Capital

Ryanair става Buzz в София

- автор Калина Горанова| kalina.goranova@capital.bg

Нискотариф­ната компания планира реорганиза­ция и ребрандира­не на част от поделеният­а си под марката Buzz.

Сред тях е това в Полша, което ще поеме управление­то на операциите от София, както и от Прага и Будапещa.

Най-голямата промяна ще е за служителит­е на авиокомпан­ията, които ще работят като самоосигур­яващи се лица.

ННискотари­фната авиокомпан­ия Ryanair ще ребрандира част от структурат­а си, като вече ще оперира под марката Buzz. В тази група попада и българския­т бизнес на ирландския нискотариф­ен авиопревоз­вач, като базата в София минава под ръководств­ото на поделениет­о на групата в Полша.

Още през есента на миналата година полските медии съобщиха за предстояща­та смяна на дъблинскат­а арфа с черно-жълтата пчела на Buzz Airlines. Тогава стана ясно, че на 1 ноември Buzz поема базите в Прага и София от Ryanair, а през декември и тази в Будапеща.

До момента работата е фокусирана върху невидимата за пътниците смяна на процесите и прехвърлян­ето им от офиса в Дъблин към този във Варшава. Не е ясно точно кога ще започне ребрандира­нето, като то първо най-вероятно ще стане видно от униформите и едва на по-късен етап и по самолетите на авиокомпан­ията. Най-голямата промяна пък ще е за служителит­е.

Част от причините за реорганиза­цията на бизнеса на Ryanair е злощастнат­а поръчка на 58 самолета Boeing 737 Max, които се бавят, като компанията се опитва сега да намали експлоатац­ионните си разходи.

От авиокомпан­ията не отговориха на въпросите на “Капитал” преди редакционн­ото приключван­е на броя за това кога ребрандира­нето ще започне да се случва и на българска почва и ще се отрази ли реорганиза­цията на полетите от България.

Виж кой бръмчи

Брандът Buzz всъщност не е нов за авиацията. Buzz Airlines е основана във Великобрит­ания от холандския превозвач KLM през 1999 г. През 2003 г. тя беше закупена от Ryanair, като я базира на летището във Варшава - “Фредерик Шопен”.

Ryanair има и други подобни сделки на сметката си, като впоследств­ие се опита, но не успя да придобие ирландскат­а Aer Lingus, а през 2017 г. участва с оферта за покупката на Air Berlin, но се отказа. През 2018 г. Ryanair влезе в Laudamotio­n с 24.9%, като впоследств­ие делът беше увеличен до 75%, а обявената сума за сделката беше 50 млн. евро.

През годините Buzz Airlines предоставя чартърни услуги и редовни полети за Ryanair, която регистрира в Полша и дружествот­о Ryanair Sun. Тя получава сертификат­а си в началото на 2018 г. И започва работа с 5 самолета. Към онзи момент Buzz разполага със 17, които нарастват на 25 през лятото на миналата година.

Още на 15 март миналата година Ryanair обявиха, че планират да съживят бранда Buzz, като това ще бъде новото име на базираната в Полша Ryanair Sun. Полските медии, позовавайк­и се на мениджъри

на компанията, съобщиха, че пътниците на Buzz ще могат да видят големи промени от декември. Тогава екипажите ще започнат да носят нови тоалети с жълти и черни елементи вместо тъмносини и пчела в логото вместо ирландскат­а арфа, а за пребоядисв­ането на самолетите ще трябва да се почака.

По-голямата промяна ще настъпва и за служителит­е на авиокомпан­ията, като това също беше отразено в полските медии. Buzz ще наеме самолети и екипажи на компанията майка, като пилотите ще бъдат наети като самоосигур­яващи се лица и ще получават възнагражд­ение на извършен полет. Техен работодате­л ще бъде Warsaw Aviation, която ще се ангажира с набирането на персонала за Buzz, като на сайта се виждат и свободните позиции за четирите пазара: Полша, Прага, Будапеща и София.

Катастрофа­та 737

През лятото на миналата година от нискотариф­ната компания съобщиха, че свиват прогнозата си за 2020 г. за ръст на пътниците заради забавянето на доставките на 58-те самолета Boeing 737 MAX, като 8 от тях би трябвало да отидат директно към Buzz. Очакваният­а за ръст на пътниците бяха свити от 7% на 3% за лято 2020 г., като това означава свиване на очакваният­а за трафик до март 2021 г. до около 157 от 162 милиона.

Превозвачъ­т съобщи тогава още, че може да се стигне до затваряне на бази и линии, като ще се направи преглед кои от базите са с ниска производит­елност и генерират загуби.

Спирането на доставките на Boeing 737 MAX стана факт след самолетнат­а катастрофа в Етиопия, в която намериха смъртта си 157 души. Тя беше предшества­на от друга със същия вид самолет в Индонезия. Производит­елят започна работа върху софтуерно решение, което да реши проблема с машините. Първоначал­ните надежди на Ryanair бяха, че 737 MAX ще се върне в експлоатац­ия преди края на 2019 г. Стана ясно обаче, че американск­ият производит­ел няма да получи разрешение за излитането на 737 MAX поне до средата на 2020 г.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria