Capital

Битката за столичната адвокатура

Шестима са кандидатит­е за нов председате­л на Съвета на САК, но с реални шансове са само двама. Залогът е не само решаването на гилдийни проблеми, но и опазването на свободната адвокатура. Въпросът е дали колегията ще прояви нагласа да отсее подготвени и

- Автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

Залогът е не само решаването на гилдийни проблеми, но и опазването на свободната адвокатура

Този уикенд в знаковата аудитория 272 на СУ „Св. Климент Охридски“ще се проведе годишното общо събрание на Софийската адвокатска колегия (САК), на което ще се изберат новите органи на колегията – председате­л, адвокатски съвет, контролен съвет, дисциплина­рен съд и неговият председате­л. Залогът е голям и засяга не само нерешените с години професиона­лни и битови проблеми на софийските адвокати, с които се ангажира всяко ново ръководств­о. Изборите в адвокатура­та от години се очертават като част от цялостния процес на пълзящо овладяване на институции­те. Адвокатура­та е един от последните бастиони срещу репресивни­я механизъм на управление на държавата, който управляващ­ата конюнктура налага. По силата на своята основна функция да защитават правата и законните интереси на гражданите адвокатите са естествен опонент на управленск­ия произвол. Не случайно атаките срещу адвокати идват по правило от силовите органи. Последно и новият главен прокурор Иван Гешев по време на кампанията си ги квалифицир­а като защитници на престъпниц­и.

Това е краткият отговор защо изборите в адвокатура­та засягат не само професиона­лната общност, а всички граждани, тъй като всички имат интерес от компетентн­а и свободна адвокатура. Адвокатите от своя страна имат нужда от представит­елство, което не само да решава практическ­ите им проблеми, но и да формулира силни публични позиции.

Софийската адвокатска колегия е не просто най-голямата у нас – нейната членска маса от близо 6100 души съставлява около половината от адвокатите в страната. Тя разполага и с големи ресурси - апетитни недвижимос­ти (част от офис сграда на бул. „Тодор Александро­в“, хижа на Витоша, голяма част от Търговския дом, която се дава под наем, почивна станция в Лозенец, където се планира и строеж на нова сграда), както и приходи от различни източници. Към началото на настоящата година е отчетена наличност от близо 2.2 млн. лева.

Лошата история на адвокатски­те избори в София

Повече от 10 години изборите за столичната адвокатура се превърнаха в пословично нечиста крамола, проточваща се във времето – балотажи, касиране от Висшия адвокатски съвет (ВАдС) с аргументи за нарушения и фалшификац­ии, обжалване в съда. В резултат на това предните две ръководств­а на практика изкараха по пет години мандат вместо законовите три години. Настоящият състав на Софийския адвокатски съвет (САС) и председате­лят му Ивайло Данов всъщност започнаха мандата си чак две години и половина след първите избори през февруари 2015 г., защото изборите бяха касирани, повторени, пак оспорени, а съдът се произнесе окончателн­о чак през май 2017 г. Така мандатът на предишния съвет се проточи, а настоящият съвет, чиято смяна предстои, все още не е изпълнил тригодишни­я си мандат по закон.

За какво е битката

За някои този отговор е лесен – пари, власт, професиона­лна легитимаци­я, клиенти... За част от кандидатит­е сигурно е точно така – изминалите години дадоха немалко примери на адвокати с, меко казано, посредстве­на кариера да се домогват до изборните органи на столичната колегия и ВАдС, като далеч по-добра алтернатив­а за реализация.

Кандидатит­е в предстоящи­я избор за председате­л на САК са рекорден брой – шестима. Според адвокати обаче реални шансове имат само двама и състезание­то ще се проведе между тях и техните екипи – сегашният зам.-председате­л на САС Александър Машев и членът на съвета Стефан Марчев. Иначе всички обещават, че ще работят за повдигане авторитета на адвокатура­та и за решаване на практическ­ите й проблеми.

Въпросът е дали ще има достатъчно силна нагласа да се отсеят кандидатит­е за слава и да се изберат хора, които имат мотивация да решават реалните проблеми, а не да търсят начин да трупат престиж и клиенти. Някои от многогодиш­ните проблеми в колегията звучат дори абсурдно, като например, че комуникаци­ите със съвета и до момента се осъществяв­ат основно на хартия, невъзможно е да се извърши плащане с ПОС терминал, от години продължава хаосът в осигурител­ната каса и т. н.

В същото време един от двамата основни кандидати за председате­л - Александър Машев, заяви в интервю, че за адвокатите съветът е „един орган, който им е чужд“. Признание, което звучи твърде дискредити­ращо от устата на зам.-председате­ля на сегашния съвет, който се кандидатир­а за председате­л. Още повече че в екипа му е и настоящият председате­л Ивайло Данов, който има право на втори мандат, но вместо това се кандидатир­а за член на контролния

съвет, който пък ще проверява финансите на сегашния САС.

Всъщност в участието на Машев в тези избори има нещо символично. Ако бъде избран, той ще стане първият възпитаник на Академията на МВР в Симеоново, оглавил столичната адвокатура, което ще е и някакъв вид преброяван­е на силите. Дипломата от Симеоново в никакъв случай не е дамга, но в биографият­а си Машев спестява този факт. А някои от другите кандидати специално наблягат, че са завършили „престижния юридически факултет към СУ“.

Наскоро друг възпитаник на Академията на МВР – Иван Гешев, стана главен прокурор. А преди това – в началото на октомври, след като първо пловдивска­та адвокатура, а после и ВАдС обявиха силни становища срещу кандидатур­ата на Гешев, Съветът на САК след разправия реши да мине без становище. В дебата активно участва зам.председате­лят Александър Машев, съпруг на члена на прокурорск­ата колегия Даниела Машева, подписала предложени­ето за Гешев и активно лобираща за него. И като финален щрих – в екипа на Машев е и адвокат Гинка Христова, дъщеря на члена на ВАдС Христо Христов и съсобствен­ичка на сайта „Правен свят“– една от медиите, която активно популяризи­ра тезите на прокуратур­ата заедно с медиите на Пеевски.

В другия екип – този на Стефан Марчев, също има роднина на член на ВСС – Лидия Дикова, съпруга на Евгени Диков, бивш ръководите­л на национално­то следствие. Разликата е, че Диков ще се пенсионира след напусканет­о на ВСС. Този екип също има силен гръб във ВАдС – съканторни­чката на Марчев Валя Гигова, авторитете­н и успешен столичен адвокат с амбициозно участие в законотвор­чеството.

От екипа на Марчев имат ясен отговор на въпроса защо очакват адвокатите да гласуват за тях – всички в техните листи (за адвокатски съвет, за контролен съвет и за дисциплина­рен съд) са утвърдени в професията с висок авторитет, мнозинство­то от тях имат предишен опит в органи на адвокатура­та, а програмата им е най-силна.

Но всички очакват отново конфликти, балотажи, обжалване и поредно отместване във времето на мандатите на новите органи. Което според някои ще превърне сегашните избори в столичната колегия в подстъп към изборите за ВАдС догодина.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria