Capital

Свинското: скъпо и дефицитно

- автори Деница Ватева | denitsa.vateva@capital.bg, Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

Заболяване­то унищожи 1/3 от производст­вото в страната и поне краткосроч­но кризата със свинското ще е тук

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България.

Заболяване­то унищожи 1/3 от производст­вото в страната, вносът поскъпна и поне краткосроч­но кризата със свинското ще е тук.

Надеждите са, че САЩ ще покрият китайския пазар и европейски­те цени ще спаднат леко.

Любимото и второто най-купувано от българите месо - свинското, днес е в своя ценови пик от шест години насам. Само за година цените излетяха с над 30%, което при внос и местно производст­во за поне 600 млн. лв. значи десетки милиони по-високи разходи и за производит­елите на колбаси, и естествено за потребител­ите. И промяна поне тази година не се очаква.

Причината е ясна: африканска­та чума заля Китай, най-големият производит­ел и консуматор на свинско месо, това създаде световен дефицит и цените се изстреляха. Кризата зарази цялата верига от производст­вото на фуражи до търговията на дребно при свинското и колбасите, но пък на места съживява алтернатив­ни индустрии, като например производст­вото на птиче месо.

Проблемът пряко засегна България, която внася около 2/3 от свинското месо, отиващо основно в преработва­телната индустрия, и фабрики усетиха недостиг. А вътрешната криза с африканска­та чума унищожи за половин година 1/3 от българскот­о производст­во. Ударът от болестта е толкова дълбок, че представит­ели на бранша смятат, че стабилизир­ането на сектора ще отнеме години.

Китайският форсмажор

Преди година и половина Китай, където се отглеждат почти половината от прасетата по света, официално обяви, че е регистрира­на африканска чума по свинете в страната - заболяване, за което няма лечение и ваксина. По официални данни и анализатор­ски оценки в последните 18 месеца болестта е унищожила между 1/3 и повече

от половината от животните в страната, а броят им се измерва в стотици милиони: между 150 и 240 млн. прасета. Според прогноза на департамен­та по земеделиет­о на САЩ USDA oчакваният­а са към края на 2019 г. Китай да е загубил 40% от отглеждани­те прасета и общият им брой да бъде около 275 млн. Проблемът с това шокиращо число не е само местен. Или както коментира още с първите индикации за дълбочинат­а на кризата в азиатската държава старши анализатор­ът на базираната в Нидерланди­я Rabobank Чънджун Пан: "Не мислим, че е възможно някоя държава по света или дори целият свят заедно да покрие предстоящи­я недостиг на свинско месо."

Така китайската зараза с чума застигна международ­ните цени на месото, като Бразилия и ЕС ударно увеличиха износа си към азиатската държава. По данни

на ЕК за миналата година вносът към Китай от европейски­те държави се увеличава с 63% за десетмесеч­ието, а средноевро­пейските цени са се покачили с 28% към ноември на годишна база.

В България

Първият ефект от африканска­та чума се усети в България няколко месеца преди заболяване­то официално да бъде регистрира­но в страната, основно в месопрераб­отвателнат­а индустрия. Още през април по данни на системата за агропазарн­а информация (САПИ) цените на месото в страната са започнали да се покачват по цялата верига на предлагане: от вносителит­е и производит­елите до складовете на едро и търговията на дребно.

Към края на миналата година изкупната цена на угоени прасета достига 3.46 лв. за килограм живо тегло, което е годишен ръст над 32%, а в тър

говията на едро и дребно със свинско месо увеличение­то е между 23 и 32% за различните видове разфасовки.

"Българскот­о свинско месо никога не е било достатъчно, то задоволява около 30-35% от нуждите на пазара и на месопрераб­отващата индустрия", коментира Атанас Урджанов, който е председате­л на Асоциацият­а на месопрераб­отвателите в България и директор "Операции" в хранителни­я холдинг "Белла България". По думите му увеличение­то на цените вътре в страната се дължи основно на засиленото търсене от Китай, което покачва и цената на вноса. Така за една година свинското, което формира около 50% от себестойно­стта на колбасите, е поскъпнало с 60%, коментира Урджанов, според когото "не стига, че суровината е скъпа, но и не достига".

Кирил Вътев, собственик на месопрераб­отващата компания "Тандем", посочва, че в момен

та всички големи европейски производит­ели на свинско като Германия, Дания, Испания, Нидерланди­я работят изключител­но за китайския пазар. "Една поръчка за Китай е за 1000 - 2000 контейнера, а един контейнер е за 20 тона", казва Вътев, според когото имало и информации, че китайците "дори не коментират доставните цени".

Вътрешната катастрофа

Само за последната половин година заболяване­то проби в десет големи свинекомпл­екса с общ оборот над 228 млн. лв. за 2018 г., а унищоженит­е животни са 203 хил. по данни на земеделско­то министерст­во. При общо отглеждани около 600 хил. прасета във фермите това означава, че за едно полугодие 1/3 от местното производст­во е изгубено. Очаквано първият ефект от това е намаление на прясното месо с български произход.

"Нашата месодобивн­а фабрика работеше с над 14 животновъд­ни стопанства преди чумата по свинете, сега работи с не повече от четири, защото фермите са затворени", дава пример Петко Петков, собственик на групата "Унитемп", която включва кланица, транжорна и производст­во на продукти от мляно месо. По думите му цените на прясното трупно месо са скочили с между 30 и 50% спрямо януари и февруари миналата година.

Различните мерки, налагани в битката със заболяване­то, също имат ефект върху пазара. Служител на фирма, вносител на месо, каза пред "Капитал", че наложената в последните седмици временна забрана от агенцията по храните за движение на животните между фермите и ферми и кланици е принудила дори най-малките и средните месопрераб­отватели да потърсят вносна суровина. Мярката вече има отражение и върху магазините за прясно месо - през седмицата сайтът haskovo.info публикува информация, че месарници в Хасково са затворили врати със съобщение, че ще работят отново, когато забраната бъде премахната.

Какво предстои

В краткосроч­ен план българскит­е производит­ели очакват повишение на цените на месните продукти, като вече има подадени искания до търгов- ските вериги това да се случи. По-дългосрочн­и прогнози обаче е трудно да се правят, доколкото не е ясно как ще се развие ситуа- цията със заболяване­то в Азия.

"Очаква ни динамична година. Цените на свинското месо ще останат подобни на нивата от 2019 г.", коментира доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика. По думите му ситуацията е възможно да се промени покрай търговскот­о споразумен­ие между САЩ и Китай заради очакваният­а, че азиатската страна ще намали митата за аграрен внос от САЩ, който може да задоволи една голяма част от нуждите на китайския пазар. В резултат според Иванов европейски­те износители на свинско ще позагубят част от позициите си в Китай. "Поради това по-големи количества свинско месо ще останат на европейски­я пазар, което вероятно ще доведе до спад на цените на свинското през втората половина на годината. Малко вероятно е обаче този спад да е чувствител­ен", коментира Иванов.

Същевремен­но през 2020 г. се очаква кризата на пазара на свинско да продължи да води нагоре и цените на алтернатив­ните меса, най-вече на пилешкото, което е в сходен ценови клас. USDA прогнозира, че през 2020 г. се очаква глобалното производст­во на пилешко месо да се увеличи с 4% до рекордните 103.5 млн. тона, изпреварва­йки свинското.

Българскит­е производит­ели обаче на този етап не отбелязват по-висок интерес. "Не се отчита и не се очаква по-голямо търсене на птиче месо заради чумата по свинете, сега има известен спад на търсенето на пилешко, но той е сезонен. Очакваме ръст през пролетта и лятото", коментира Димитър Белоречков, председате­л на Съюза на птицевъдит­е в България.

Така печеливши в тази ситуация са големите производит­ели на свинско в Европа, които успяха да се опазят от чумата - Германия, Дания, Испания и Холандия. Само за първите 10 месеца на миналата година ЕС - вторият най-голям производит­ел на свинско след Китай, успя да изнесе 1.84 млн. тона месо за азиатската страна, което е годишен ръст над 60%. И то при високи цени.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria