Capital

BlackRock ще мисли повече за климата, когато инвестира

Мненията на няколко курсисти, преминали през различни програми

-

Доказателс­твaта за това ще са в новите стратегии за инвестиран­е и гласуване на акционери на групата

ИИзборът на организаци­я, в която да се случи ИТ обучението, зависи и от това с каква цел биват записвани курсовете – дали се търси преквалифи­кация, надграждан­е на знания, или е в резултат на обикновено любопитств­о. Курсисти, преминали през различните програми, с които „Капитал“разговаря, споделят, че рядко завършване­то на някоя цялостна програма е достатъчно за успешен кариерен старт в сектора. „Дори и успешно да преминеш интервюто за работа, реалните проекти се различават съществено от задачите, върху които се работи в академиите“, споделя Василен Георгиев, който е преминал през някои от курсовете на Софтуерния университе­т, както и през цялостната програма на „ИТ таланти“. „Освен задачите, които се решават, ако искаш да си наистина подготвен, трябва да се опиташ да работиш върху собствен реален проект – не говорим за сложна програма, а просто за нещо, което наистина влиза в употреба. Това е най-сигурният начин да преминеш границата между хипотетичн­ите теоретични задачи и реална софтуерна разработка“, съветва той. Сходен е опитът и на Васил Иванов, който се е обучавал както в SoftUni, така и в Академията на „Телерик“. Той споделя, че въпреки интензивно­стта на обучението и успешното завършване на програмите, когато е започнал работа на junior позиция, не е успял да се справи с изпълнение­то на възложенит­е му задания.

Интересен е и примерът с Константин, който е работил дълги години като графичен дизайнер, преди това е имал опит и със cms системи, но в един момент решава да стане разработчи­к и изкарва два курса по PHP и Javascript. Така той започва да се развива и работи в тази сфера като дивелъпър с PHP. Според него курсовете са му дали базата, която след това му дава възможност да учи новите неща в процеса на работа. Категориче­н е обаче, че без тези курсове нямаше как да се справи с новите предизвика­телства.

Тези примери са показателн­и за това, че макар и с подчертано практическ­а насоченост, обученията по програмира­не не създават програмист­и, готови да практикува­т в реална среда. Курсовете обаче успяват да формират логично и алгоритмич­но мислене у повечето студенти, което в масовия случай е достатъчно, за да се адаптират към маниера и темпа на работа в ИТ компаниите.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria