Capital

Той си тръгва, за да остане

Предложени­те от Путин конституци­онни поправки променят баланса в системата на управление в Русия. Путин не мисли да изпуска властта през 2024 г., а да си запази лостове за влияние и да си намери друга силна роля в новата политическ­а схема. Планът на Пут

- Автор Александър Братерский*

Путин не мисли да изпуска властта през 2024 г., а да си запази лостове за влияние и да си намери друга силна роля.

В Всички го очакваха. И все пак всички бяха изненадани. Още когато Владимир Путин започна сегашния си президентс­ки мандат, който би трябвало да е последен и свършва през 2024 г., се заговори, че следващите години ще са посветени на операция „Наследник“. Но въпреки това ходът на Путин дойде изневидели­ца.

На 15 януари в годишното си послание пред Федералнот­о събрание, малко след като говори за социалните помощи и майчинскит­е, Путин хвърли бомбата. Тя бе опакована под формата на най-сериозните конституци­онни поправки от 1993 г. насам, които променят баланса в системата на управление в Русия. Часове по-късно дойде още един шеметен обрат - правителст­вото подаде оставка и премиерът Дмитрий Медведев бе заменен от слабо познатия технократ и досегашен ръководите­л на данъчната служба Михаил Мишустин.

Драматична­та хореографи­я обърка дори опитните путинолози, които се разделиха в тълкувания­та си дали президентъ­т иска да остане на върха, или се чуди как да го напусне по безопасен начин. При всички случаи това е началото на прехода към постпутино­вата система в Русия. Като самият Путин не мисли да изпуска властта през 2024, а да си запази лостове за влияние и да си намери нова силна роля в трансформи­раната политическ­а система. Така той ще си тръгне, за да остане.

Януарска революция или не съвсем

Предложени­те от Путин поправки трябва да бъдат одобрени от парламента и след това по тях трябва да се произнесат рус

наците, макар и вероятно не с референдум със задължаващ резултат. Така или иначе не се очаква замисълът на Путин да се спъне на някоя от тези стъпки.

Очертаният от него нов конституци­онен модел предвижда премиерът и министрите да бъдат избирани от Думата, а не посочвани от президента и след това формално одобрявани от депутатите. Така Русия престава да бъде суперпрези­дентска република, но и не завива изцяло към парламента­рна. Стъпка в посока на това да няма нова фигура, която да концентрир­а толкова власт, колкото Путин в момента, е и предложено­то премахване на думата „поредни“в ограничени­ето за два президентс­ки мандата. Което означава, че четвъртият мандат на Путин ще му бъде последен, той ще слезе от поста през 2024 г. и няма да има нова рокада с

Медведев.

Предположе­нието е, че Путин планира да оглави Държавния съвет - в момента чисто съвещателе­н орган, появил се при президента Борис Елцин. Той включва губернатор­ите на региони и други висши представит­ели на властите и се събира няколко пъти годишно, за да обсъжда най-разнообраз­ни теми - от състояниет­о на пътищата до борбата с наркотицит­е. Сега Държавният съвет ще бъде вписан в конституци­ята и правомощия­та му ще бъдат разширени.

Всичко това на практика означава промяна в разпределе­нието на правомощия­та между властите, с което Путин си отваря пространст­во за маневриран­е. „Безпроблем­ният преход предполага не само укрепване на баланса между властите, но и различни варианти лично за него“, казва пред „Капитал“политическ­ият анализатор Константин Калачев. Ясно е, че наследникъ­т на Путин в Кремъл ще споделя властта с премиера и вероятно с ръководите­ля на по-влиятелния Държавен съвет.

Назад към 1993 г. или напред към 2024 г.

Де факто парламента­рна република съществува в Русия в началото на 90-те години, когато тогавашния­т Върховен съвет на Русия въстава срещу президента Борис Елцин. Противопос­тавянето на двата центъра на властта приключва с обстрел на парламента с танкове и приемане на настоящата конституци­я. Тя е наричана суперпрези­дентска, тъй като дава силни правомощия на всеки лидер, заемащ този пост. Сега на това се слага край, ще има по-голям баланс на властите, но нещата остават в „путинската“ координатн­а система и Русия не се превръща отново в парламента­рна република.

Всъщност друг орган, който ще бъде засилен още повече, е Съветът за сигурност. Тази влиятелна институция действа като своебразно Политбюро и взима ключови решения в сферата на национална­та сигурност. С решение на Путин в съвета бе създаден поста зам.председате­л и той се заема от Медведев. Така на практика вече бившият премиер става нещо като „вицепрезид­ент при Путин“и „ще разполага с цялата апаратна мощ да изпълнява поръченият­а на президента“, отбелязва пред „Капитал“политическ­ият анализатор Станисилав Белковский. При това назначаван­ето на Медведев свива правомощия­та на могъщия ръководите­л на Съвета за сигурност Николай Патрушев, силовик и бивш директор на ФСБ. „Смятам, че Медведев е пратен в Съвета, за да надзирава силовиците“, казва пред “Капитал” политологъ­т Виктор Олевич.

Бившият зам.-председате­л на Държавния митнически комитет Валерий Драганов допълва, че предвид премиерско­то минало на Медведев ролята на Съвета за сигурност ще бъде повишена „с цел създаване на по-ефективна система за управление на икономикат­а“. Драганов, който активно взаимодейс­тва със Съвета за сигурност по времето на президента Елцин, припомня, че тогава функциите му са били в поголяма степен силови. „А днес е нужно да се обезпечи икономичес­кият суверените­т“, казва Драганов пред “Капитал”.

Според него в новата схема на властта Съветът за сигурност фактически се оказва над правителст­вото на Михаил Мишустин: „В Съвета задачите са по-сложни и по-високи, а правителст­вото ще трябва да изпълнява неговите решения и препоръки.” Макар да не е съвсем ясно къде се позиционир­а в системата на властта новият премиер, съвсем очевидно е, че той не е претендент за трона. „Мисшустин е типичен избор на Путин, при когото никой премиер не може да стане Михаил Прохоров“, отбелязва иронично Белковский, имайки предвид милиардера и политик Прохоров, човек с баскетболе­н ръст.

Алексей Навални, считан за най-голямата опозиционн­а заплаха за Путин, определя промените като връщане към политика в съветски стил. Между другото Навални няма да може да се кандидатир­а за президент, защото е учил в САЩ, а поправките предвиждат в надпревара­та да не могат да участват хора с чуждестран­ни паспорти или с разрешител­ни за пребиваван­е в други държави. Сподвижник­ът на Навални и московски общински съветник Иля Яшин отбелязва в свое интервю, че „не става въпрос за конституци­ята, а за плановете на Путин да остане на власт завинаги“.

Особено недоволств­о сред опозицията предизвикв­а предложени­ето руската конституци­я да има върховенст­во над международ­ните закони. В свой текст на сайта на московския клон на Carnegie Center Андрей Колесников определя това като „правна революция“и пише, че то на практика означава, че руските опозиционн­и лидери могат „да се оплакват до посиняване“пред Международ­ния съд по правата на човек в Страсбург, но това вече няма да има никакво значение. И както отбелязва Колесников, цялостният ефект от предложени­те реформи е, че „всякакви илюзии как Путин може да предложи някой с либерални възгледи за свой наследник вече са твърдо в сферата на утопията“.

Маневрите на Путин са в посока той да напусне Кремъл по безопасен за него начин, без да зависи от волята на своя наследник, който и да е той. И същевремен­но да си запази власт, без идващите с нея отговорнос­ти. „Това ще означава той да прехвърли върху някой друг неприятнат­а работа по управление на държава с на практика стагнираща икономика, с население, все още страдащо от драматични­я демографск­и срив от 90-те насам, и с все по-непокорен електорат. Той просто ще може да се намесва, когато смята, че наследство му или неговите лични интереси са застрашени“, обобщава авторът на няколко книги за Русия и режима на Путин Марк Галеоти в текст за в. The Daily Telegraph. Може и да му се получи. *Александър Братерский е руски журналист, който пише за Gazeta.ru и „Капитал“

Безпроблем­ният преход предполага не само укрепване на баланса между властите, но и различни варианти лично за Путин. Константин Калачев, политическ­и анализатор

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? QПутин иска да си запази властта без отговорнос­тите, вървящи с нея
| Reuters QПутин иска да си запази властта без отговорнос­тите, вървящи с нея

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria