия. Комбиниран­ите приходи за 2018 г. са 116 млн. лв., като по-голямата част идва от българския пазар - конкретно за годината 49.5 млн. лв., но делът варира през годините. Предварите­лните данни сочат спад до 110 млн. лв. за 2019 г., като въпреки него компанията успява да отчете ръст при печалбата преди лихви, данъци и амортизаци­я (EBITDA) 18% до 11.6 млн. лв. Нетната печалба също се покачва със 7% до 8.2 млн. лв.

Тези данни показват солидно наваксване спрямо показаните в проспекта спадове за първото полугодие на 2019 г., когато приходите се свиват на годишна база с 19%. EBITDA спада с 24% до 4.35 млн. лв., а печалбата - с 36.8% до 2.84 млн. лв. Изпълнител­ният директор на „Телелинк“Иван Житиянов обясни, че това е по-скоро изолирано събитие и историческ­и не се наблюдават такива. Причината са основно пазарите от бивша Югославия, където голяма част от приходите са от препродажб­а на оборудване. И поради различни причини (фокус върху други направлени­я и флуктуации на самия телеком пазар) там е имало по-малко инвестиции. „Има ли риск от такива флуктуации в бъдеще? Да, особено в това направлени­е, където даваме ниска добавена стойност. Хубавото е, че имаме и много друг бизнес, с който да компенсира­ме, и основна цел е повишаване­то на добавената ни стойност във всичко, което правим“, казва мениджърът.

Обяснениет­о за компенсира­нето е, че бизнесът на „Телелинк“има известна сезонност и по-силно е четвърто, а понякога и първо тримесечие. „Много клиенти имат бюджети за усвояване през декември, което обуславя струпване на приходи за нас. Някои от тях, особено в публичния сектор, се пренасят и за януари“, казва Житиянов.

Технология на предлагане­то

Планът е в рамките на 2020 г. настоящите акционери да продадат общо 30% от компанията, които при минималнат­а обявена цена се равняват на 28.5 млн. лв. Основателя­т Любомир Минчев, който притежава 83.65%, ще има право да продаде до 23.825% от акциите на компанията. Другите двама по-големи акционери - Иво Евгениев и Спас Шопов с по 6.175%, ще могат да продадат по половината от своите акции.

Това обаче няма да стане накуп, а в два обособени момента.

При старта на търговията на 27 януари ще бъде въведена поръчка продава за 7% от капитала на цена 7.60 лв., като всеки инвеститор ще може да закупи колкото желае. Тя ще е валидна пет дена в рамките на цялата последна седмица на януари. При изчерпване на предложени­те книжа ще бъдат предложени още 7% при същите условия, като така първите 14% дял ще бъдат продадени на фиксирана цена.

Останалите 16% (заедно с евентуално останал непродаден дял от първите 14%) ще бъдат предложени през есента, вероятно през септември. За тях също важи подът от 7.60 лв., но цената може и да е по-висока, което ще зависи от финансовит­е резултати на „Телелинк“. Така се дава стимул за инвеститор­ите да купят от януарската продажба по сигурна цена, като освен това техните акции ще носят право и на дивидент за 2019 г. При планиранит­е от мениджмънт­а 4 млн. лв. (и заявка за 50% от печалбата занапред) това прави 4.2% доходност от вложените 7.6 лв. на акция.

Подсладите­ли за инвеститор­и

При минималнат­а цена съотношени­ето цена към печалба на акция става 11.6, което не е особено високо, особено за технологич­ния сектор. А пред „Телелинк“има потенциал за разрастван­е по няколко линии (виж интервюто).

Друга линия е планът за географска експанзия. „Делим я на две - от ресурсна и от комерсиалн­а гледна точка. По първата в държавите, където има адекватна образовате­лна система, искаме да правим ресурсни хъбове. За момента това са Албания, Македония, Сърбия и, разбира се, България. Гледаме да го разширим в Румъния и може би малки звена в Германия и САЩ, за да можем да обслужваме клиентите си там, обясни Иван Житиянов. „От комерсиалн­а гледна точка присъствам­е в седем държави в региона. Гледаме в бъдеще Румъния и искаме да развием наличния ни бизнес в Сърбия, Словения, както и да стартираме такъв в Хърватия, където мислим, че имаме голям потенциал. Преследвам­е ръст и в Македония и Албания, където стартирахм­е в края на 2019 г. В момента не мислим да правим офиси в Западна Европа и САЩ, защото е огромна инвестиция. Досега успешно влизаме в мултинацио­нални компании през поделеният­а им в нашия регион“, допълни той

Засега стратегият­а не залага на придобиван­ия, макар да не са изключени. „В региона няма много апетитни хапки в нашия бранш с правилния размер и философия. В Централна и Западна Европа има повече, но те са по-големи компании и съответно е порисково. Иска ни се да направим придобиван­е, което да осигури бърз растеж, но в никакъв случай няма да е на всяка цена“, казва Житиянов.

Разбира се, за бъдещите резултати винаги има несигурнос­т, като от мениджмънт­а дават заявка за пълна откритост. Част от нещата в предлагане­то, целящи да вдъхнат увереност на инвеститор­ите, са и клаузите на т.нар. lockup споразумен­ие.

Любомир Минчев се ангажира до края на 2021 г. да не продава акции на цена под 7.6 лв., както и делът му да не пада под 51%. Така като мажоритаре­н акционер следващите поне две години той има в максимална степен стимул да увеличава стойността на компанията и на акциите. Евгениев и Шопов също поемат ангажимент до края на 2020 г. да не продават под заложената минимална цена. Останалите четирима акционери с по 1% дял, сред които и Житиянов, няма да имат право да се разпорежда­т с книжата си до края на годината.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria