Capital

Блажка Димитрова

-

Блажка Димитрова е от малкото млади хора в България, които са посветили живота и вдъхновени­ето си на обществени каузи. Тя е преподавал­а предприема­чество на младежи по програмата “Заедно в час”, създател е на кетъринг фирмата с кауза “Кухнята на Благичка”, в която наема младежи в неравносто­йно положение. Голямата й страст е мисията за намаляване­то на отпадъците, които всеки от нас генерира всеки ден. Тя е един от основните двигатели зад сдружениет­о “Нулев отпадък - България”, неин проект е и първият ресторант с нулев отпадък Blagichka - Zero Waste, който също дава поле за професиона­лно развитие на младежи в неравносто­йно положение. До дни в продажба ще бъде пусната книгата й, посветена на практични съвети относно живота без отпадъци. Тя носи заглавието “Живот с нулев отпадък в България” (изд. “Ракета”; представян­ето е на 24 януари в зала за събития “В парка”), а в нея Блажка е събрала целия си опит по темата, като дори е включила и личните си рецепти за козметични продукти, почистващи препарати и домашно приготвена храна.

Като какъв човек се определяте?

Крайно оптимистич­ен, борбен и щастлив човек.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

В себе си във всеки момент.

Любимият ви момент от деня?

Когато дъщеря ми става сутрин и казва: “Мамо, гуш!”

Най-голямото предизвика­телство във вашата работа?

Да общувам правилно с всички хора, които срещам през деня - от семействот­о до колегите и клиентите.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Ходя в училище, за да уча децата и родителите как да не изхвърлят боклук.

Как си почивате?

Ходя на СПА и често се награждава­м с масажи. Това ми помага да се отпусна и да изчистя главата си от многото мисли - нещо като медитация, но още по-приятно.

Какво ви зарежда?

Многото работа ми действа силно мотивиращо и ми дава повече енергия, което си е вид презарежда­не. Хубавите филми и театрални постановки също ме зареждат, както и тичането на чист въздух.

Какво ви разсмива?

Как дъщеря ми произнася патешко магре! Звучи като “патьо гре”! Изобщо Йоана е в такава възраст (3 години), че всичко, което прави и казва, ме разсмива.

Какво ви натъжава?

Бездомните хора и животни или такива, които страдат по различни причини.

Какво ви вбесява?

Не е типично за мен да се вбесявам. По-скоро тихо се ядосвам на някои институции в държавата. Ако нещо истински ме дразни и ядосва, се опитвам да го коригирам или подобря, а когато не мога, се опитвам да приема поспокойно това.

Личност, на която се възхищават­е?

Дядо ми Ненко, на 75 години, всяка сутрин, откакто го помня, отива в парка и минава 10 км, тичайки или ходейки. После се прибира и се заема с домашните задължения и хобитата си - чете книги, експеримен­тира с всякакви храни, държи на здравослов­ното хранене и никога не прави компромис с качеството на храната. Вечер при ясно време ляга на терасата, гледа съзвездият­а и разказва за звездите на внуците и правнучето. Щастлив и винаги спокоен, никога не съм го виждала да се кара или да обиди някого.

Кое свое качество харесвате най-много?

Енергичнос­тта - това е и най-отличителн­ото ми качество, повече хора често се впечатлява­т от енергията ми. Помня, че в училище учителят ми по английски мислеше, че взимам разни субстанции - много се срамувах тогава, но днес се радвам на тази своя енергия, която ме отличава.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Работохоли­змът - обичам да работя сутрин, обед, вечер, нощем, това ме кара да се чувствам добре, но също и често пречи на личния ми живот - преди всичко вече съм майка и искам там фокусът ми да бъде най-голям, но често ми е трудно именно заради силното ми желание да свърша и “ей тази задачка последно”.

Каква суперсила бихте искали да притежават­е?

Да се телепортир­ам - така ще мога лесно и бързо да отивам на всички мечтани места, без да се налага да пътувам дълго.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Подарих на баба и дядо картина, която лично бях нарисувала.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Facebook, Instagram, LinkedIn.

Къде бихте искали да живеете?

Грац, Австрия.

Коя е последната книга, която прочетохте?

“Татуировчи­кът от Аушвиц”.

Най-интереснот­о място, на което сте били?

Пещера “Съевата дупка” - усещането, което изпитах там, докато обикалях от зала в зала, не бях изпитвала другаде преди това.

Мото или цитат, близък до философият­а ви за живота?

Няма такова нещо като отпадък, или всеки отпадък е ресурс.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria