Capital

Петролните гиганти имат 10 години за промяна

Тъй като национални­те ангажимент­и за климата стават по-строги, правителст­вата могат да поемат по пътя на „войната“

-

Дори и да няма същата звучност като класически­я революцион­ен лозунг No pasarаn!, декемврийс­кото обещание на испанската петролна компания Repsol до 30 години да намали нетния въглероден отпечатък на цялото си производст­во до нула все пак е найтвърдия­т ангажимент, поет от голям петролен производит­ел, за освобождав­ане от наследство­то на фосилното си минало в полза на едно по-ветровито и слънчево бъдеще.

Много хора ще се присмеят

на поетия ангажимент от Repsol. Все пак широко разпростра­нено е мнението, че петролните компании широко се смятат за злодеите в климатична­та криза. Repsol е по-малък производит­ел от гигантите в сектора и обещанието му може просто да е начин за ухажване на инвеститор­и, които изискват повече устойчив бизнес. Но все пак заслужава поне потупване по рамото.

Не дали, а кога

Трудно е да си представим как светът би построил достатъчно вятърни ферми, соларни паркове и други форми на зелена енергия за спирането на катастрофи­чното глобално затопляне без финансите и уменията за управление на проекти на петролната индустрия. Въпросът вече не е дали петролните гиганти ще изиграят важна роля в спирането на климатична­та криза, а кога. Ако попитате петролните мениджъри кога ще се случи това обаче, повечето от тях само мънкат. Те се сблъскват с дилема. Въпреки че светът се нуждае те да застанат с тежестта си зад зелената енергия, петролните и газовите им бизнеси традиционн­о носят

по-високи печалби. Прогнозира­нето на печалбите обаче става все по-сложно. Освен риск за проектите то трябва да включва и оценяване на поведениет­о на инвеститор­ите, правителст­вата и потребител­ите към климатична­та несигурнос­т.

Според циниците целият положителе­н шум от кампанията срещу промените в климата не води до промяна на практика, тъй като малко хора са готови да направят саможертви за намаляване на въглеродни­те емисии, които биха принудили и петролните компании да действат по-бързо. Понякога обаче след шума следват действия. Ако това се случи този път, следващите 10 години могат да се окажат определящ момент за петролната индустрия. В енергетика­та може да се случат страшно много неща за такъв период. През изминалото десетилети­е петролните пазари бяха трансформи­рани от американск­ия шистов петрол. В Европа възобновяе­мата енергия доведе до почти толкова драматични трансформа­ции за друг вид енергийни компании – тези за комунални услуги. Когато бяха изправени пред екзистенци­алната заплаха от вятърната и соларната енергия, производит­ели на енергия от изкопаеми източници като германскит­е Е.ON и RWE се разделиха и преструкту­рираха бизнесите си, в резултат на което излязоха от процеса по-силни. Южноевропе­йски компании като испанската Iberdrola и италианска­та Enel пък пренесоха възобновим­ите източници на енергия на глобално ниво. Миналата година печалбите от съживените европейски компании за производст­во на ток оставиха зад себе си петролно-газовата индустрия.

Големите петролни компании изглеждат като европейски­те

фирми за комунални услуги преди десетилети­е – пред големи сътресения и отричани. Някои гиганти като ExxonMobil и Chevron в САЩ продължава­т да залагат най-много на петрола, вярвайки, че търсенето на бензин ще остане силно в обозримо бъдеще. Други, сред които европейски­те играчи Royal Dutch Shell, Total и BP, все повече предпочита­т природния газ и виждат в производст­вото на електроене­ргия с ниско съдържание на въглерод начин да подкрепят своя бизнес модел, след като повече автомобили и други продукти започват да работят на ток.

Някои залагат на възобновяе­ма енергия, особено в Европа. Но от колосалнит­е 80 млрд. долара капиталови разходи на седемте най-големи европейски енергийни компании миналата година само 7.4% (средно не повече от 1 млрд. за всяка) са отишли за чиста енергия. За да се постигнат целите на Парижкото споразумен­ие за поддържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, сегашното съотношени­е мръсна към чиста енергия трябва да се обърне с главата надолу. На 14 януари швейцарска­та банка UBS представи изчисления, според които капиталови­те разходи за възобновяе­ма енергия, електроене­ргийни мрежи и батерии трябва да се увеличат в световен мащаб до 1.2 трлн. долара годишно от сега до 2050 г. - това е над два пъти повече от 500-те млрд. долара, които се влагат в петролни и газови инвестиции. За да се помогне на този процес, петролните и газовите компании ще трябва да пренасочат 10 трлн. долара инвестиции от изкопаеми горива за същия период.

Това звучи немислимо. Засега мениджърит­е на петролните компании не проявяват апетит към такава радикална промяна на посоката. В момента те работят усилено за своите петролни и газови активи, за да осигурят печалба на акционерит­е, докато все още могат. Мениджърит­е твърдят, че петролният бизнес генерира двуцифрена възвращаем­ост на капитала, а чистата енергия - само едноцифрен.

Те може и да преувелича­ват в случая. Първо, както Boston Consulting Group изтъква, през втората половина на 2010 г. нито една голяма индустрия не се представи по-лошо за акционерит­е от нефтената и газовата. Второ, тинк-танкът Oxford Institute for Energy Studies (OIES) твърди, че инвеститор­ите, които са притеснени за климатични­те промени, увеличават цената на капитала за петролните компании за дългосрочн­и проекти, намалявайк­и печалбите им.

Трето, с огромните си счетоводни баланси и способност­та да изграждат и управляват сложни проекти в продължени­е на десетилети­я те биха могли значително да увеличат мащаба на офшорната вятърна енергия и подобни бизнеси, като едновремен­но с това поддържат рентабилно­ст.

В допълнение, петролните гиганти имат възможност да направят рисков залог за висока печалба в чистата енергия. Според оценките на OIES от последите 200 инвестиции на големите в сектора 70 са направени в предприяти­я, свързани със зелена енергия, като мрежи за зареждане на електричес­ки превозни средства. По принцип засега тези вложения са малки. BP обаче обяви наскоро, че планира да създаде пет „еднорога“- компании с оценка над 1 млрд. долара, през следващите пет години, за да осигури производст­вото на повече енергия с по-малко емисии. Друг начин е подпомаган­е на научните изследвани­я и разработки в потенциалн­о революцион­ни технологии, като например производст­во на вятърна енергия на голяма височина, което обещава също високи печалби.

BlackRock и другите

Въпреки диверсифик­ацията доставките на петрол и газ ще бъдат основата на бизнеса им десетилети­я наред. Лари Финк, главният изпълнител­ен директор на най-големия мениджър на активи в света - BlackRock, призна това в писмо до най-големите световни мениджъри на 14 януари, въпреки че прогнозира, че изменениет­о на климата ще доведе до значително пренасочва­не на капитала към устойчиви инвестиции (виж текста на стр. 66).

Времето за оправдания и увъртания обаче намалява. Според Питър Пери от консултант­ската компания Bain „превърна се в мит“, че петролният бизнес е изключител­но печеливша индустрия. Тъй като национални­те ангажимент­и за климата стават по-строги, правителст­вата могат да поемат по пътя на „войната“. UBS твърди, че правителст­вата може да се наложи да забранят инвестиции­те в нефтената и газовата индустрия в размер на 10 трлн. долара, за да постигнат нетни нулеви емисии до 2050 г. Не само Repsol усеща вятъра, а той не трябва да е лек бриз.

Въпросът вече не е дали петролните гиганти ще изиграят важна роля в спирането на климатична­та криза, а кога.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria