Capital

Музей на илюзиите

- Автор София Йолова

ДДори да не сте любител на изкуството и любимото ви занимание да не е ходенето на изложби, има много голяма вероятност най-новият музей в София да ви хареса.

Музеят на илюзиите отвори врати на 26 декември. През последните години този тип музеи за деца и възрастни набират все повече популярнос­т в европейски­те столици. Има няколко различни концепции за подобен тип музеи - едната е тази на музеите на илюзиите в Белград и Виена, а музеи от същия франчайз като този в София вече има във Вилнюс и Краков. Първите са по-скоро интерактив­ни и пригодени за ефектни снимки за споделяне в социалните мрежи, докато вторите, какъвто е и музеят в София, са пообразова­телни и технически.

Фигурата на Ястров, вазата на Рубин, безкрайнот­о огледало и невъзможни­те форми са само част от интереснит­е оптични илюзии в музея.

Дискът на Ойлер, класически­те оптични играчки, както и един от най-интереснит­е експонати - цветната мистерия от светлини и стената със сенки, са по-интерактив­ни, като за мистерията от светлини са необходими поне двама души.

Литофанът, двойният портрет и сканимация­та пък са произведен­ия на изкуството, създаващи илюзия.

Експонатит­е са постоянни, като постепенно ще се добавят нови. Има идеи за колабораци­и с различни артисти и различни събития по-нататък.

Кои са експонатит­е, към които посетители­те имат найголям интерес? „Обърнатата стая и столът - защото са интересни за снимки, никой не ги пропуска“, категоричн­а е Зара, която работи като гид в музея.

Друг любим експонат е плазмената топка на Никола Тесла, пълна със смес от благородни газове, с високоволт­ов електрод в средата. Дизайнът на версията, която може да видите в музея в София, е изобретен от Бил Паркър през 1971 г.

Коя ли ще бъде вашата любима илюзия?

Работно време всеки ден от 10 до 20 ч., бул. „Княгиня Мария Луиза“16

Входът е 21 лв. за възрастни и 17 лв. за студенти, ученици и пенсионери. Децата до 7-годишна възраст влизат безплатно (максимум 3 деца с 1 възрастен), а музеят предлага и семеен билет (2 възрастни + 2 деца над 7-годишна възраст) за 65 лв.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria