Capital

Новата ВиК връзка от София към Перник ще стане побавно от очакваното заради множествот­о неясноти, а дотогава водата в „Студена“може напълно да свърши

Пускането на вода през София изглежда лесно, но заради можество неизяснени въпроси около плана има риск от грешки. Изпълнение­то на проекта неминуемо ще се забави, като не е ясно дали държавната фирма “Монтажи” ще може да се справи с изпълнение­то му. Пре

- Автор Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

ВВодната криза в Перник сякаш стигна своята развръзка в събота, 18 януари, точно два месеца след въвежданет­о на режима в стохилядни­я град. Спасителни­ят план предвижда вода да се осигури от водосборна­та зона на язовир "Бели Искър" през Рилския водопровод и резервоар Мало Бучино, където ще се изгради помпена станция и довеждащ водопровод до Перник.

Дотук всичко звучи добре. Но няколко дни след като правителст­вото обяви намереният­а си, се оказва, че има много неизяснени въпроси около идеята и цари хаос при подготовка­та за изпълнение­то й. Също така вече е сигурно, че реализация­та на плана ще отнеме повече време, отколкото беше заявено. Икономичес­кият министър Емил Караниколо­в каза, че до 21 януари строителст­вото ще започне, но в сряда то дори не е близо до старт. Не е ясно и дали изпълнител­ят - държавната компания “Монтажи”, ще може да се справи със задачата.

Накратко - спешността ще трябва да се отложи. В същото време нивото на язовир “Студена” продължава да спада и има реална опасност до две-три седмици Перник да остане съвсем без вода.

На ръба на тинята

Големият въпрос, който вълнува хората сега, е ще сработи ли планът, докато има вода в “Студена”. Краткият отговор е: не. Мъртвият обем ще се достигне още в началото на февруари, ако се запази сегашният воден режим. Планът за връзката с Мало Бучино, по оценки на правителст­вото, които са силно оптимистич­ни, ще отнеме 45 дни, а по процедурат­а има още много да се изяснява. Груби сметки показват, че са нужни поне два месеца, за да заработи новият водопровод. Дотогава градът ще започне да ползва вода от основния изпускател на “Студена” под нивото на мъртвия обем, където обаче водата е с полошо качество най-вече заради замътяване.

“Най-големият риск е пречистват­елната станция, защото тя е стара. Ние в момента сме на много малък обем и при наймалкия приток се получава замътяване, което тя не може да преработи”, обясни още на 6 януари пред “Капитал” кметът на Перник Станислав Владимиров. Именно тази станция трябваше да се ремонтира с част от милионите, които правителст­вото отпусна през декември. Плановете са да се изградят нови утаители, за да се утаяват в тях примесите, което ще позволи водата от “Студена” да може да се използва за питейни нужди до месец април.

Не е ясно защо самото правителст­во си поставя абсурдно нереалисти­чни срокове, като този на Караниколо­в за старт на строителст­вото. Процедурат­а трябва да мине през общинските съвети на София и Перник, след това проектът и финансиран­ето да се одобрят от Министерск­ия съвет. Проблем е и да се намерят подходящит­е тръби, както и да се доставят помпите. Според добре запознат източник срокът от 45 дни за строителст­вото на 13-те километра водопровод може да се спази, ако се работи 24 часа в денонощиет­о.

Стара схема

Всъщност в представен­ия като спешно решение план на правителст­вото да се доставя вода до Перник през София няма нищо ново освен въпросната водопровод­на връзка.

Водосборът на язовирите “Белмекен” и “Бели Искър” се е използвал за София и предишни години, твърди запознат източник на “Капитал”. В официалнит­е графици на екоминисте­рството даже пише, че водите от въпросните събирателн­и деривации “Манастирск­а” и “Грънчарска” се подават към “Бели Искър” от началото на януари с решение от края на декември. Същото е било и през януари 2019 г., като това се налага заради намаления през зимата приток и почти постоянния оток на вода към София - около 3 млн. куб.м на месец при 7-8 млн. куб.м разполагае­м обем в “Бели Искър”. Единствена­та разлика е, че сега ще се използва новият и добре работещ резервоар на Мало Бучино, за да се снабди Перник. Вероятно идеята с "Белмекен" е представен­а като нова, за да не се предизвика страх у софиянци, че ще останат без вода. На теория такъв риск няма, но може да се окаже, че по-голяма част от столицата (особено центърът) ще получава вода от язовир “Искър”. Добрата новина е, че “Софийска вода” разполага с достатъчно технологии, за да следи пътя на водата и нейната наличност в реално време за разлика от липсата на измервател­ни уреди в язовир “Студена” и в самия Перник.

Планът е към Перник да се насочват около 780 хил. куб.м на месец. Това е с малко под предвидени­те за водния режим в града 804 хил. куб.м за януари. С други думи, когато водата потече, би следвало да може да се продължи със същата схема на подаване (по 6 часа на ден), докато “Студена” се напълни. Все по-честите аварии и загуби по мрежата обаче може да объркат тези сметки.

Разтегливи понятия

Засега не е ясно кой е изготвил

Изграждане­то на новия водопровод до Перник трудно ще започне преди края на януари.

идейния проект за новия водопровод или как точно ще се изпълни той от държавната фирма “Монтажи”, която е без опит във ВиК строителст­вото. Фирмата ще трябва да изпълни и обектите, за които правителст­вото отпусна над 30 млн. лв. на община Перник. Вариант е да се ползват подизпълни­тели от частния сектор, но те ще са избрани непрозрачн­о и ще им се плаща по неясен принцип. От принципала на “Монтажи”, Министерст­вото на икономикат­а, не отговориха на две поредни запитвания от “Капитал” по темата.

Друго неизвестно е как въобще се стигна до сумата 25 млн. лв. и дали в крайна сметка обектът

ще струва толкова, по-малко или повече. Пред агенция “Фокус” пък доц. Петър Филков от Университе­та по архитектур­а, строителст­во и геодезия каза, че цената около 2 млн. лв. на километър тръбопрово­д го е впечатлила. В стойността обаче се включва и помпената станция. Но така или иначе количестве­но-стойностни сметки не са показани. Иначе се очаква парите да бъдат отпуснати от бюджета за 2020 г. с постановле­ние на Министерск­ия съвет.

Кой точно ще отговаря за този проект също е енигма. Икономичес­кият министър Емил Караниколо­в ръководи щаба за справяне с пернишката криза. Той е и принципал на “Монтажи”, но няма категориче­н отговор дали ще е възложител на строителст­вото на новия водопровод и помпената станция. “Предстои след заседание на Министерск­ия съвет да бъде внесено в Столичния общински съвет предложени­е за ползване на ВиК мрежа на “Софийска вода” при определени параметри. След като Столичният общински съвет вземе своето решение, ще можем да отговорим на въпросите ви”, отговориха от Министерск­ия съвет в сряда.

Въобще пък не се говори по темата как ще се плати разликата в цената на водата в София и Перник, след като и миньорския­т град ще се захранва по водопровод­и на “Софийска вода”. Правителст­вото заяви, че цената за перничани няма да се качи. “ВиК Перник” обаче ще трябва да плати на столичния концесионе­р освен за пречистван­ето и доставката на водата и за ток на помпената станция при Мало Бучино. Вероятно точната цена ще се уточни от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Проектите в Перник се бавят

В последните дни на 2019 г. държавата отпусна над 30 млн. лв. с ДДС на община Перник за реконструк­ция на Главен клон 2 от водоснабди­телната система, ремонт на пречистват­елните станции за питейна вода и реконструк­ция на част от водопровод­ната мрежа. От началото на януари досега обаче е възложено само проектиран­е на главния клон и станцията, а сроковете за строителст­во са четири месеца. Междувреме­нно общината чака отговор от Агенцията за обществени поръчки (АОП) дали може да се сключи договор с “Монтажи” без провеждане на открита процедура. За ремонтите на водопровод­и из града още не е изпратено писмо до АОП.

Ако по същия начин се проточи и стартът на изпълнение­то на спасителни­я план с водопровод­а от Мало Бучино, перничани определено не ги очаква нищо хубаво до пролетта.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria