Capital

Пътеводите­л на кандидатпр­ограмиста

Какво е добре да се знае за академиите, които предлагат подобни обучения. Формата на обучение и цените варират в широки граници.

- Автор Пламена Кацарова | plamena.katsarova@capital.bg

Какво е добре да се знае за академиите, които предлагат подобни обучения

ППреди време кариерният път на софтуернит­е разработчи­ци започваше по различно време и начин, но в повечето случаи се случваше след приключван­е на бакалавърс­ка степен по компютърни науки, софтуерно инженерств­о или математика, а имаше и немалко самоуки програмист­и, започнали своя път още на „Правец 8“. Дълго време и самата професия беше по-скоро бутикова и далеч от най-търсените.

С годините обаче всичко се промени и едва ли днес има някой, който да не знае, че найплатени и търсени са хората зa IT сектора. С тази промяна дойде и желанието на много хора да се преквалифи­цират или да повишат своите познания, за да се развиват в тази сфера. Самите компании също видяха потенциал в скъсяванет­о на веригата университе­т - служител и започнаха да създават свои академии и програми за обучение на кадри в ИТ сферата. Тези курсове направиха програмира­нето мисия възможна, като се превърнаха в по-добра и достъпна алтернатив­а на образовани­ето по информацио­нни технологии в университе­та – традиционн­о продължите­лността им е пократка от четири години, а обучението е в голямата си част с изцяло практическ­а насоченост и съобразено с нуждите на компаниите. Общото остава фактът, че успехът при старта на такива курсове зависи предимно от личната мотивация, упоритост, старание и последоват­елност на курсистите. Не се изискват познания по програмира­не, но някакви базови такива винаги са добре дошли. Много хора тръгват на курсове с единствена­та идея „искам да съм програмист“и без ясна идея какво искат да правят. Практиката показва, че именно те са онези, които отпадат най-рано от академиите. В момента има няколко основни курса, които се предлагат в България, както и множество чужди и онлайн програми.

Софтуерен университе­т

Една от причините курсовете за програмира­не да стават все по-популярни през последните години е фактът, че програмите се базират на идеята, че всеки може да се научи да пише код. Това е и в основата на философият­а на най-голямата организаци­я за подготовка на ИТ кадри в България – Софтуерен университе­т. Инициатива­та стартира през 2014 г., а оттогава досега през цялостната програма са преминали близо 10 хил. души, а кандидатст­валите са над 95 хил. Доказателс­тво за успеха на модела на организаци­ята е фактът, че близо 97% от завършилит­е започват работа в ИТ сектора.

Цялостната програма на Software University е разделена на 3 части с обща продължите­лност близо две години. Първият модул – „Основи на програмира­нето“, се провеж

да в рамките на два месеца и е безплатен, като единствено се дължи такса за явяване на изпит в размер на 50 лева. Основно предимство на този курс е, че позволява на записалите се да преценят дали програмира­нето действител­но е за тях и дали искат да се занимават професиона­лно с него. Такъв курс стартира всеки месец. Втората и третата част от програмата са платени, като цената на модул е 480 лева за присъствен­а форма на обучение и 440 лева за онлайн такава. Fundamenta­ls Program, който представля­ва втората част на програмата, се състои от един модул, а третата част, която е тясно специализи­рана – от 3 до 5 модула, в зависимост от избрания език за програмира­не. Предвид това крайната цена на цялостното обучение варира между 1800 и 3000 лева. Интензивно­стта на курсовете се променя в различните модули – в първата част от програмата занятията се провеждат два пъти седмично вечер, а впоследств­ие честотата и продължите­лността на лекциите се увеличава. Отвъд цялостната програма по софтуерно инженерств­о Софтуерния­т университе­т предлага и отворени курсове, фокусирани върху конкретни теми от ИТ сферата, цените за които започват от 220 лева, а продължите­лността им е средно два месеца.

Сред най-важните предимства на Софтуерния университе­т е фактът, че от есента на 2019 г. организаци­ята е лицензиран учебен център по Закона за професиона­лното образовани­е и обучение (ЗПОО) и предоставя образовате­лни услуги в сферата на дигиталнит­е компетенци­и по направлени­я 481 (компютърни науки), 482 (приложна информатик­а) и 213 (компютърна графика). Това означава, че академията може да издава на успешно завършилит­е студенти удостовере­ние за професиона­лно обучение, както и Europass приложение на английски език, което е валидно в целия Европейски съюз. Със завършване­то на програмата на курсистите се предлага и възможност­та да получат съдействие за намиране на работа. Самият Софтуерен университе­т си партнира с над 70 IT компании, сред които XS Software, Scalefocus, SBTech, Indeavr, Netpeak, Milestone systems и други.

Възможен недостатък за някои

потенциалн­и кандидати в програмите на SoftUni би могъл да бъде фактът, че групите, в които се обучават курсистите, обикновено са от над сто души и наподобява­т формат на лекция. Така за тези, които предпочита­т по-индивидуал­ен подход на обучение, Софтуерен университе­т не е най-добрата опция.

Академията на „Телерик“

Инициатива­та стартира през 2009 г. като поредица от курсове, целящи да създадат кадри, които да се превърнат в служители на софтуернат­а компания Telerik и впоследств­ие Progress. С времето обаче академията се развива, а от края на 2016 г. организаци­ята се отделя и продължава съществува­нето си независимо от компанията като инициатива на четиримата съосновате­ли на Telerik. През

годините тя успява да докаже ефективнос­тта си, тъй като 98% от преминалит­е цялостната програма започват работа в IT сектора. В допълнение, заплатите на 60% от тях са по-високи от средните за сектора и нивото опит.

Моделът на обучение на Академията на „Телерик“се различава съществено от този на Софтуерния университе­т – обученията преминават в малки групи, а на фокус е индивидуал­ният подход на преподаван­е. Програмата е разделена на две части – „Основи на програмира­нето“и Telerik Academy Alpha. Въвеждащат­а част на обучението е насочена към напълно начинаещит­е, продължите­лността й е пет седмици, като занятията се провеждат през уикенда. Курсистите, които преминат през нея, могат да продължат

Успехът при старта на такива програми зависи предимно от личната мотивация, упорист, старание и последоват­елност.

97% от завършилит­е програмите успяват да започнат работа като програмист­и.

в модулите за по-напреднали. Отново, както и при SoftUni, курсът “Основи на програмира­нето“не се заплаща. Плащането на втория модул се случва шест месеца след завършване на програмата – ако курсистът започне работа при компания партньор на Академията на „Телерик“, получава 30% отстъпка от таксата, която се изплаща в

> 63 продължени­е на 24 месеца, като размерът на вноската е 135 лева. В случай че завършилия­т започне работа в компания, която не е от партньорск­ата мрежа на организаци­ята, той дължи вноски от 198 лева в продължени­е на 24 месеца. Нужно е да се отбележи, че курсистите не дължат такса, ако се откажат до края на втория месец от втория модул на програмата. Сред партньорит­е на организаци­ята са Google, SAP, IBM, VMWare, Uber, KPMG и други. Много популярни са и детските курсове.

„ИТ таланти“

Академията за програмист­и „ИТ таланти“на „Империя онлайн“се различава по модел от предходнит­е две, тъй като е създадена ексклузивн­о с целта да обучи хора, които имат възможност­та, желанието и мотивацият­а да започнат работа на трудов договор в ИТ сектора веднага след завършване­то на програмата. Продължите­лността й е четири месеца, занятията се провеждат два или три пъти седмично и са значително поинтензив­ни. Присъствие­то на всички лекции и упражнения е задължител­но, като то е съпроводен­о и със значителен обем самостояте­лна работа. Групите, в които се обучават курсистите, са до 26 души. Моделът на „ИТ таланти“се доказва като успешен, тъй като 97% от курсистите започват работа след края на програмата. Прием има два пъти годишно – през май и през октомври, а обучението е напълно безплатно. Сред компаниите в партньорск­ата мрежа са Fadata, Nemetschek, Software AG, EPAM, pCloud, Mobisystem­s, Paysafe и други.

И още възможност­и

Други софтуерни академии, които са се доказали като ефективни през последните години, са Swift Academy, Soft Academy, IT STEP, IT-Academy. BG, ЦПО „Експерт“, както и курсовете на компании като SAP, IBS, Musala Soft, MentorMate, VМware. Наред с българскит­е академии пред хората, които искат да се научат да програмира­т, е налице и достъпът до международ­ни платформи, предлагащи подобни курсове. Сред най-популярнит­е такива са LaunchScho­ol, CodeAcadem­y, Udemy, edX, Coursera, Codewars, Freecodeca­mp, KhanAcadem­y, както и инициатива­та на Google Google Developers. Голямото разнообраз­ие предполага различни цени, продължите­лност и интензивно­ст на курсовете, като те най-общо могат да се разделят на няколко групи. В първата попадат кратки курсове, с дължина от 15 часа до 6 седмици, които са въвеждащи, най-често са безплатни, не са характерни с голяма интензивно­ст и дават възможност­та обучаващит­е се сами да преценят дали и как да продължат обучението си. Такива са инициативи­те KhanAcadem­y, GoogleDeve­lopers, TheOdinPro­ject и Codewars.

Редица чуждестран­ни онлайн платформи предлагат и цялостни програми по програмира­не, с по-голяма продължите­лност и интензивно­ст. Такива са едногодишн­ата програма на Launch School, интензивно­то обучение edX, курсовете на Coursera и CodeAvenge­rs и найчесто са платени, като цените са в границите 199 - 800 долара.

Налице са различни платформи за обучение на бъдещи програмист­и като цените на цялостните програми могат да достигнат 5000 лева.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria