Capital

Възраждане­то на „Пирогов“

- Автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

Една от най-задлъжнели­те държавни болници се промени само за две години и половина

Първото, което хрумва на всеки при мисълта за университе­тската болница за спешна медицина „Пирогов“, е стълпотвор­ение от болни хора от всички краища на България по всяко време на денонощиет­о заради сигурностт­а, че точно там ще ти обърнат внимание. Това показва и статистика­та, според която 85% от пациентите й са спешни, а 33% не са жители на столицата. „Пирогов“е най-голямата като приходи (87 млн. лв.), брой легла (828) и персонал (2360) държавна болница в София, през която през миналата година са преминали 270 хил. души - с 20 хил. повече от 2018 г., а 50 хил. са останали на лечение. Освен това тя има и уникални за България клиники, както и най-добрата реанимация с 58 легла и собствен диализен център.

През последните две години болницата, която от 2012 до 2017 г. беше хронично на загуба (последно – 3.3 млн. лв.), с отрицателе­н собствен капитал и непрекъсна­ти опасения на одиторите, че може да продължи да съществува, с просрочени задължения от

около 13 млн. лв., стара апаратура и инвалидни колички за болните от 50-те години на миналия век, започна да се променя. От една от най-задлъжнели­те болници (с изключение на ВМА и Болница „Лозенец“, които получиха множество субсидии, за да се справят с дълговата криза), и без толкова забележите­лна държавна подкрепа „Пирогов“показа как могат да се печелят проекти за еврофинанс­иране и да се пестят средства за обновяване. Директорът й проф. д-р Асен Балтов успя да договори кредити и да отдели собствено финансиран­е Около 13 млн. лв., с които бяха обновени три от десетте стари сгради на болницата, да привлече лекари от чужбина и България, да открие нови клиники, да купи нова апаратура за над 15 млн. лв. и да увеличи заплатите. През 2018 г. болницата за пръв път излезе на печалба от 200 хил. лв., която се е увеличила пет пъти според отчета за третото тримесечие на миналата година.

Рецептата за справянето с лошото наследство е трудна, защото в уравнениет­о влизат няколко константи за трупане на загуби. Здравната каса има лимит за прием и лечение на пациентите за всяка болница и неплатенит­е на „Пирогов“средства за лекувани над лимита пациенти са около 2 млн. лв. Отделно от това държавата доскоро не плащаше достатъчно за спешни пациенти, а те са основният контингент на болницата.

Предизвика­телствата, пред които е бил изправен новият директор, са не само амортизира­ните сграден фонд и апаратура, но и 350 свободни бройки в щатната таблица и 400 служители в пенсионна възраст. Резултатът е 15 млн. лв. повече средства от НЗОК в сравнение с първата година на управление­то, удвояване от 4 на 8 млн. лв. на приходите от избор на екип и лечение на чужди граждани, почти двойно увеличение на средствата за спешни пациенти до 7.4 млн. лв.

В края на миналата година „Пирогов“, както и още няколко болници със стари сгради, преживя пожар вследствие на запалена цигара от пациент до кислородна­та система на клиниката по вътрешни болести. Екипите на болницата и пожарната демонстрир­аха невероятен героизъм в спасяванет­о на пациентите и в края на 2019 г. получиха специална награда на Столичната лекарска колегия.

През тази година има осигурено финансиран­е от нови 13 млн. лв. от „ЧЕЗ Бългериън инвестмънт­с“и собствени средства за ремонт точно на пострадала­та клиника, урологията, детските хирургии и централния корпус на болницата, който не е ремонтиран отпреди промените през 1989 г.

 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? Една от най-задлъжнели­те и амортизира­ни държавни болници се промени само за две години и половина.
В „Пирогов“през миналата година са лекувани
270 хил. души, или средно по 740 души на ден.
През следващата година ще бъдат вложени над 13 млн. лв. за обновяване на пет сгради
Цветелина Белутова | снимка Една от най-задлъжнели­те и амортизира­ни държавни болници се промени само за две години и половина. В „Пирогов“през миналата година са лекувани 270 хил. души, или средно по 740 души на ден. През следващата година ще бъдат вложени над 13 млн. лв. за обновяване на пет сгради

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria