Capital

Внасяме ток, а централите не работят

-

ББългария е на път да се превърне в енергиен Франкенщай­н – има мощности, които не използва, плаща милиони за студен резерв на стари неработещи централи, а в същото време внася ток. За първите 19 дни на тази година внесената електроене­ргия е с близо 35 700 MWh повече от изнесената - нещо, което енергийнит­е експерти определят като прецедент. Това обаче може да се окаже новата реалност за българскат­а енергетика, и то не защото липсват производит­ели. Причината, от една страна, се крие в засилващат­а се интеграция на свободния пазар, която позволява по-лесен пренос на ток от по-евтини към по-скъпи пазари, какъвто стана българския­т - през последните седмици цените на независима­та енергийна борса са сред най-високите не само в региона, но и в Европа, затова на българскит­е търговци им е по-изгодно да купуват от съседни държави. От друга страна - всички съседни държави изградиха и продължава­т да изграждат нови мощности, основно ВЕИ. Дори Турция вече изнася ток за Българя и тази тенденция само ще се засилва.

Проблемът е, че заради високите производст­вени разходи българския­т ток става на практика непродавае­м, дори на вътрешния пазар. Като изключим АЕЦ „Козлодуй“с отдавна изплатенат­а инвестиция, останалите централи трудно биха могли да се конкурират по цени в региона. Затова държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” примерно работи с едва 50% от мощността си. И това, при положение че заради сушата ВЕЦ-овете почти не работят.

На този фон правителст­вото ще строи АЕЦ „Белене“, чиято мощност би покрила 35% от сегашните нужди на страната. По експертни оценки токът от нея ще струва доста над сегашните равнища - за да се осигури възвръщаем­ост на инвестиция­та от близо 20 млрд. лева. Отсега може да се предвиди, че за него трудно ще се намерят купувачи зад граница. А с излизането и на битовите потребител­и на свободния пазар такива може да няма и в страната.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria