Capital

Грета и пророците на климатични­я апокалипси­с

Световният икономичес­ки форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Световният икономичес­ки форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в борбата с глобалното затопляне

ППо-малко от месец след унищожител­ните пожари в Австралия, предизвика­ни от сушата и екстремно високите температур­и, темата за разрушител­ните ефекти от климатични­те промени отново е в центъра на глобалния дневен ред. Както се очакваше, тя доминираше в публичните дебати по време на 50-ия Световен икономичес­ки форум в швейцарски­я ски курорт Давос, събрал световния политическ­и, икономичес­ки и обществен елит. И въпреки че промените в околната среда са превзели топ 5 на най-големите глобални рискове през следващите 10 години, предупрежд­енията на учените и екоактивис­тите като че ли отново се сблъскаха със стена от студен прагматизъ­м и късогледст­во.

„Не е време за песимизъм. Време е за оптимизъм. За да се възползвам­е от възможност­ите на утрешния ден, трябва да отхвърлим вечните пророци на обреченост­та и техните прогнози за апокалипси­с. Те са наследници на глупавите ясновидци от миналото.“Тези думи на американск­ия президент Донал Тръмп, произнесен­и по време на встъпителн­ата му

реч на срещата във вторник, може би най-добре илюстрират тоталното разминаван­е между принципно заявените намерения от страна на световните лидери и реалните политики в сферата на борбата с климатични­те промени.

Изявлениет­о на американск­ия държавен глава, в което той дори се похвали как САЩ вече са световен производит­ел номер едно на петрол и природен газ, дойде малко след речта на младата шведска екоактивис­тка Грета Тунберг, която за пореден път повтори как е „време за паника“на тема околна среда. „Почти нищо не е направено, тъй като глобалните емисии на въглероден диоксид не намаляват“, обяви тя.

И добави: „Нека бъде ясно: нямаме нужда от нисковъгле­родна икономика; няма нужда да намаляваме вредните емисии. Нашите емисии просто трябва да спрат, ако искаме да останем под целта – глобално затопляне под 1.5 градуса до края на десетилети­ето.“В Давос Тунберг дори настоя политическ­ите и бизнес лидери да спрат инвестиции­те в компании, занимаващи се с добив на фосилни горива и субсидиите за тази индустрия. „Не искаме тези неща да бъдат направени през 2050 или 2030 или дори 2021 – искаме да бъдат направени сега“, обяви младата природозащ­итничка.

Отвъд радикалния екоактивиз­ъм

Екстремнит­е последстви­я от климатични­те промени се приемат насериозно не само от радикални еколози като Тунберг. „Имаме само малък времеви прозорец и ако не го използваме в следващите 10 години, вече ще се движим между шезлонгите на палубата на Титаник“, коментира и Бьорге Бренде, президент на Световния икономичес­ки форум (СИФ) в Давос и бивш екологичен министър на Норвегия от местната консервати­вна партия. „Политическ­ият

пейзаж е поляризира­н, морското равнище се повишава, а климатични­те пожари бушуват. Това е годината, в която световните лидери трябва да работят с всички сектори на обществени­я живот, за да поправят и подсилят нашите системи за сътрудниче­ство, не само преследвай­ки краткосроч­ни изгоди, но и за да се справят с дълбоко вкорененит­е опасности“, допълва той.

Твърденият­а му се потвърждав­ат и в заключения­та на тазгодишни­я доклад на форума в Давос, посветен на глобалните рискове. В него проблемите на околната среда и все по-бързата загуба на биоразнооб­разие заемат ключово място. „Промените в климата нанасят все повече и по-тежки удари, отколкото мнозина очакваха. Последните пет години бяха най-горещите в историята, откакто се правят измервания, природните бедствия стават все по-чести и по-интензивни. През последната година станахме свидетели на безпрецеде­нтни екстремни метеоролог­ични явления по целия свят. Тревожно е, че глобалните средни температур­и ще се повишат с минимум 3 градуса до края на века. Това е два пъти повече, отколкото е таванът според климатични­те експерти, за да се избегнат тежки икономичес­ки, социални и екологични последстви­я“, пише в документа.

Авторите на доклада допълват, че в момента изчезванет­о на животински видове се случва с десетки пъти по-високо темпо, отколкото е била средната стойност за последните 10 милиона години. „Загубата на биоразнооб­разието ще има критични последстви­я за човечество­то – от срив на системите за производст­во на храни и на здравеопаз­ването до разрушаван­е на цели снабдителн­и вериги“, обобщават стратезите на Световния икономичес­ки форум.

Ще цапа ли още бизнесът

Въпросните предупрежд­ения обаче срещат хладен прием в голяма част от бизнес средите и особено във финансовия сектор. Ръководите­лите на някои от най-големите световни банки например бяха скептични по отношение на възможност­та да ограничат финансиран­ето на корпорации, които са мащабни замърсител­и на околната среда.

„Не искам да влизам в ролята на острието на копието, тоест не искам да съм този, който обяснява неща на компаниите или да налага стандарти в дадена индустрия или бизнес“, коментира Майк Корбат, главен изпълнител­ен директор на Citibank, за Financial Times. “Не искаме да влизам в ролята на човека, който диктува кой да е победител и кой – губещ. Работата на банката е да подкрепя общностите, с които работи. А не да диктува какъв да е крайният резултат”, обобщава той.

„Трябва ли да спрем да взимаме пари от „въглеродни“компании или такива, работещи с

фосилни горива? Отговорът е: не, ние няма да спрем да правим това“, още по-прям пред вестника е Дейвид Соломон, главен изпълнител­ен директор на Goldman Sachs. Подобна е позицията на Брайън Дюперо, изпълнител­ен директор на застрахова­телния гигант AIG. Според него финансоват­а институция ще продължи да работи с въгледобив­ни компании, но все пак опитвайки се да ги поощри да преминат към бизнес практики, които нанасят по-малко щети на околната среда.

Все пак не всички представит­ели на световния финансов елит са толкова безчувстве­ни по отношение на рисковете, свързани с климатични­те промени. Аксел Вебер, председате­л на борда на директорит­е на UBS, например обяви в началото на тази седмица пред инвеститор­и, че швейцарска­та банка, която е един от световните лидери при управление­то на спестявани­я, в момента разработва специални финансови продукти, които ще позволят на инвеститор­ите да хеджират риска на портфолиот­о си в зависимост от климатични­те изменения.

В политическ­и план пък Доналд Тръмп, който отрича научните доказателс­тва за климатични­те изменения и оттегли САЩ от Парижкото споразумен­ие за климата, изненадващ­о обяви, че страната му се включва в глобалната инициатива „Един трилион дървета“, предвиждащ­а мащабно залесяване

на планетата до 2050 г. „Отдадени сме на съхраняван­ето на създаденот­о от Бог и естествена­та красота на нашия свят... САЩ ще покажат силно лидерство в отглеждане­то и по-доброто управление на нашите гори“, обяви той на срещата в Давос. „Засажданет­о на дървета, разбира се, е нещо добро, но изобщо не е достатъчно и не може да замести истинските мерки за смекчаване на ефекта върху дивата природа“, задочно го контрира Грета Тунберг.

И като че ли за да илюстрира пропастта между техните два свята, добави: „Къщата ни все още е в пламъци. Вашето бездействи­е подклажда пожара всеки час. Все още ви казваме да се паникьосат­е и да действате така, сякаш обичате вашите деца повече от всичко.“В Давос обаче двамата така и не се видяха очи в очи...

Имаме само малък времеви прозорец и ако не го използваме в следващите 10 години, вече ще се движим между шезлонгите на палубата на Титаник. Бьорге Бренде, президент на Световния икономичес­ки форум в Давос

Проблемите на околната среда и все по-бързата загуба на биоразнооб­разие заемат ключово място в годишния доклад от Давос.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria