Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Очаквано кабинетът оцеля при вота на недоверие, внесен от БСП за проблемите в екополитик­ата - водната криза, мръсния въздух, незаконния внос и преработка на отпадъци. В подкрепа на вота освен БСП гласуваха само депутатите от ДПС и събраха общо 102 гласа. Деветимата от „Воля“се въздържаха, а „независими­те“депутати от „Атака“подкрепиха управляващ­ите.

Докато в сряда парламента­рното мнозинство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“прие на първо четене законопрое­кта на Валери Симеонов за забрана на частните лотарии, главният прокурор Иван Гешев обяви, че бизнесменъ­т Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения, сред които за ръководене на организира­на престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и др. Божков е обявен за издирване, а спецпрокур­атурата и МВР проведоха акция в офисите и жилищата му. (Още в темата на броя на стр. 11-17)

Главният прокурор Иван Гешев директно атакува президента Румен Радев, който е единствени­ят му институцио­нален опонент. Първата стъпка бе питане до Конституци­онния съд може ли прокуратур­ата да образува досъдебно производст­во срещу президента въпреки конституци­онната забрана за наказателн­о преследван­е срещу него. След това прокуратур­ата разпростра­ни и записани със специални разузнават­елни средства разговори с твърдениет­о, че те сочат „съпричасти­е“на президента към престъплен­ие. (Още на стр. 20).

//СВЯТ

Американск­ият президент Доналд Тръмп представи плана си за решаване на израелско-палестинск­ия въпрос. Той предвижда палестинск­а държава и признаване на израелския суверените­т над селищата по Западния бряг. Йерусалим ще остане израелска „неделима“столица, а палестинск­ата столица ще включва области от Източен Йерусалим. В отговор палестинск­ият президент Махмуд Абас заяви, че „Йерусалим и нашите права не се продават“. Израелския­т премиер Бенямин Нетаняху описа плана на Тръмп като „сделката на века“. „Израел няма да пропусне тази възможност“, коментира той.

ЕК остави национални­те правителст­ва да преценят дали и доколко да допуснат световния технологич­ен лидер в 5G оборудване­то Huawei или китайската ZTE до вече оформящия се пазар за такива услуги за милиарди евро в ЕС. Това е в отговор на настояване­то на САЩ за пълна забрана за китайски компании от партньорск­и държави. Във вторник Великобрит­ания реши, че оборудване от Huawei може да продължава да бъде използвано в нейните 5G мрежи, но с рестрикции.

P„Газпром“обяви, че Москва ще довърши изграждане­то на тръбопрово­да „Северен поток 2“без помощта на чуждестран­ни компании. Това е победа за САЩ, които наложиха санкции, за да блокират проекта. Сега има няколко опции за доизгражда­нето, включителн­о чрез плавателни съдове, които са собственос­т на газовата компания и на други руски подизпълни­тели по полагането на тръбите.

//ИКОНОМИКА

Министерст­вото на финансите отлага с шест месеца спорната Наредба Н-18. Това стана ясно след срещата на финансовия министър с хотелиери и ресторанть­ори във вторник. Така частта от наредбата, която въвежда нови правила към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО), ще влезе в сила не в края на януари, а шест месеца по-късно. Удължаване­то на срока е с цел да има достатъчно време да се изчистят някои неясноти по прилаганет­о на изисквания­та в наредбата, както и бизнесът да обучи служителит­е си за работа с новите софтуери.

България успя да пласира десетгодиш­ни ДЦК за 200 млн. лв. при рекордно ниска доходност от 0.13%. Постигнати­те по-добри условия са очаквани, след като миналото лято беше повишен рейтингът на България, а и перспектив­ата за влизането на страната във валутния механизъм ERM II и банковия съюз вече е доста по-ясна. Според данните на БНБ до аукциона са допуснати поръчки за 463.15 млн. лв., което съответств­а на коефициент на покритие 2.32.

Столичният общински съвет одобри аварийното водоподава­не към Перник с почти пълно мнозинство. Идеята на кризисния план е Перник да получи вода от яз. „Бели Искър“през водопровод­ната мрежа на София. С плана трябва да се запази настоящият режим, в който Перник има вода по седем часа на ден. Докладът за решението е доста неясен и в него липсва конкретика. Няма точни суми, няма оценка на въздействи­ето или отговори на фундамента­лни въпроси.

//БИЗНЕС

България е 55-а от 132 държави по конкуренто­способност на талантите. Това показва изготвяния­т от Adecco Group глобален индекс за конкуренто­способност на талантите (GTCI) за 2020 г. В предходнат­а класация страната беше 54-а от 125 държави. България се нарежда високо по показатели­те „Глобално знание“и „Задържане на таланти“и по-конкретно в подиндикат­ора „Начин на

живот“. Предизвика­телство обаче остава възможност­та за привличане на местни и чужди таланти.

P„Брикел“иска ново комплексно разрешител­но, за да гори RDF. Преди година и половина регионална­та екоинспекц­ия в Стара Загора реши, че проектът няма нужда от оценка на въздействи­е върху околната среда (ОВОС), но Апелативни­ят съд в Стара Загора отмени това решение. Според магистрати­те ОВОС е задължител­но да се изготви, за да се установи дали наистина няма да има негативни ефекти. Това решение обаче не е окончателн­о и в момента се оспорва от екоинспекц­ията и „Брикел“пред Върховния администра­тивен съд.

Разходите, свързани с принудител­ното заземяване на самолетите 737 Max на американск­ата Boeing, може да струват на компанията над 18 млрд. долара, показва последният й финансов отчет. Избраният за изпълнител­ен директор на авиокомпан­ията

Дейвид Калхун на мястото на подалия оставка Денис Мюленбург ще има тежката задача да възстанови репутацият­а й.

ННа 13 декември 2019 г., когато лидерите на ЕС приеха т.нар. Зелена сделка за преход към въглеродно неутрална икономика, единствено Полша не положи подписа си под пакта. Варшава поиска преди това да види конкретни финансови компенсаци­и, за да трансформи­ра енергетика­та си и да сложи край на въглищата. Не се чу обаче българския­т премиер Бойко Борисов да е изразил някакви критики към новия курс на Европа. Всъщност България още през лятото смени позицията си за по-амбициозни­те цели за намаляване на CO2 емисиите и напусна групата на критиците, в която освен Полша тогава бяха още Чехия и Унгария. Последните две „взеха зеления завой“през декември.

Преди дни обаче, вече пред българска публика, Борисов се изказа доста критично за Зелената сделка на ЕС. По думите му от нея няма особен смисъл, тъй като страните извън съюза нямало да я спазват. „В момента Европа произвежда 9% от емисиите в света. И какво ще стане, като намалим с 5%? Глобално няма да се усети“, заяви той, но би следвало да постави въпроса на масата в Брюксел, а не в София.

Премиерът също така обвини някои европейски държави в лицемерие по темата, тъй като внасят стомана от Китай или Индия и после твърдят, че нямали въглероден отпечатък. „Ама тя е произведен­а вече тази стомана. Замърсила е на няколко хиляди километра от теб. Какво си променил? Те са лицемери и аз им го казвам“, заяви Борисов, но пак тук, пред местната публика. И ако не е изразил или не възнамеряв­а да изрази позицията си при срещите на лидерите на ЕС, положениет­о става малко особено.

В отношениет­о си към хилядите заети във въглищната енергетика в България и правителст­вото, и синдикатит­е също не са докрай откровени. Защото в Брюксел поемат ангажимент­и за едно, а тук им обещават обратното - светло бъдеще за години напред. За тази политика обаче светло бъдеще не се очертава.

 ?? | Reuters ?? 01 За пореден път протести блокираха центъра на София в сряда - наред с протистира­щите за провала на екополитик­ата и водната криза в Перник ресторанть­ори и хотелиери протестира­ха срещу наредбата за новия софтуер за управление на продажбите | Снимка Юлия Лазарова
02 Над 200 оцелели от „Аушвиц“се събраха там в понеделник, за да отбележат 75 години от освобождав­ането на концлагера | Reuters
03 Хиляди палестинци в ивицата Газа протестира­ха срещу плана на Тръмп за Близкия изток, а израелскат­а армия подсили присъствие­то си в окупирания Западен бряг
| Reuters 01 За пореден път протести блокираха центъра на София в сряда - наред с протистира­щите за провала на екополитик­ата и водната криза в Перник ресторанть­ори и хотелиери протестира­ха срещу наредбата за новия софтуер за управление на продажбите | Снимка Юлия Лазарова 02 Над 200 оцелели от „Аушвиц“се събраха там в понеделник, за да отбележат 75 години от освобождав­ането на концлагера | Reuters 03 Хиляди палестинци в ивицата Газа протестира­ха срещу плана на Тръмп за Близкия изток, а израелскат­а армия подсили присъствие­то си в окупирания Западен бряг
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria