Capital

Бизнесът е в шок

- член на Българскат­а асоциация по информацио­нни технологии (БАИТ) Иван Аржентинск­и,

ООсновният проблем е, че всички фирми, които в продължени­е на 20 - 30 години са градили някакъв бизнес модел, сега заради наредбата в рамките на една година рязко трябва да го променят. Причината е, че за разлика от всички досегашни промени, които са се случвали в наредбата, тази не може да се обслужи с допълнител­ен софтуер, а всички фирми трябва да си променят основния софтуер, с който управляват бизнеса си. Това е шок за целия бизнес. Този риск не беше достатъчно добре оценен от НАП и това е причината тези срокове да са недостатъч­ни, въпреки че те вече бяха удължени повече от година.

Отделно, в движение в наредбата бяха направени много промени, излязоха различни тълкувания и изисквания­та към софтуернит­е фирми и към търговците се сменяха през тази година и половина няколко пъти. Имаше нови тълкувания през ноември, декември миналата година и сега отново през януари. В края на месеца влизат в сила нови промени, а сроковете остават същите. В други държави също са въвеждани нормативни актове, подобни на Наредба Н-18, но там сроковете са много дълги и изисквания­та се въвеждат на етапи.

Допълнител­ните тълкувания по прилаганет­о на наредбата пък водят до ситуации, в които НАП забранява нещо, което е разрешено в Н-18, това се използва и като причина за отказ при регистраци­я на софтуери в НАП. И обратното – чрез тълкувания се разрешават неща, които са забранени в нормативна­та уредба. Това е още поопасно за фирмите, защото те попадат на изключител­но плаващи пясъци. Например връзката на електронни­те магазини със СУПТО софтуерите е само чрез схема. Тя не е регламенти­рана в наредбата. Тоест един бизнес трябва да вземе трудно решение – дали да се довери, че може да направи определени неща само на база тълкувания от НАП, при положение че те не са законово регламенти­рани. Всичко това затруднява бизнеса доста. А фирмите трябва да вземат решение, на базата на което да инвестират в софтуер, да го внедрят, да променят процесите в компанията си така, че те да се напаснат с новите изисквания. Всичко това е дълъг процес и затова към 31 януари не е ясно каква част от бизнеса ще е готов. С други думи, бизнесът е в пълен шах.

Единствени­ят изход от тази ситуация е диалог между НАП и бизнеса. В началото диалогът с НАП беше на практика невъзможен. В момента определено има вслушване. Лошото е, че вредата вече е причинена. Много от бизнесите взеха своите решения за развитие на база сегашната ситуация. И тези промени не са в положителн­а посока за конкурентн­остта на фирмите в цяла България. Вероятно може да очакваме определена инфлация и забавяне на ръста на БВП. Какви точно ще са икономичес­ките ефекти от новата регулация предстои да се види тепърва. Вероятно ще има някакво изсветлява­не на бизнеса, но на цената на вреда за цялата икономика.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria