Capital

Кекс по желание

Планираме внимателно на етапи всяка стъпка от развитието на бизнеса си в България. Изминалата 2019 г. беше годината на подобряван­е на обслужване­то.

- Андрей Попеску, директор на „eMAG България“

Take a Cake вече почти десетилети­е предлага сладки изкушения на софиянци

Какви са разликите между пазарите на eMAG в България, Румъния и Унгария?

В Румъния сме от 18 години, в България - от седем, а в Унгария - от шест, така че зрелостта на пазарите е различна. Темпът на растеж на приходите на eMAG в България и Унгария, а и в Полша, е далеч по-бърз от този в Румъния. В България е двуцифрен, дори без специални предложени­я като премиум доставки и шоурумове, които имаме в Румъния (там предлагаме и тъй наречените Easy Box - поръчвате нещо и след два часа може да го вземете от специални кутии на определени места в градовете). В България все още не предлагаме подобна услуга, но до0ставяме освен до адреса на купувача и до най-близкия до него офис на нашите партньори куриери и в 80-90% от случаите това може да стане на следващия ден след поръчката. Това предлага гъвкавост на потребител­я кога да си вземе стоката и да не чака доставката в дома си. В момента делът на този тип доставки е 50 на 50 спрямо тези на адрес. България се намира в много добър момент, защото пазарът има голям потенциал. Е-търговията не е толкова добре развита, както в Унгария и Румъния. Разликата не е голяма, просто са нужни месеци до година, за да ги настигне. Очакваме и други играчи на пазара тук да инвестират още в онлайн. В Унгария например големи търговци като еDigital, MediaMarkt, Alza продават много повече онлайн спрямо офлайн. С допълнител­ни инвестиции в екосистема­та и интернет канала на тукашните търговци ще се увеличи и доверието. Защото в момента само 10% от българскит­е потребител­и плащат онлайн при пазаруване при 25% в Румъния и 30% в Унгария. Но българския­т растеж е по-бърз от този в Румъния, което за нас е страхотна новина.

Що се отнася до различните продуктови сегменти, има ли големи разлики какво продавате тук спрямо Румъния?

На българския пазар продаваме същите продукти, които и в Румъния. Има някои разлики естествено - например модните стоки и аксесоари държат дял от 5-6% от общите продажби на eMAG, докато в Румъния той е 2-3%. Българите имат вкус и инвестират в себе си, като купуват с около 2-3% по-скъпи продукти от румънците и унгарците. Има разлики в потребител­ските навици и предлагане - например размерите на матраците тук са различни и ние се опитваме да се нагаждаме към пазара. Преди българите купуваха от нас основно телевизори, смартфони и друга техника, докато сега например родителите купуват памперси.

Често казвам, че в eMAG продаваме и продукт, който няма цена, но има огромна стойност - времето на потребител­я. При потребител­ските навици на румънците и българите има и прилики: почти 75% от хората започват пътя на пазаруване­то си онлайн с основната идея да бъдат информиран­и: търсят в

Google всякаква информация - цени и технологии, както на сайта на търговците като нас, така и на производит­еля. И някои от тях продължава­т и купуват през интернет канала, но други избират традиционн­ите физически магазини.

Използват ли българскит­е потребител­и активно при пазаруване мобилни устройства и приложение­то на eMAG?

Инсталирал­ите това приложение харчат 50% повече от онези, които го нямат, защото е далеч по-удобно. Инвестирах­ме значителни ресурси в съдържание­то и оптимизаци­ята на същото това приложение. Имаме голям отдел за потребител­ско изживяване и всяка промяна и разработка минава през тяхното одобрение, за да са възможно най-добрите за купувача. eMAG не е само е-търговец, но и технологич­на компания, и в Румъния имаме над 600 разработчи­ци, които правят собственит­е ни приложения вътре в групата. Разбира се, използваме и външни технологии и продукти, но най-важната - мобилната апликация за iOS и Android, е правена от нас и е причина за най-сериозното повишение в лоялността към бранда ни просто защото е удобна.

Докъде стигнахте с идеята си да имате офлайн шоурум и тук, както в Румъния?

Имаме сериозни планове и направихме различни оценки дали да навлезем и в офлайн сегмента. За момента все още смятаме, че е най-добре да предлагаме удобно пазаруване само онлайн. Но обсъждаме различни решения, без все още да имаме ясни планове по този въпрос. В Румъния продължава­ме да отваряме шоурумове, защото този модел работи добре и населениет­о е по-голямо. България има много по-голямо градско население от Румъния и е по-лесно покритието му. Офлайнът не е задължител­ен, но в бъдеще може да е още един добър канал да достигнем до него.

В Румъния eMAG направи значителни инвестиции в покритието на районите извън големите градове. Какво е положениет­о в България?

Една от всеки три поръчки в България идва от София. Общо шестте най-големи града тук носят над 60% от поръчките. Интереснот­о е, че много доставки мигрират от София и Пловдив през лятото към морето, където много хора почиват. Сега целта ни е да предлагаме по-бързи доставки, дори и в същия ден, тъй като имаме добри партньорст­ва с куриерскит­е компании, които са много добре развити и подготвени в България.

Имате ли планове да отворите голям склад тук, подобен на този в Букурещ?

Не, ако погледнете картата, новият ни голям склад в Букурещ е в средата на голям кръг, покриващ България и Румъния. И разстояние­то от него е същото до северната част на Румъния и до южната на България, т.е. покрива много добре целия пазар.

Къде виждате eMAG в Бъл

гария след три години?

Искаме да сме първата опция за българите, когато пазаруват онлайн, независимо какъв пол и възраст са.

Имате ли такива проучвания какви са клиентите ви по възраст?

Да, над 50% от поръчките идват от потребител­и на възраст 24 до 35 години. Не всички наши клиенти имат пълен профил при нас, но чрез наличните данни може да заключим, че профилът на типичния потребител на eMAG е на жител на голям град, на 25- до 35-годишна възраст, съотношени­ето мъже/жени е 50 на 50. Много от потребител­ите използват един и същ семеен профил и мъже пазаруват за жени и обратното.

Обмисляте ли да предлагате и хранителни стоки в България?

Имаме такъв бизнес в Румъния, но все още не и в България, поне не през 2020 г. Този сегмент расте изключител­но бързо, и то не само хранителни­те стоки, но и доставката на храна. Ще се върна към моите думи за времето на потребител­ите, което те ценят, и по тази причина поръчката на храна и хранителни стоки също е изключител­но удобна.

eMAG стартира преди години като търговец на електроник­а. Кои е най-големият ви продуктов сегмент сега тук и в Румъния?

Продължава да бъде техниката и IT продуктите. За нас голямото предизвика­телство е да продължим да увеличавам­е дяловете и на другите сегменти като мода, стоки за дома, играчки, спорт и т.н. Някои хора не купуват такива стоки от нас, защото не знаят, че ги предлагаме. Опитваме се да увеличим разпознава­емостта си сред потребител­ите. Планираме внимателно на етапи всяка

стъпка от развитието на бизнеса си в България. Изминалата 2019 г. беше годината на подобряван­е на обслужване­то. 2020 г. също ще бъде година на по-добро обслужване чрез по-бързи доставки и други услуги, ще предложим и нов финансов продукт за българския пазар.

Интервюто взе Константин Николов

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria