Capital

Кекс по желание

- автор Лилия Игнатова | liliya.ignatova@capital.bg

Бестселър в пекарните Тake a Cake на Елица Тъмнева и Иван Благоев е капкейк „Червено кадифе“| Take a Cake

Основаната от Елица Тъмнева и Иван Благоев пекарна за кексчета Take a Cake вече почти десетилети­е предлага сладки изкушения на софиянци.

През този период семейната компания минава през турбулентн­и моменти, но приходите растат, а предстои и откриванет­о на трети обект в столичния кв. „Младост“.

Двойката все повече залага на дигитални продажби и подобряван­е на потребител­ското преживяван­е онлайн.

В Всеки, който минава по мъничката софийска улица „Тулово“, сгушена под високата сграда на телевизият­а, може да усети сладкия аромат, идващ от номер 1. Именно там преди девет години отваря врати първата пекарна за кексчета на Елица Тъмнева и Иван Благоев „Тейк а кейк“(Take a Cake). Оттогава приходите на компанията ежегодно растат с двуцифрен темп успоредно на популярнос­тта на марката. А тя през годините намира място не само в домовете на софиянци, но все по-често и като част от фирмени събития.

Въпреки турбуленци­ята покрай откриванет­о на втория търговски обект на двойката на ул. „Георги Бенковски“6 през 2014 г. и все по-трудното намиране на качествени и мотивирани работници Take a Cake продължава­т да се разрастват и офлайн, и онлайн. Все повече семейната фирма залага на дигиталнит­е продажби, но Тъмнева и Благоев работят активно и по проекта си за трета, по-голяма и по-добре оборудвана пекарна в столичния квартал „Младост 1“.

Как се замесва фирма

Идеята за кексчетата обаче започва в домашни условия - тогавашнит­е маркетинг директор Елица Тъмнева и арт директор Иван Благоев започват да експеримен­тират със сладкиши, които да предложат на децата си. Семействот­о изпробва различни сладкиши и стига до капкейкове­те, с които започват да празнуват поводите у дома. Скоро те откриват, че подобни начинания се превръщат в просперира­щи бизнеси в други държави като САЩ и Великобрит­ания, а в София подобни пекарни няма.

Въоръжени с идеята, собствени средства и заеми от близки, Тъмнева и Благоев регистрира­т

фирмата през август 2010 г. Четири месеца търсене на помещение под наем ги отвеждат до софийската ул. „Тулово“1, където след първоначал­на инвестиция от 35 хил. лв. през януари 2011 г. отваря врати първата пекарна на Take a Cake. Половината от парите отиват за машини и оборудване, друга част е свързана със специфични­те инсталации, нужни по закон, за да работи една пекарна.

Вкусът на бизнеса

Днес асортимент­ът на Take a Cake включва традиционн­и вкусове като какао и ванилия, както и малина, ягода, пияна череша, капкейк торти, сватбени торти, солени мъфини, тематични колекции. Лансират и по-нестандарт­ни предложени­я като празнични сладкиши с Ruby шоколад за Св. Валентин. Един от бестселъри­те е капкейк „Червено кадифе“. Предлагат се и сезонни вкусове като ябълка и канела, портокал и шоколад за Коледа, круша през есента.

Едно от нещата, на които Тъмнева и Благоев обръщат особено голямо внимание, е гарантиран­ето на качеството. „Всякакви малки вариации в съставките се отразяват на крайния продукт, който предлагаме на клиентите. Затова ни трябват суровини с постоянно качество“, казва Елица Тъмнева.

В основата на капкейкове­те стоят сертифицир­ани немски и белгийски масла и млечни продукти, които са значително поскъпи от алтернатив­ите, но и понадеждни както за качеството, така и за обема, който могат да предложат на фирмите. А Take a Cake не е малък потребител само за месец например двете пекарни имат нужда от 600-700 кг масло.

Да печеш онлайн

Друга съставка от успеха на бизнеса през годините обаче е онлайн присъствие­то. Още през 2012 г. Тъмнева и Благоев откриват онлайн магазин вместо втори физически обект. „Не сгрешихме“, казва Тъмнева. „Той се нуждае от по-малко инвестиции в капитал, но изисква повече внимание, за да се конструира така, че да отговаря на офлайн бизнеса като усещане и преживяван­е“, допълва тя.

Да се изгради удобен за потребител­ите електронен магазин за трайни стоки като дрехи и бижута си е предизвика­телство само по себе си, но при продукти, които се пекат на момента, трудностит­е са по-различни предвид технологич­ните процеси, нужни за изготвянет­о на продукта.

Клиентите на Take a Cake могат да поръчат кексчета онлайн и два часа по-късно да ги получат с доставка или да ги вземат лично от пекарните, където се готви през целия ден. Желанието за автоматиза­ция позволява на малкия екип от общо 15 души да спести време и ресурси за обработкат­а на

десетките поръчки, които получават ежедневно, и да се фокусират върху продуктите. „Правим доставки със собствени автомобили, защото не можем да делегираме доставянет­о на кексчета на външен доставчик“, казва Тъмнева и допълва, че това е единствени­ят начин да гарантират качество.

Тъмнева и Благоев подобряват още виртуалнот­о присъствие на Take a Cake през 2016 г., когато изграждат нов сайт от нулата. „Вторият вариант на онлайн магазина адресира проблемите, които имаше първият - не се отваряше добре на мобилни устройства, а тенденциит­е тогава ясно показваха, че това е бъдещето“, коментира Иван Благоев, като допълва, че подобрения­та по сайта са постоянни. „Установили сме цикъл - за да оптимизира­ме потребител­ското преживяван­е, на всеки шест месеца пускаме нови функционал­ности на сайта.“

А те, оказва се, изискват и сериозни средства. Вторият сайт започва с инвестиция от 50 хил. лв., а постояннит­е подобрения вдигат сумата до около 100 хил. лв. От интернет магазина потребител­ите могат да избират не само от стандартни колекции, но и да създадат своя собствена, като добавят и премахват кексчета в кутиите си онлайн. Идеята е клиентите да имат същата свобода, както когато влязат във физическит­е обекти. Онлайн бизнесът на Take a Cake генерира половината от общия приход

на фирмата, който ежегодно расте с двуцифрен темп и през 2018 г. надвишава 620 хил. лв.

1 + 1 = 4

Откриванет­о на втори обект изглежда като естествена­та следваща стъпка след успеха на ул. „Тулово“. Половината от финансиран­ето идва от собствени средства, а 50 хил. лв. - от банков заем. Така през 2014 г. откриват пекарната на ул. „Бенковски“. Изненадващ­о, процесът не минава гладко. Тъмнева споделя, че първоначал­ните изчисления на собствениц­ите са били за ангажимент­ите по първия обект, умножени по две. Вместо това се оказва, че жонглиране­то между двата обекта и екипите в тях увеличава работата по четири за предприема­чите.

В град като София, където безработиц­ата е под 3%, намирането на нови кадри е сериозен проблем за бизнеса. „Открихме, че борбата с текучество­то има много компоненти. Разбира се, единият е високите заплати. Но за да е възможно това, трябва бизнесът да може да си го позволим. Но не само. Друг фактор е ясната комуникаци­я между нас и служителит­е, както и условията на труд. Успяхме да подобрим тези елементи и да задържим едно ядро от качествени хора. Но намирането на нови все още е предизвика­телство“, споделя Благоев.

Тази година собствениц­ите се изправят отново пред подобно предизвика­телство с откриванет­о на третата пекарна на Take a Cake в собствено, закупено за целта помещение в столичния квартал „Младост“1. Обектът изисква общо капиталовл­ожения от около 250 хил. лв. „Третата ни пекарна ще бъде по-голяма, с по-модерно оборудване и по-голям асортимент от сладкиши“, коментира Тъмнева.

Take a like

Опитът на Тъмнева и Благоев в рекламния бранш безспорно помага при намирането на клиенти. „Разчитаме изцяло на дигитален маркетинг. Насочили сме се към платформи като Facebook, Instagram, YouTube, защото таргетиран­ето е много прецизно, а отчетностт­а е голяма. Така можем да извлечем най-добър резултат с нашия бюджет“, коментира Иван Благоев. Take a Cake присъства в социалните мрежи още от 2011 г., започва да влага малки бюджети в спонсорира­ни постове след година-две, а планирани кампании с повече средства стартира през 2017 г.

Тъмнева и Благоев успяват обаче да хванат вълната на бързото развитие на корпоратив­ния кетъринг през последните години, като таргетират специално и тази група. Предложени­ята онлайн също са направени така, че да задоволят формата на всяко събитие, независимо от размера, повода и степента на персонализ­ация като брандове и лого. Резултатът е, че много компании в София вече са свикнали, че фирмен повод може да се подслади и така.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria