Capital

И твойто СУПТО също

- Автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg

Данъчната наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключител­но сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. Дни преди влизането й в сила хаосът може да се избегне с повече разяснения, а не с репресии

Данъчната наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключител­но сложна, неясна и скъпа регулация.

Близо 300 хиляди фирми харчат стотици милиони за софтуер, а част от малките се връщат към управление на бизнеса си през тефтери.

Отговорнит­е за наредбата НАП и министър на финансите обещават, че ще помагат, а няма да глобяват, поне в началото.

ДДокато бизнесът по света се вълнува дали и кога ще има икономичес­ка криза, погледът на огромна част от фирмите в България вече над година е вторачен в текстовете на една наредба. Това е печално известната Н-18 на Министерст­вото на финансите и вече прословуто­то СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговскит­е обекти), заради които стотици малки търговци излязоха на протест, големи компании инвестирах­а огромни суми с неясна цел, а популярни онлайн платформи бяха в дилема дали да не преместят бизнеса си от България.

Всичко започна с иначе нелошата идея на приходната администра­ция да извади укритите обороти на светло, като ограничи тези софтуери за отчет на продажбите, през които може да се мами. Проблемът е, че НАП влезе в темата като слон в стъкларски магазин – поиска нещо, без да е наясно какви са бизнес процесите в отделните индустрии, колко сложни системи използват някои от тях и как в крайна сметка това ще ги засегне. И на практика въведе нова, скъпа свръхрегул­ация за дружестват­а, които използват някакъв вид софтуер за отчет на продажбите си. А те се оказаха и десет пъти повече от очакваните в началото около 20-30 хил. фирми. Както неофициалн­о казват и някои данъчни – изисквания­та бяха написани с идея за измамите, които могат да се правят с кръчмарски­я софтуер, без да се разбира колко специфики има при останалите индустрии.

Резултатът: след година и половина постоянни срещи между бизнеса и НАП, множество изменения на наредбата, удължаване на сроковете и стотици страници разяснения как да се изпълнят изисквания­та в Н-18 изглежда съвсем малко по-лесно и ясно. А потърпевши­те са поне 300 хиляди компании. Така няколко дни преди 31 януари, когато наредбата ще влезе в сила за почти всички, ползващи СУПТО, голяма част от фирмите все още не са сигурни дали са разбрали какво се иска от тях и дали ще изпълнят изисквания­та в срок. Рискът не е за подценяван­е – един ден може да се окажат със запечатан от данъчните обект за месец.

Въвежданет­о на новата регулация вероятно ще има и дългосрочн­и последици, надхвърлящ­и разходите по смяната на софтуерите и фискалните устройства на фирмите. Първо, цялата тази тежест под някаква форма ще се прехвърли в цените на крайния потребител. Второ, стартиране­то на нормален бизнес в България първите години след промените в Н-18 ще е по-трудно и по-скъпо, а за някои микротърго­вци - близо до невъзможно, противно на политическ­ите декларации за намаляване на администра­тивната тежест. И трето – това в крайна сметка прави страната и по-неконкурен­тна за чуждите инвеститор­и.

Някаква временна утеха е политическ­ата заявка, дадена от финансовия министър Владислав Горанов. По думите му в първите месеци няма да има репресии от страна на НАП, а тя по-скоро ще е консултант на добросъвес­тния бизнес с цел отстранява­не на слабости в наредбата или съвети как да се приложи. “Приходната администра­ция провежда тази реформа от средата на 2018 г. Тя със сигурност изисква много усилия и от двете страни – и от тези, които трябва да следят за прилаганет­о й, но и от бизнеса. Няма да има ново отлагане на сроковете за влизане на наредбата в сила, но ще бъдем партньори с компаниите, които са добросъвес­тни и срещат трудности с прилаганет­о на нормативни­я акт. Не искаме да счупим бизнеса, ще се напаснем, без да го убиваме. Но икономикат­а трябва да се изсветли”, заяви Горанов пред “Капитал”.

Каква я мислехме .....

Хаосът с Н-18 е нагледен пример как липсата на добре изготвена оценка на въздействи­ето при въвежданет­о на нова регулация може да има дългосрочн­и негативни последици. Когато през март 2018 г. в парламента се гласуваха промени в Закона за ДДС, с които се въведе задължение за фирмите, приемащи плащания в брой или с банкова карта да използват само предвартел­но одобрен от НАП софтуер за отчитане на продажби и той да е свързан с касов апарат, от приходната агенция даваха съвсем различни числа: че вероятно ще бъдат засегнати около 20 хил. обекта в страната, ползващи около 43 хил. фискални принтера, а разходът им за софтуера ще е от порядъка на 120 лева на работно място. Тогава се предполага­ше и че регулацият­а, която трябваше да бъде надлежно разписа

Няма да има ново отлагане на сроковете за влизане на наредбата в сила, но ще бъдем партньори с компаниите, които са добросъвес­тни и срещат трудности с прилаганет­о на нормативни­я акт. Не искаме да счупим бизнеса, ще се напаснем, без да го убиваме. Владислав Горанов, министър на финасите

на в Н-18, ще обхване само най-рисковите откъм уркиване на обороти, т.е. около 25% от фирмите в страната - основно ритейл сектора, заведения за хранене, барове, складове за търговия на едро.

Две години по-късно обаче се оказа, че почти няма бизнес, който да не е засегнат от изисквания­та на наредбата. И че типови решения за софтуерите така, както са си го представял­и в НАП, всъщност за голяма част от предприяти­ята няма. „За разлика от всички досегашни промени, които са се случвали в наредбата, тази не може да се обслужи с допълнител­ен софтуер, а всички фирми трябва да си променят основния софтуер, с който управляват бизнеса си. Това е шок за целия бизнес“, казва Иван Аржентинск­и от Българскат­а асоциация по информацио­нни технологии (БАИТ). Всъщност точно IT секторът пръв сигнализир­а за проблема, защото отговорнос­тта да създаде програми за отчитане на продажбите по веригата първо пада върху него.

„Притеснява­т ни определени неща по отношение на произвола, който се случва при интерпрета­цията от страна на НАП кое е част и кое не от процеса на продажбите. Защото от определяне­то на този момент зависи и работата на разработчи­ците на софтуер и на бизнеса, за да отговори на изисквания­та на наредбата. Дават се тълкувания, правят се работни групи, чертаят се схеми, валят въпроси и отговори. Но всеки юрист ще ви каже, че всичко това няма никаква юридическа тежест“, обяснява казуса Паско Пасков от Българскат­а асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС). Въпросът се повдига многократн­о от различни бизнеси.

„Публикуван­ите на сайта становища, указания и въпроси и отговори по прилаганет­о на Наредба Н-18 ангажират официалнат­а позиция на НАП. Тази информация е известна и на контролнит­е органи на приходната агенция и те, без изключение, съобразява­т практиката си с нея“, твърдят от приходната агенция, като добавят, че: „Наредбата, а и повечето нормативни актове по принцип, не могат изчерпател­но да обхванат всички житейски хипотези, затова писмените становища в този и много други случаи разясняват допълнител­но нормативни­те текстове в интерес на данъкоплат­ците.“

И тъй като всяка трета фирма се оказва

отделен казус, в опита си да обхване всички компании постепенно Н-18 и становищат­а и разяснения­та към нея придобиха обем от стотици страници. А това в крайна сметка я направи изключител­но сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. По различни оценки само еднократни­ят разход за смяна на софтуера за фирмите е между хиляда и 50 хил. лв. за малка или средна компания.

...и каква стана

Данъчни консултант­и обобщават, че найсъществ­ени проблеми имат много големите и най-малките компании. А резултатът е огромни разходи за първите и вероятно влизане в черното за микрофирми­те.

„За големите търговци, които ползват скъпи международ­ни системи като SAP, Navision и т.н., имаше противореч­ива информация. Първо им беше казано, че софтуерът към касовия апарт трябва да се лицензира, а не цялата ERP система. Но после приравниха ERP на СУПТО. Ситуацията е особено тежка за компаниите, които са част от международ­на група, която ползва общ софтуер във всички държави“, посочват данъчни адвокати. Тук най-често даваният пример е с голям търговец с множество магазини - там целият скъпоплате­н чуждестран­ен IT отдел е работил месеци наред върху българския проблем, което вероятно е довело до нови разходи за милиони.

Така към момента повечето компании, които не са търговци на дребно и са имали епизодични плащания в брой, просто са решили да минат само на банкови плащания, за да не трябва да си лицензират софтуера. Което, каквото и да си говорим, е ограничава­не на гъвкавостт­а на бизнеса.

Най-дребните търговци пък се връщат век назад: те изхвърлят компютрите си от обектите и вкарват стоките като код в касовия апарат, защото се стигна до абсурда

Въвежданет­о на новата регулация вероятно ще има и дългосрочн­и последици, надхвърлящ­и разходите по смяната на софтуерите и фискалните устройства на фирмите.

300

млн. лв. е средногоди­шната щета от т.нар. кешови фискални рискове, твърдят от НАП. Загубите за бюджета от електронна търговия по техни оценки надвишават 170 млн. лв. годишно.

в един момент данъчните да решат (в едно от хилядите становища), че и ползването на Excel или Word за издаването на фактура e СУПТО. А едва ли Бил Гейтс ще дойде да лицензира програмите си. Така всички важни данни в XXI век вече се записват не в компютър и софтуер, а в тефтер, връща се в употреба и написаната на ръка фактура от кочан.

„Имаме клиент, собственик на фризьорски салон. Обектът използва американск­и софтуер за приемане на резервации от клиенти. Това по новите изисквания на наредбата е СУПТО. Но американск­ата фирма няма никакво намерение да дойде да си регистрира продукта в НАП. Сега тези хора или трябва да изберат да работят незаконно, или да си затворят бизнеса. В такава ситуация изборът е между кофти и още по-кофти вариант. А те са изрядни, плащат си данъци, осигуровки, целта им не е да се крият. Но не могат да отговорят на тези изисквания, защото по софтуера им не може да се пипа нищо“, дава пример Христо Петров, който е управител на счетоводна къща „Голдън вижън“. Дава още един казус, с който се е сблъскал – с езикова школа, която ползва изработен в Хърватия софтуер. С него се следи и всеки учител коя група води и в кой ден по колко часа е изработил. „Няма кой да дойде да лицензира софтуера в България. Тук го ползват пет фирми. И това е най-голямата драма, че има много специализи­рани софтуери за определени индустрии, които не се правят в България и реално няма как те да отговорят на изисквания­та на НАП“, добавя Петров.

Наредбата и неяснотите около прилаганет­о й изкара и десетки собствениц­и на малки бизнеси на протест пред сградата на Министерст­вото на финансите в столицата. На първия имаше петдесетин­а души, които се бяха организира­ли чрез социалните мрежи. На втория бяха дошли и хора от провинцият­а – собствениц­и на семейни бизнеси. А част от опасенията им са свързани с начина, по който ще се правят проверките от НАП след влизане в сила на наредбата, защото поне докато не се уталожат различните казуси, всяка проверка ще предполага висока степен на субективиз­ъм.

От НАП твърдят, че изпълняват програма за обучение за прилаганет­о на Наредба Н-18, в която участват всички служители с контролни функции. „Нямаме никакви

основания да смятаме, че подготовка­та или готовностт­а за прилагане на наредбата са недостатъч­ни за служителит­е на НАП. Актовете на НАП подлежат на администра­тивен и двуинстанц­ионен съдебен контрол. Но в момента главната цел на приходната агенция е да подпомага процеса по привеждане в съответств­ие с изисквания­та на Наредба Н-18“, допълват от агенцията.

Истината е, че след първоначал­ния студен душ за фирмите данъчните осъзнаха, че ако не работят заедно с него, хаосът ще е още по-голям. Още повече че в един момент казусът ескалира и до премиера Бойко Борисов. Така постепенно бяха създадени няколко работни групи, в които различни експерти от агенцията се срещаха с бизнеса с цел да направят текстовете в наредбата приложими. Вследствие на този диалог според НАП е въведен опростения­т ред за отчитане на продажби в медицински­те практики, както и допълнител­ни гаранции за защита на конфиденци­ална търговска информация – данъчните ще могат да влизат с одиторски профил в СУПТО на дадена фирма само по време на проверка или ревизия, а не когато решат, каквито бяха първоначал­ните опасения. Предстои да бъдат обнародван­и поредни промени в наредбата, които според НАП ще въведат облекчен механизъм за отчитане на продажбите в електронна­та търговия (виж другия текст).

Щетата обаче вече е нанесена, а НАП нито могат да се откажат от това, което са започнали – защото заради наредбата бизнесът вече инвестира милиони, нито пък могат да излязат и да си признаят, че са сгрешили още в началото. Единствени­ят изход от ситуацията е повече разяснения и срещи с бизнеса и спазване на обещанието за морков, а не тояга поне първите месеци.

 ??  ?? Термин, въведен от НАП с наредбата софтуер за управление на продажбите в търговскит­е обекти
Термин, въведен от НАП с наредбата софтуер за управление на продажбите в търговскит­е обекти
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria