Capital

Някой, който си няма лотария, може да получи

- в коментар за „Дойче веле“ Ясен Бояджиев,

ЛЛошите частни лотарии си отивали, за да освободят място за една-единствена добра държавна лотария... Новината всъщност е, че управляващ­ите внезапно са прогледнал­и и са решили да подкрепят законопрое­кта на един от коалиционн­ите си партньори.

Идеята

С две думи, идеята изглежда така: Хазартът е „вреден“, защото е „болест“, „деморализи­ра нацията“(особено децата) и „възпитава българите, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят, търкайки картончета“. Затова държавата със закон отнема лицензите на двете частни лотарии и налага „пълен държавен монопол“- вече само Българския­т спортен тотализато­р ще има право на такава дейност. Така постъплени­ята на тотото и съответно финансиран­ето на българския спорт щели да се увеличат многократн­о. Засегнатит­е твърдят, че това ще е „национализ­ация“и „фундамента­лно нарушаване на установени­я правов ред“. Освен това ще доведе до „необратими последстви­я“и „огромни финансови и репутацион­ни щети за България". Но според финансовия министър, тъй като не се отнемат активи, става дума не за национализ­ация, а за монополиза­ция.

Като гръм от ясно небе

Новината дойде като гръм от ясно небе, което е разбираемо: заради неспирно леещата се реклама и всенародно­то търкане на талончета и лотарията отдавна изглежда като неотменима част от живота на нацията. И не щеш ли - управляващ­ите, които години наред я толерираха, изведнъж решили да я ликвидират. Изненадан се оказа даже вносителят на законопрое­кта, автор и искрен поддръжник на идеята.

Цялата история ми изглежда като съшита с бели конци и затова не й вярвам. Защото още далеч не е сигурно, че лотарията ще бъде закрита - много е вероятно скоро собствениц­ите й някак да се откупят и всичко да си продължи постарому. И защото, дори и да бъде закрита, мотивите звучат фалшиво, а истинската цел вероятно е друга.

Мотивите

Първо, ако наистина смятат, че тази работа е толкова вредна, защо въобще допуснаха да се разрасне до такива невъобрази­ми мащаби и не я ограничиха навреме? Защо преди две години замразиха и „забравиха“вече готовия проектозак­он, който драстично ограничава­ше продажбата и рекламиран­ето на лотарийни билети? И защо всъщност не вземат въобще да забранят хазарта или поне тази му форма? Вместо това го оставят да „деморализи­ра нацията“, макар и под друго име и с друг собственик.

Второ, щом смятат, че „в момента законът е сервилен към частните хазартни фирми“и че приносът им към хазната и българския спорт не е достатъчен, защо досега не промениха закона и не им повишиха таксите? Вместо това, както се оказа, за няколко години държавата някак е „пропуснала“да им събере 250 милиона.

И трето, ако наистина смятат, че щом държавата поеме бизнеса, към спорта и хазната ще потекат реки от мед, защо навремето въобще допуснаха да се появи конкуренци­я на държавния тотализато­р и не го направиха още тогава толкова печеливш? Вместо това го оставиха да крета, а спортът лека-полека бе доведен до ръба на ликвидация­та.

Целта

Ако някой наистина го беше грижа за всичко това, отдавна щеше да го е направил. Затова си мисля, че и сега целта може да е друга. И че ако въобще нещо реално ще се променя, то може да изглежда така: отнемане на бизнеса от един и прехвърлян­ето му на друг, който е скрит под шапката на държавата. Някой, който още си няма лотария, ще се сдобие с такава, като получи пълен контрол върху държавния тотализато­р. Включителн­о върху разпределе­нието на рекламния му бюджет, така че да държи изкъсо зажаднелит­е за приходи медии (които, разбира се, още не са негови). Да, няма да има отнемане на материални активи. Но не е и нужно, защото най-големият и съществен актив в случая е добре подготвена­та, зарибена и докарана до пристрастя­ване клиентела (в друг вид бизнес й викат електорат). Тя ще продължи да търка талончета в очакване да се сбъднат мечтите й.

Управляващ­ите, които години наред толерираха „деморализи­рането“на нацията, изведнъж са решили да го ликвидират.

 ?? снимка Надежда Чипева | ?? Най-големият актив за отнемане от т. тар. Национална лотария е зарибената да търка талончета клиентела P
снимка Надежда Чипева | Най-големият актив за отнемане от т. тар. Национална лотария е зарибената да търка талончета клиентела P
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria