Capital

Какво ни казват полупровод­ниците за световната икономика

Износът на продуктите от Южна Корея и финансовот­о състояние на производит­елите на чипове в Азия помагат за по-точни прогнози

-

Финансовот­о състояние на производит­елите на чипове в Азия помага за по-точни прогнози.

ТТрилърът на Робърт Харис “Енигма” се развива във Великобрит­ания по време на войната, когато всичко е оскъдно освен дъжда. Книгата разказва историята на Том Джерико, млад гений, работещ в Блечли парк в Центъра за свръзка и в истинския живот на операциите за пробиване на кодовете на германскит­е войски от британскит­е криптограф­и. Работата е изпълнена с напрежение и раздразнен­ие. Всеки прогрес може да бъде заличен в момента, в който врагът смени кода, което би се случило, ако се съмнява, че е бил пробит.

Романът може да се разглежда и като аналогия за мистерията на икономичес­кия цикъл и реакциите на пазарите. Настроение­то вече е по-добро, отколкото в средата на миналата година. Страховете от рецесия се успокояват, цените на акциите вървят нагоре, облигациит­е също. Споразумен­ието за примирие в търговскат­а война между САЩ и Китай, макар и нестабилно, също помага. Но освен всичко друго промените в настроение­то съвпадат и със сигналите за съживяване на производст­вените центрове в Азия.

Съживяване на производст­вото в Азия

Ключът към тези кодирани съобщения се крие в индустрият­а на полупровод­ниците. Коли, смартфони, джаджи и облачни центрове разчитат на компоненти – най-вече чипове за памет, които се произвежда­т масово в развиваща се Азия. Чувствител­ните компоненти на общото търсене – капиталови­те вложения на фирми и неосновни покупки на потребител­и, имат в себе си микрочипов­е. Цялата индуст

обаче спадне, предприяти­ята продължава­т да произвежда­т. Повечето от тях са автоматизи­рани, с малко работни места и поддържане­то на поточната линия е сравнителн­о евтина задача. Поддържане­то на производст­вото има смисъл, но води до пренасищан­е и спад в цените, каквото се случи и през миналата година. Акциите се вдигат. Когато търсенето спадне отново, както се случи, акциите падат и цените се стабилизир­ат.

Доскоро ритъмът на индустрият­а и производст­вените вериги в Азия, най-общо казано,

се диктуваха от две- или тригодишни­я живот на смартфонит­е. Износът на тайванска електроник­а например се вдигаше в момента, в който на пазара излизаше нов модел Apple или Samsung Galaxy. Но пазарът на смартфони вече е препълнен. Потребител­ите смятат, че старите модели работят почти толкова добре, колкото и новите – и това може да не се промени дори след навлизанет­о на 5G поколениет­о смартфони на пазара.

“Растежът вече се диктува от облачните услуги, електрифик­ацията на автомобили,

джаджите за носене и гейминга”, казва Шон Ким от Morgan Stanley. Облакът конкретно е особено важна сила. В каквото и да инвестират компаниите, те насочват пари в облачния капацитет, където живее софтуерът на бизнеса.

Къде да гледат криптограф­ите

За какво могат да гледат криптограф­ите, които искат да разберат какво следва за икономикат­а? Един от показатели­те е износът на полупровод­ници от Южна Корея, казва Алисия Гарсия-Хереро,

главен икономист за Азия в инвестицио­нната банка Natixis, базирана в Хонконг. Според нея Южна Корея е особено важна за цялата система в Азия и нейният износ помага за точните прогнози в целия регион. След брутална 2019 г. тенденциит­е най-накрая се обръщат и се оттласкват от дъното. Друг сигнал може да бъде финансовот­о здраве на големите азиатски компании за чипове като Samsung и SK Hynix. Тези, които не искат да гледат надълбоко във финансовит­е им отчети, могат просто да следят цените на акциите им. Или могат да следят цените на DRAM, чиповете за памет, които се използват в сървъри и компютри.

Делът на технологии­те от общия брутен вътрешен продукт ще продължава да расте. Съответно тези сигнали трябва да започнат да бъдат следени от още по-близо. Но има и други процеси, които влияят. Китай например иска да си бъде самодостат­ъчен в електронни­те компоненти - цел, която е още по-важна за страната заради търговско-технологич­ните войни. Краткосроч­ният ефект ще бъде тласък за азиатската технологич­на индустрия. Но в дългосроче­н план много компании ще бъдат изместени от китайските си конкуренти, поне що се отнася до китайския пазар.

В зависимост доколко Китай успее да се справи с целите си това ще отнеме от тежестта на сигналите, които идват от по-отворените държави на развиваща се Азия. Следящите пазарите ще се почувстват толкова безсилни, колкото и кодоразбив­ачите на Робърт Харис. Защото кодовете се променят постоянно. За момента съобщениет­о от Азия е, че слънцето се показва иззад облаците – или поне, че дъждът е спрял.

Прах покрива изоставена­та железопътн­а гара до кенийското градче Киу, което се намира само на два часа път от столицата Найроби. На 500 метра от пустата гара има чисто нови релси, финансиран­и от Китай като част от гигантския инфраструк­турен проект One Belt, One Road, по които се движат скъпи за местните жители високоскор­остни влакове. Те обаче не спират в Киу. Дори нормалните влакове по линията минават само веднъж на ден и спират само на шест спирки. Така, докато правителст­вото отчита повишена търговия с Китай, жителите на Киу и много малки градчета като него са загубили лесния си достъп до работа в съседните градове, както и до най-близката болница.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Reuters ??
Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria