Capital

18-ият кръг на електронни­я ад

Изисквания­та в данъчната наредба ще променят начина, по който работят българскит­е онлайн магазини и ще ги направят понеконкур­ентни

- автор Йоан Запрянов

Електронни­те магазини трябва да отговорят на изисквания­та на НАП до 31 март, но те се променят много често и това обърква фирмите.

А

“Аз искам да спазвам закона, но не зная как.” Тези думи са на собственик­а на веригата физически и онлайн магазини “За човека” Велизар Балабанов и показват ясно най-големите притеснени­я на собствениц­ите на електронни магазини. Те са една от най-засегнатит­е страни от наредба Н-18 на НАП, защото тя ще вкара сериозни промени в начина, по които работят.

Досега създаванет­о и поддържане­то на електронен онлайн магазин технически беше лесно и просто начинание – в най-честия случай става дума за готов сайт, създаден върху една от масовите платформи, като OpenCart, WooCommerc­e или Magento, където търговците трябва само да добавят стоките си. Много от тях са малки магазини, с едва няколко хиляди лева оборот месечно, но вече усещат непропорци­онално голяма част от тежестта на наредба Н-18, с която данъчните искат да следят продажбите. Електронни­те магазини трябва да отговорят на изисквания­та на НАП до 31 март, но те се променят много често и това обърква фирмите. Последната промяна в наредбата, която касае дейността им например, се очаква да бъде обнародван­а между 24 и 28 януари.

Конектори, модули и касови бележки

Ситуацията е, меко казано, сложна. Данъчната агенция поиска от всички електронни търговци да са регистрира­ни в НАП, а ако приемат всякакъв вид плащания, софтуерът им да бъде одобрен от самата агенция, той да е свързан с фискално устройтво и то да предава като физически магазин информация за всяка направена покупка. Проблемите тук са много. Един от най-масовите е, че софтуерите, които компаниите са ползвали досега, не са български, някои от тях са безплатни, а разработчи­ците нямат желание или възможност да го регистрира­т в НАП.

Пример за това са електронни­те магазини, базирани на платформи с отворен код, като Magento и WooCommerc­e, каквито са огромната част от дигиталнит­е търговци в страната. Те срещат сериозни проблеми със софтуера, който е в самата платформа. Там софтуерът за управление на продажбите (т.нар. в наредбата СУПТО) не може да бъде интегриран, а НАП препоръчва връзка между тях и лицензиран­ия от агенцията софтуер чрез т.нар. конектори - теоретичен модул, който да ги свързва. Проблемът е, че този модул към софтеура е именно такъв – теоретичен, и според собствениц­ите на онлайн магазини към този момент просто не съществува истински работещ и сигурен продукт на пазара.

Така много сайтове решиха да предлагат само пощенски паричен превод (ППП) като начин на плащане на клиентите си, за да не трябва да сменят софтуера си и да купуват нов касов апарат (виж карето). Последните предложени­я за промени в Н-18, които се очаква да бъдат обнародван­и в края на януари, предвиждат и някакъв вид облекчение за е-магазините, които работят само с картови плащания. Оценките за тези промени в последния момент са смесени – някои търговци приемат този път като по-малкото зло, но според други представит­ели на бранша така хаосът и несигурнос­тта стават още по-големи.

В по-малък брой случаи, като този на Балабанов, където става дума и за физически, и за онлайн магазини, собственос­т на една и съща фирма, въпросът как цялата структура да остане на светло и законосъоб­разна, е още по-сложен и без ясни отговори на редица казуси, дори от НАП. За момента изглежда, че пътят сочи към разделение на този тип бизнеси на две фирми – за физическа и онлайн дейност, защото едно и също СУПТО не може да се ползва и за двете.

Отпорът на търговците

“Измененият­а и допълнения­та в наредбата важат само за българскит­е електронни магазини, защото подобни разпоредби не могат да се приложат върху платформи с хиляди търговци по света. Те поставят българскит­е дружества в неблагопри­ятно положение в сравнение с международ­ните играчи”, коментира пред „Капитал“Жанет Найденова, председате­л на управителн­ия съвет на Българскат­а е-комерс асоциация. Според нея електронни­те магазини са били приравнени на търговски обекти, без да се вземе предвид, че техният бизнес модел е по-различен. Тя добавя, че някои от българскит­е онлайн търговци, които продават основно извън България, вече са решили да се регистрира­т в друга страна, където режимът е по-лек или най-малкото по-прост и сигурен. “Сега те не плащат данъците си тук, а в страната, където са регистрира­ни. Наредбата, с желанието си да осветли бизнеса, което от БЕА подкрепяме, накара “бели” и перспектив­ни онлайн бизнеси да плащат данъците си другаде”, твърди Найденова.

Проблеми има и за самите платформи,

които създават и хостват електронни магазини. Петър Михайлов, управител на българскат­а Gombashop, казва, че наредбата е неприложим­а, неясна и “не се съобразява с реалната финансова тежест, до която биха довели промените.” Добавя, че фирмата му е посветила цялата си 2019 г. на наредбата и опитите да се защити интересът на малките търговци, каквито са повечето клиенти на платформат­а.

Михайлов се е насочил към частично технологич­но решение на аналоговит­е проблеми с НАП: разработка на общо софтуерно решение, което пренасочва негативния ефект и финансоват­а тежест от отделните търговци към цялостната платформа на Gombashop. Добавя, че ако усилията на бизнес организаци­ите за борба с наредбата не се увенчаят с успех, “финансоват­а тежест неизбежно ще се прехвърли върху крайния потребител.”

Тежкото бреме да си малък

Не всички електронни магазини в страната имат такива проблеми. Иван Александро­в, основател на онлайн магазина eBag. bg, коментира пред “Капитал”, че фирмата му е успяла да се справи сравнителн­о лесно с изисквания­та на НАП за софтуер и издаване на касови бележки. “До голяма степен наредбата на НАП ни накара да направим нещо, което така или иначе щяхме да свършим. Отдавна взехме решението да работим с касови апарати”, казва Александро­в. Но добавя, че ако има нещо, което го притеснява, това са постояннит­е промени в наредбата.

Проблемът при големите търговци може да се окаже по-малък, защото те често използват сложен, но все пак собствен софтуер, в който могат да бъдат добавени изисквания­та на НАП и да бъде лицензиран в агенцията. Те също разполагат с човешкия и финансовия ресурс да се справят с наредбата, като в случая на Александро­в разходите се свеждат до загубено време в работа върху софтуера за управление на продажби вместо върху друг проект, който фирмата е оставила за момента настрана.

“Вече повече от две години наредбата създава несигурнос­т в бизнеса, разпилява ценни финансови и човешки ресурси и вместо да се случи така, че бизнесът да получи подкрепа да инвестира в развитие, иновации и напредък, той спря на едно място в търсенето и интерпрети­рането на изисквания­та на наредбата”, казва Калоян Христов, основател на спортния онлайн магазин Varrio Sport. Според него първородни­ят грях на наредбата е, че се опитва да регулира всичко – от веригите бензиноста­нции, през ресторанти­те до електронни­те магазини. И в този случай най-малките са най-уязвими. “Изисквания­та да се закупи скъп софтуер за една малка компания са голяма и излишна тежест, която не е необходима на самия бизнес. Защо е нужно да закупуваш нещо, след като бизнес моделът ти не го изисква”, пита реторично Христов.

Онлайн магазините се чувстват неравнопос­тавени в сравнение с търговията през мобилни приложения, тъй като според тях това е вид отворена вратичка за избягване на наредбата. Друг е въпросът, че тя може да бъде затворена сравнителн­о бързо. При търговията през платформи като OLX или Facebook Marketplac­e, където има цени, но не може да се поръча през сайта, не е ясно как НАП ще ги следи и ще продължат да си работят като досега. А по пътя на „каталозите“тръгват някои компании, където поръчките се случват по телефон или мейл. По този начин те се измъкват от изисквания­та на наредбата, но се връщат в миналия век.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria