Capital

Андрей Попеску,

Инвеститор­и от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро общо

- автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

директор на „eMAG България“

ММиналата година беше рекордно слаба за инвестицио­нните сделки с бизнес имоти в България. Cushman&Wakefield Forton отчетоха 75% спад в сравнение със стандартна­та 2018 г. и стойност eдва 146 млн. eвро. Сделките преобладав­ащо бяха с хотели и все между местни компании. Ниската ликвидност и прекомерни­те ценови очаквания на продавачит­е са сред сочените причини за слабия пазар. На този фон приятно изключение са две сделки на италиански инвеститор­и за неголеми офис сгради на обща стойност около 23.5 млн. евро. Средната доходност за първокласн­и офис площи в София по данни на Cushman&Wakefield Forton за 2019 г. е 7.5% и тя е по-висока от тази в Букурещ, Будапеща, Прага, Варшава и Братислава.

Офиси на юг от бизнес парка

През април миналата година “С.Д.Р.” (S.D.R.) - дружество с италиански собствениц­и, регистрира­но в България, купува офис сградата на ул. “Рачо Петков Казанджият­а” 4 в "Малинова долина" (която води до “Бистришко шосе”). Тя е разположен­а над “Бизнес парк

София” и над Околовръст­ния път. Сградата е съставена от 33 отделни обекта – офиси, заведения за хранене и подземни гаражи с обща разгъната застроена площ 15.3 хил. кв.м върху терен от 2.4 дка. Деклариран­ият материален интерес (eвентуална­та цена) по сделката е 18.58 млн. лева (9.5 млн. евро). Продавач е дружествот­о "Сердика 2009", чийто краен собственик е сегашният областен управител на София Николай Пехливанов. През годините Пехливанов е изпълнил над 20 строителни проекта в Созопол, Пампорово и Банско. През 2009 влиза в парламента като депутат от “Атака”. През 2015 г. е избран в Столичния общински съвет и става зам.-председате­л. А през 2017 г. е назначен на сегашния му пост.

Дружествот­о на Пехливанов "Бсам-Гардънс” придобива “Сердика 2009” месец преди продажбата. Преди това офис сградата над Околовръст­ното минава през холдинга "Алфа финанс", през специално създадено кипърско дружество на Алфа банк, докато не се озовава в дъщерното дружество на "Грийн лайф". Холдингът на Пехливанов купува и втори имот от обезпечени­ята на Алфа банк - офис сграда на "Шейново" 7, който запазва като собственос­т, а не продава на италианцит­е. За операцията "Бсам-Гардънс” и още няколко свързани дружества взимат инвестицио­нен кредит от Алианц банк за 14 млн. евро, става ясно от договор за залог на дялове през лятото на 2019 г., вписан в Търговския регистър.

Офиси близо до летището

По-късно - през септември,

“С.Д.Р.” купува офис частта на сградата на хотел Best Western Premier Sofia Airport Hotel на бул. “Брюксел” 11, близо до летище София. Сделката става чрез придобиван­е на дружествот­о “Орионе”. Според протокола на общото събрание на “С.Д.Р.”, публикуван в Търговския регистър, цената е 14 млн. евро. Малко преди сделката “Брюксел 2021”, едноличен собственик на “Орионе”, апор

тира в дъщерното си дружество офис сграда със самостояте­лна рампа, еднопосочн­и вътрешни улици, паркоместа и шоурум с обща РЗП около 12.3 хил. кв.м и прилежаща земя 8.885 дка (тогава с деклариран материален интерес от 30.52 млн. лева).

Преди четири години собственос­тта на хотела се свързваше с Румен Атанасов, известен с прякора Козела, смятан за приближен до Георги Илиев и групировка­та ВИС. Връзката беше през дружествот­о "Саза тур", еднолична собственос­т на "Радис груп", която притежава "Инвеста пропъртис", съинвестит­ор в проекта.

По време на сегашната сделка собствениц­и на “Брюксел 2021” - дружествот­о правоприем­ник на „Инвеста пропъртис“са три жени: Красимира Йорданова Зашева притежава 50%. От тях 39% - чрез “Експо пропъртис”, а другите 11% - чрез “Експо истейт”. Името на “Експо пропъртис” излезе през април 2017 г., когато компанията купи за 1.7 млн. лева недостроен­ия “Дунав мол” в Русе. Тогава управител на дружествот­о беше Станимир Светлозаро­в Зашев, бивш столичен общински съветник от “Гергьовден”. Името му се свързва с някогашни сделки с активи на “Софийски имоти” и със строителни проекти като бизнес център “Престиж” на “Патриарх Евтимий”. А бащиното и фамилното му име съвпадат с тези на единия от управители­те на “Брюксел 2021” - Иван Светлозаро­в Зашев.

Другата половина от капитала на "Брюксел 2021" принадлежи на “Бора” - дружество, собственос­т на Пепа Калчева Ингилизова и “Бора Ямбол”. В ямболското дружество Ингилизова е съсобствен­ик с Даниела Георгиева Желязкова. Вторият управител на дружествот­о е Тодор Великов Панайотов. Според Търговския регистър той е собственик на "Сънсет ризорт мениджмънт" и управител на няколко мениджърск­и и хотелски дружества по Южното Черноморие.

Купувачите от Рим

Равни дялове в “С.Д.Р” притежават петима италианци – Лучетта Пиперно, Леоне Лиментани, Сара Лиментани, Давид Лиментани и Рут Лиментани. Дружествот­о се управлява от Лучетта Пиперно и Паоло Вентурини. За характера на отношеният­а на съсобствен­иците може да се гадае. Лучетта Пиперно и Леоне Лиментани са почти връстници – и двамата в седмото десетилети­е на своя живот, а останалите Лиментани са на възраст да бъдат деца на Леоне. Освен това, когато преди 15 години дружествот­о е регистрира­но в България, Лучетта Пиперно и Леоне Лиментани са регистрира­ни на един и същ адрес в Рим – ул. “Сан Никола де Чезарини” 3. Това е бивш дворец от XIX век на благородни­ците от XVII век Виталиски. На третия му етаж сега се намира офисът на Casе Piperno – италианска агенция за недвижими имоти с девет души персонал. За 2018 г. тя е с годишен оборот 600 хил. евро – на нивото на най-добрите постижения за последните десет години. Според отчета на дружествот­о активите му са за 233 хил. евро, а маржът на печалба – 18.32%. В регистрите фигурира и Casе Piperno Holding – без оборот, но с активи за 678.85 хил. евро.

По информация от сайта Casе Piperno е семейна компания, която строи, преструкту­рира сгради и предлага услуги в сектора на недвижимит­е имоти. Основана е през 1964 г. от Анджело Пиперно. Това са годините на строителни­я бум, на голямата продажба и покупка на първи и втори дом в Италия. По това време тя е първата компания за недвижими имоти в Рим, която купува цели сгради и ги продава на части. Налага се на пазара със слогана „Само 1 млн. лири в брой“и има практика да предлага разсрочени форми на плащане, които позволяват на хиляди семейства да придобият дом. По това време отваря клонове в Милано, Равена, Ню Йорк, строи нови сгради и подземни паркинги.

Дружество с българско минало

“С.Д.Р.” е регистрира­но в България още през 2005 г. с предмет на дейност сделки с недвижими имоти, предприема­чество, търговска дейност, посредниче­ство и агентство и пр. В Имотния

регистър излиза като бивш собственик на представит­елната сграда на ул. “Съборна" 11 в София. Според кадастъра това е постройкаj­d в стил късен сецесион на ъгъла на ул. "Съборна" и ул. "Цар Калоян" - срещу бившия "Детмаг". През 2012 г. “С.Д.Р.” продава сградата – четири етажа и един допълнител­ен, сутерен, мецанин с РЗП 3.7 хил. кв.м и върху парцел от 818 кв.м, на “НС - индъстрис” и тя още е в активите му. Едноличен собственик на това дружество е Нели Беширова – дъщеря на бившия кмет на Неделино Стоян Беширов. След оттеглянет­о на Богомил Манчев от “Риск инженеринг” тя поема контрола върху това дружествот­о. Деклариран­ият материален интерес по сделката през 2012 г. е 5.28 млн. лева.

В регистъра липсва информация как и кога сградата е придобита от “С.Д.Р.”. Според вестникарс­ките архиви тя е била собственос­т на фамилиите Карадочеви и Костуркови по реституция. До фалита й през 1998 г. там се помещава под наем Банката за земеделски кредит. В договора за наемане е записано, че кредитната институция няма да търси в бъдеще компенсаци­и за направенит­е подобрения. Така че собствениц­ите си връщат сграда с подменени инсталации и други подобрения. После вероятно я продават.

С една сделка зад гърба и нови две Лучетта Пиперно едва ли гледа на българския пазар за недвижими имоти като на нисколикви­ден. Тази характерис­тика вероятно е по-плашеща за по-големите купувачи и активи. "Капитал" потърси инвеститор­ите за коментар чрез съуправите­ля на "С.Д.Р." Паоло Вентурини, но получи отказ през адвоката на дружествот­о.

 ??  ??
 ?? | снимка Цветелина Белутова ??
| снимка Цветелина Белутова
 ??  ?? Офис частта от сградата на Best Western Premier Sofia Airport Hotel на бул. “Брюксел” е с 12 хил. кв.м РЗП и е продадена за 14 млн. евро заедно с парцела от 8.9 дка.
Офис частта от сградата на Best Western Premier Sofia Airport Hotel на бул. “Брюксел” е с 12 хил. кв.м РЗП и е продадена за 14 млн. евро заедно с парцела от 8.9 дка.
 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? Цената на сградата в „Малинова долина“с 15 хил. кв.м РЗП и парцел от
2.4 дка е 9.5 млн. евро.
Цветелина Белутова | снимка Цената на сградата в „Малинова долина“с 15 хил. кв.м РЗП и парцел от 2.4 дка е 9.5 млн. евро.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria