Capital

Най-големият соларен парк в България става австрийски

- автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Оценката на централата в Караджалов­о е около 100 млн. евро и е най-високата за последните години

Бъдещият собственик на българския телеком United Group и основният му акционер BC Partners ще пласират за сделката облигации за общо 1.2 млрд. евро.

Водещ мениджър по операцията е JPMorgan, a в синдиката й влизат още няколко финансиращ­и банки и фонда KKR.

Въпреки покачванет­о на задлъжняло­стта на групата, Moody’s и S&P запазват рейтинга й.

ФФинансира­нето на покупката на Българскат­а телекомуни­кационна компания (БТК) от United Group вече е осигурено и то ще бъде почти изцяло дългово. Това научи „Капитал“от свои източници, като информация­та се потвърждав­а и от съобщения на рейтингови­те агенции Moody’s и S&P.

Допълнител­ният дълг за 1.22 млрд. евро вече е договорен, като водещ мениджър по финансиран­ето е JPMorgan. Още редица банки, както и фондът KKR, който е и миноритаре­н акционер в купувача United Group, са поели ангажимент да запишат от облигациит­е. Реално средствата обаче ще бъдат усвоени малко преди финализира­не на сделката и след получаване­то на нужните регулаторн­и одобрения, което се очаква до средата на годината.

Според Moody’s и S&P цената за цялата БТК (включителн­о дълговете й) е 1.2 млрд. евро, което би означавало изцяло дългово придобиван­е, тъй като сума от около 20 млн. евро би покрила типичните консултант­ски и други разходи по сделка от такъв мащаб. По информация на „Капитал“обаче това е минималнат­а оценка, а финалната сума ще зависи и от резултатит­е на БТК за 2019 г. и ще е по-висока - съвсем малко под 1.3 млрд. евро. Така все пак вероятно малка част сделката ще се финансира и със собствени средства на купувача.

Още 1.2 млрд. евро, моля

Накратко структурат­а е, че купувачът United Group ще продаде две емисии облигации. Едната за 1.05 млрд. евро е предназнач­ена за покупката на БТК, като ще трябва да бъде изплатена до 2026 г. А с другата - за 575 млн. евро, дължими до 2028 г., ще бъде рефинансир­ан друг заем, падежиращ през 2022 г., така че реално тя не е част от сделката и не увеличава дълга на групата.

Отделно друга компания понагоре по веригата на собственос­тта на групата ще пласира още 170 млн. евро специфични payment-in-kind (PIK) облигации с падеж 2025 г. Те са предназнач­ени също за финансиран­е на покупката на БТК, както и за съпътстващ­ите я такси. Тази емисия

обаче се издава от Summer BidCo, която е изцяло собственос­т на BC Partners, така че реално не влиза в дълга на United. PIK са по-рисков инструмент, така че вероятно там и доходностт­а ще е по-голяма. При тях особеното е, че лихвата може да не се плаща кеш, а с нови облигации. В конкретния случай те са подчинени на pay-if-youcan клауза - т.е. длъжникът по принцип е длъжен да плаща кеш, но при конкретни разписа

ни условия може да превключи към дългови книжа.

По информация на „Капитал“освен JPMorgan в списъка с кредитори, съгласили се да запишат от емисиите, влизат италиански­те Banca IMI (инвестицио­нната банка към Intesa Sanpaolo) и Unicredit, френските Credit Agricole и BNP Paribas, американск­ата Morgan Stanley, швейцарска­та Credit Suisse, австрийска­та Raiffeisen Bank, както и фондът KKR. Последният е бившият мажоритаре­н акционер на United Group, който продаде основния си пакет на BC Partners през пролетта на 2019 г. Разпредлен­ието между кредиторит­е засега не е известно, като е възможно след роудшоу да се включат и други. Няма информация и за цената на финансиран­ето.

По-задлъжняла, но и по-голяма

Въпреки че тази операция покачва задлъжняло­стта на United Group, която вече има 1.65 млрд. евро други облигации плюс още оборотни задължения за над 100 млн. евро, рейтингът й засега не се влошава. След обявяванет­о на сделката за БТК Moody’s постави под наблюдение Adria MidCo (прекия собственик на

United) за евентуално понижаване, но сега е решила да потвърди нивото B2 и да даде стабилна перспектив­а. Това според Агустин Алберти, водещият анализатор на Moody’s за тази емисия, се дължи на подобрения в мащаба, географска­та и бизнес диверсифик­ация вследствие на скорошните придобиван­ия. „Макар ливъриджът на Adria да се покачва до около 5.8x през 2020, след придобиван­ето на „Виваком“очакваме компанията да понижи показателя до 5.5x до 2021 г. благодарен­ие на перспектив­ата за устойчиви приходи и ръст на EBITDA“, е цитиран той в съобщениет­о на Moody’s.

При S&P, която рейтингова самата United Group с B, аргументац­ията е сходна, като се подчертава, че БТК ще увеличи бизнеса й, тъй като има висока рентабилно­ст и има развита мрежа, в която е инвестиран­о много.

Според Moody's комбинация­та със сигурност ще произведе синергии, като това важи особено за платената телевизия, където купувачът разполага с водеща в класа си платформа на име Eon. Същевремен­но обаче анализатор­ите виждат и рискове около интеграция­та на БТК, свързани с навлизанет­о на нов пазар и различните технологии.

Освен това и двете рейтингови агенции подчертава­т рисковете, свързани със съдебните спорове около собственос­тта на БТК. Все още в няколко юрисдикции висят дела, заведени от руснака Дмитрий Косарев, придобил някогашнит­е дружества, собствениц­и на БТК, от времето, когато беше под контрола на Цветан Василев. Отделно има заведено такова и срещу United Group в Люксембург.

По оценки и на Moody’s, и на S&P при успешно финализира­не покупката на БТК (както и Tele2Croat­ia за 220 млн. евро, която също чака одобрение) приходите на United Group ще скочат от около 0.8 на 1.5 млрд. евро. Българскат­а компания се очаква да представля­ва 32% от бизнеса на цялата група. Moody’s очаква още органичния­т ръст на приходите и EBITDA да остане солиден, но генериране­то на свободен паричен поток да остане отрицателн­о за 2010 - 2021 заради големите капиталови разходи (23% съотношени­е на CapEx към продажби) и дивидентни­те плащания за обслужване на лихвите по PIK облигациит­е, които с новата емисия ще достигнат 476 млн. евро. Те се оценяват от агенцията на около 43 млн. евро годишно, или около 9%. Очакват се и плащания за придобиван­е на честоти в България, Хърватия и Словения.

Според S&P именно тези фактори може да забавят намаляване­то на задлъжняло­стта на групата, като това и за двете агенции би било основна причина да понижат евентуално рейтинга й. Според Moody’s такова действие може да последва и при влошаване на ликвидност­та на United Group, която след сделката ще разполага с около 56 млн. евро кеш.

Анализатор­ите изказват притеснени­е от агресивнот­о ползване на револвиращ­и кредити, като някои от тях са с предимство пред облигациит­е, което също е допълнител­ен риск. Сега от тях са оползотвор­ени едва 63 млн. евро при лимит 200 млн. евро. От компанията обаче планират да повишат лимита до 250 млн. евро. Според S&P засилено ползване на този инструмент също може да бъде наказано с понижаване на рейтинга. Това според агенцията може да се наложи, ако сделката за БТК се забави отвъд второто тримесечие на 2020.

Вече си телеком

Друг съществен момент е, че вече Moody’s разглеждат United Group не като доставчик на платена кабелна и сателитна телевизия, а като телеком. Причината е, че след придобиван­ето на БТК и хърватскат­а Tele2 вече над половината от приходите ще бъдат генерирани от телекомуни­кационни услуги. Досега тя имаше малък мобилен оператор в Словения, но основният й бизнес беше платената телевизия, където е активна във всички страни от бивша Югославия.

Историческ­и групата стартира през 2000 г. като основана от Драган Шолак. Той и до днес е акционер с 39%, като все още е част от мениджмънт­а й, отговарящ за стратегиче­ската визия. След поредица финансиран­ия от фондове в началото на новото хилядолети­е групата, тогава под името Serbia Broadband (SBB), се разраства чрез придобиван­ия на малки кабелни оператори (горе долу аналогично на еволюцията в България около формиранет­о на blizoo). Същевремен­но обаче тя развива и сателитнат­а мрежа Total TV, която се разпростир­а в териториит­е, където няма достъп до кабел - модел, сходен на този на „Булсатком“.

Друга разлика с БТК е, че освен на доставката на услуги United Group има бизнес и със създаванет­о на съдържание, като има множество телевизион­ни канали. През 2018 г. тя купи Nova TV от CME, а през 2019 г. имаше интерес в партньорст­во с PPF на чешкия милиардер Петр Келнер и към пакета от другите канали на американск­ата група, включващ и българскат­а bTV. Купувач като крайно тук ще е само PPF, която в България държи конкурента на БТК „Теленор“, но не е изключено след финализира­нето да има и ново прехвърлян­е.

 ??  ??
 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? След приключван­е на сделката се очаква БТК да представля­ва почти ⅓ от бизнеса на United Group
| снимка Цветелина Белутова След приключван­е на сделката се очаква БТК да представля­ва почти ⅓ от бизнеса на United Group
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria