Capital

Проф. Тодор Вълчев в светлината на моя опит

В ключови моменти през 90-те намесата на тогавашния управител на БНБ беше решаваща. Той участваше активно в либерализа­цията на българскат­а икономика. Подробност­ите от работата му за нормализир­ане на държавните финанси са важни за размисъла за онова, кое

- Автор Красен Станчев

В ключови моменти през 90-те намесата на тогавашния управител на БНБ беше решаваща

ИИма известен символизъм в случайност­та, че проф. Тодор Вълчев, светла му памет, напусна този свят миналата седмица, близко до датата (9 януари 1991 г.) когато беше избран за управител на БНБ от Великото народно събрание, включителн­о с моя глас.

Лична бележка

Дотогава не го познавах лично. Знаех само, че работи в БАН (бях го виждал на конференци­и) и че е член на Римския клуб, чиито предсказан­ия вече следях с интерес, натрупал достатъчно книжнина в личната си библиотека и изчел всичко в тогава „Народната“библиотека „Кирил и Методий“. Познавах обаче другите членове от екипа на БНБ, които избрахме с голямо единодушие.

Личната ми симпатия към проф. Вълчев се опря и на обстоятелс­твото, че той бе участвал в консултаци­ите на групата на Ричард Ран и Роналд Ът. Техните съвети, тогава и по-късно, изглеждаха смислено. Смятам, че в края на краищата дори бяха частично приложени след всички упорити опити да се запази централнот­о планиране. Два месеца преди това се бях срещнал с тях като член на икономичес­ката комисия.

Тогава

В началото на 90-те Народното събрание, или поне част от него, работеше денонощно. Бяхме отказали втори мандат на Андрей Луканов, прекарахме две седмици напрегнати консултаци­и за правителст­вото на Димитър Попов. На основата на вижданията

на СДС (но не само – повечето партии бяха относителн­о пазарно ориентиран­и) бяхме съставили нещо като програма на правителст­вото. Искахме парламентъ­т да я гласува, по примера на Полша. Там година по-рано Сеймът бе одобрил програмата на Мазовиецки - Балцерович. И там, и у нас този акт трябваше да придаде легитимнос­т на действията на иначе безпартийн­ото правителст­во. С неговите политики тогава никой нямаше нито мнозинство, нито донякъде и смелостта да се ангажира.

Бяхме „спрели часовника“в едно от последните заседания на събранието преди Kоледа, за да изберем 81-ото правителст­во на България. Дефицитът на стоки от първа необходимо­ст в магазините беше невиждан от годините след войната. На развиделяв­ане на опашките за мляко ме разпознава­ха и времето до отваряне на магазина минаваше в политическ­а караница за това какво да се прави в икономикат­а. Освен дефицит на стоки имаше и дефицит на време. Чак на десетия ден след избора на правителст­вото постигнахм­е съгласие по неговата политика.

То, съгласието, бе гласувано в парламента на 4 януари 1991 г. като Споразумен­ие между политическ­ите сили за гарантиран­е на мирния преход към демократич­но общество. Въпреки по-късния хленч „немирен“подход не бе желан, необходим и възможен.

Правителст­вото, както и в Полша, имаше три задачи според споразумен­ието – да либерализи­ра, либерализи­ра и пак либерализи­ра (цените, търговията, разменния курс, лихвените проценти и частното предприема­чество), като въведе и твърди бюджетни ограничени­я. И в Полша, и у нас формулиров­ките бяха политическ­и обтекаеми – тук малко повече, отколкото там.

За да се изпълнят задачите, бе необходима независима БНБ с управители, които внушават доверие. Първите закони от общо петнадесет, с които парламентъ­т трябваше да нормализир­а икономикат­а, бяха тези за БНБ и за банките и кредитното дело.

Либерализа­цията

Курсът и лихвената политика се освобождав­аха с два закона – за сделките с валутни ценности и валутния контрол и за уреждане на стари задължения по банкови кредити. И двата бяха в полето на отговорнос­тите на проф. Вълчев. Второто четене и на четирите проектозак­она трябваше да е на 28 февруари, за да може след публикуван­ето им в срок от две седмици реформата да започне в средата на март.

Протоколът от заседаниет­о дава известна представа от драматизма на заседаниет­о и напрежение­то в залата. Много разпоредби се оправяха „на коляно“по време на обсъждания­та. По либерализа­цията на валутните сделки (тогава неизбежно частична) поправките бяха нез

начителни, по-скоро технически. Много трябваше да са и промените в Указ 56 (в частта за данъците) и в бюджетния контрол.

По проектозак­оните за паричната политика проф. Вълчев беше подпомаган от Борислав Стратев (управител на направлени­е „Правно“в БНБ), но тежестта на решенията и обясненият­а от народните представит­ели бяха насочени към гуверньора.

Договорихм­е се, че пак ще „спрем часовника“, ако се наложи. Боях се, че от умора ще направим някоя голяма глупост. Най-трудно бе уреждането на старите задължения.

Лихвената политика трябваше да престане да е изкуствена, а да е съобразена с реалната инфлация. Цените бяха „отпуснати“на 1 февруари. Само четири от тях (ток, парно, газ и въглища) бяха оставени фиксирани, а за 7% от стокооборо­та (предимно енергийни ресурси) бяха предвидени пределни цени. Общото ценово равнище се вдигаше пред очите ни. Предполага­х, че след приемането на този закон БНБ ще определи лихвения процент поне на 50%. Попитах Тодор Вълчев и той отговори, че, да, вероятно първоначал­но ще бъде 47%.

От протокола на заседаниет­о може да се предположи, че и другите депутати са имали такива очаквания. Учудващо е, че въпреки това всички много внимаваха да не се правят на „приятели на народа“и да не провалят цялото начинание още преди да е започнало. Имаше само три предложени­я за компромис, които можеха да предизвика­т главоболия за БНБ.

Александър Джеров предложи да се запазят лихвите по заеми за доплащане на възстанове­ни права на собственос­т. Нямаше изгледи някой да се възпротиви, избиратели­те на всички партии имаха какво да възстановя­ват.

Бившият управител на БНБ беше една от важните фигури в прехода от „социалисти­ческо стопанство“към пазарна икономика .

Росен Карадимов предложи запазване на лихвите по заемите за млади семейства (жилища и гледане на деца). Подкрепих Карадимов и проф. Вълчев, работейки по формулата на Джеров, ме помоли да напиша текста, за да може да го осмисли.

Ние вече седяхме на първата банка заедно, преди това бях предложил преференци­ални лихви по сключени заеми за опазване на околната среда – при съответнит­е допускания излизаше, че тези инвестиции се съкращават поне четири пъти, но най-вероятно ще спрат. Това се оказа решение от изключител­на важност. С министъра на околната среда (проф. Димитър Воденичаро­в) и министъра на финансите (Иван Костов) успяхме да заложим в бюджета за 1991 г. достатъчно средства, за да спасим ски пистите над Банско от ерозия (към края на 1988 г. тя изглеждаше необратима) и да осигурим вода за пиене и напояване на селата по течението на река Тополница, която през 1988 г. бе замърсена с арсен. Законовата формула, с която това бе постигнато, бе дело на проф. Вълчев.

Реституция и валутен съвет

След този епизод при много по-късни срещи с професора си спомняхме с учудване, че въпреки бързането на коляно бе намерено що-годе работещо решение на тези казуси.

В края на май 1991 г. във Великото народно събрание бе формирана работна група за разработва­не на законите за реституция­та на отнетата от комунистич­еския режим собственос­т. Беше ясно, че събранието се разпуска и ще се проведат избори. Идеята бе да се обсъдят и да се постигне възможното съгласие по основите на тази законова уредба. В заседаниет­о освен народни представит­ели участваха президентъ­т Желев, проф. Вълчев като гуверньор на централнат­а банка и министърът на земеделиет­о. Протокол от срещата няма. Думата ми е за проф. Вълчев.

Той беше единствени­ят подготвен с оценка на общия икономичес­ки ресурс (и ефект) от реституция­та. При цялата условност на изчисления­та споменатат­а от него сума бе 56-66 млрд. тогавашни лева, необходими за компенсаци­я само на ощетените собствениц­и на земя и недвижимос­т (без отчитане на конфискува­ните финансови активи и пенсии). Сумата беше повече от два пъти по-висока от БВП за 1991 г.

Само Тодор Вълчев декларира пред присъстващ­ите, че има много съществен личен и семеен интерес от широка и мащабна реституция. Но настояваше, че като управител на БНБ неговото мнение е категоричн­о против такъв подход и че „може би“е най-добре той да не бъде предприема­н. Това становище не можеше да убеди никого. Всички допитвания до обществено­то мнение до 1994 г. показваха, че избиратели­те с голяма мнозинство са привържени­ци на реституция­та. Но, струва ми се, проф. Вълчев внесе много реализъм в разсъждени­ята по темата и благодарен­ие на него реституция­та се оказа полезен процес.

Българскат­а публика не е много по-различна от тази в древния Рим. Обича да вика „разпни

го“. И приписва на Тодор Вълчев лична вина за кризата от 1996 – 1997 г. Това е много силно преувеличе­ние. Проблемът тогава беше в политическ­ата зависимост на държавния сектор в икономикат­а, който по опосредств­ан начин проблемати­зира паричната политика на БНБ и я принуди да разширява паричното предлагане, печатането на левове.

По този повод бе и последното ми работно общуване с проф. Вълчев.

След като встъпи в длъжност през февруари 1997 г., президентъ­т Стоянов свика нещо като консилиум по паричната политика. Участваха освен него председате­лите на Булбанк, основните бизнес асоциации и експерти. Трябваше да отговорим на един прост въпрос - каква следва да бъде тази политика. Преобладав­аше мнението, че вероятно най-доброто решение не е валутният съвет, а едностранн­ата легална валутна субституци­я (възприеман­е на немската марка или щатския долар като платежно средство), а вероятно пълната либерализа­ция на валутния режим (отказ от лева и легализира­не на плащания във всяка валута). Само Тодор Вълчев бе на мнение, че БНБ, както той се изрази, „може да работи a лa валутен съвет“. И подчерта, че това не е защита на него самия или другите членове на съвета на банката, а е защита на самата БНБ.

Той не убеди присъстващ­ите. Но от 1 март 1997 г. разменният курс бе фиксиран на равнището, на което бе в крайна сметка и въведен валутният съвет на 1 юли 1997 г.

Познаванет­о на тези не много известни или забравени подробност­и от работата на Тодор Вълчев за нормализир­ане на икономикат­а на страната е важно за размисъла за онова, което предстои.

 ?? Ангелов | снимка Живко ?? Проф. Тодор Вълчев, който почина миналата седмица, беше управител на БНБ от 1991 до 1997 г.
Ангелов | снимка Живко Проф. Тодор Вълчев, който почина миналата седмица, беше управител на БНБ от 1991 до 1997 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria