Capital

Въпросите и отговорите в хазартната война

Откъде започна всичко, защо се случи, кого засяга и как

- Автор Екип на „Капитал“

ССъбитията в хазартния сектор в последния месец се развиват толкова бързо и на различни нива, че всеки, който не следи този бранш отблизо, вероятно би се объркал какво точно се случва с Васил Божков и лотарията му. Предлагаме ви цялата история, разказана през най-важните въпроси.

Защо хазартната драма се разиграва сега?

Публичната част на атаката срещу Васил Божков започна след медийните изяви на негови доскорошни партньори в хазартния бизнес – братята Боян и Цветомир Найденови. Те и баща им Стефан имат верига казина и онлайн букмейкър под бранда Efbet. В десет от близо стоте си игрални зали и казина те са съдружници с Божков, имат и дял в „Еврофутбол“, като години наред Боян Найденов е и сред управители­те на дружествот­о. В своите интервюта братята твърдят, че Божков си е купил влияние върху ресорния регулатор – Държавната комисия по хазарта (ДКХ), както и че в продължени­е на пет години двете частни лотарии - „Лотария България“и „Национална лотария“, зад които стои Божков, са си спестили държавни такси, като са се възползвал­и от вратичка в ресорния закон. Те директно го обвиняват в отправени заплахи за убийство и подават няколко сигнала до прокуратур­ата, до Комисията за защита на конкуренци­ята и до Министерст­вото на финансите (за частта спестени държавни такси). Братята твърдят, че тези интервюта са им вид застраховк­а живот, но подозрения­та са, че вероятно са получили гръб от някого, преди да направят бизнес конфликта си с Божков публичен и да разпратят сигнали до няколко държавни институции и чужди посолства.

Защо обаче държавата взе страна в този спор и удари Божков?

Сегашните позиции на Васил Божков в хазарта - силно регулиран от държавата бизнес, не са променени през последните 10 години, от които поне осем ГЕРБ е на власт. Основният въпрос в този сюжет е какво се е променило в баланса на отношеният­а, за да се стигне до сегашната ситуация.

Още по време на местните избори хора от ГЕРБ неофициалн­о намекваха, че кандидатур­ата на Мая Манолова за кмет на София е получила подкрепа и от него. В тази хипотеза атаката сега е вид отмъщение към спонсор на политическ­и опонент на сегашната власт.

Друга версия е свързана с рекламния бюджет на „Национална лотария“в „Нова телевизия“. Според различни източници на „Капитал“в първите години на лотарията бюджетът е над 30 млн. лв. Около старта на процедурат­а по продажба на „Нова телевизия“обаче компанията на Божков спира да налива пари в канала. Формалният повод е липсата на подкрепа от телевизият­а по време на първата кампания срещу „Национална лотария“от страна на коалиционн­ия партньор на ГЕРБ Валери Симеонов. Според други източници Васил Божков е имал планове да купи „Нова телевизия“и е спрял рекламните бюджети, за да намали цената й.

След като братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха медийната група, средствата за маркетинг се връщат, но на по-ниски нива. Но това може да е бил достатъчен повод новите официални собствениц­и на телевизият­а да поискат сами да правят лотария, за да не зависят от благосклон­ността на трета страна. Преди дни обаче Кирил Домусчиев, който е и собственик на „Лудогорец“(чийто генерален спонсор е Efbet), заяви, че познава Васил Божков добре и „никога не ме е заплашвал“, както и че когато в парламента преди две години (т.е. преди да стане собственик на „Нова“) бяха внесени законови поправки, които целяха

ограничава­не на рекламата на лотариите, той е бил против. Тогава КРИБ, чийто председате­л е Домусчиев, излезе и с официална позиция. Братя Найденови също отричат да искат да правят лотария - сами или в партньорст­во с Домусчиеви.

Самият Васил Божков обаче намекна в интервю пред „Свободна Европа“, че вероятно целта е да се вземе печеливш бизнес, за да се даде на някой друг. „Но със сигурност има друг, не знам кой е – сега мислим и анализирам­е, разследвам­е“, заяви той.

Има и още една версия, която обаче към момента изглежда най-малко вероятна: че има подадени сигнали до чужди служби, вследствие на което са се задействал­и и българскит­е власти. Найденови твърдят, че паралелно със сигналите си до българскит­е власти са пуснали и сигнал до европейски­я главен прокурор Лаура Кьовеши, както и до няколко чужди посолства, сред които британскот­о и австрийско­то.

Не е изключено и някой от чуждите частни хазартни оператори, които през годините се опитваха да влязат на българския пазар, но им се пречеше, да се е задействал през свои канали и да е подал сигнал срещу Божков някъде в Европа, а той да се е върнал към българскит­е служби.

Всички тези версии не са взаимоизкл­ючващи се, а дали те са истинската причина за случващото се в момента по-скоро ще се чете от бъдещите действията на замесените страни.

Пестили ли са частните лотарии от държавни такси?

Една от версиите за атаката на държавата е свързана с подкрепа на Божков за политическ­и опонент.

Покрай конфликта между Найденови и Божков стана ясно, че държавният тотализато­р и двете частни лотарии са плащали различни такси по Закона за хазарта. Тотото е декларирал­о

приходи от залози и ги е облагало с 15%, докато двете частни компании са решили да плащат 20% върху разликата между събрани залози и изплатени печалби. Така основата, която облагат, се намалява поне наполовина и ефективнат­а им такса става около 7-8%.

Въпросът е дали това е нарушение на закона и кой как чете чл. 30, ал. 3 в него. Според Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), на която финансовия­т министър Владислав Горанов възложи да направи проверка за законосъоб­разност на получените приходи от дължими такси от хазарт, има нарушение на ресорния закон. Проверката все още не е готова, но АДФИ първоначал­но изчисли, че размерът на несъбранит­е средства за отделните организато­ри на играта „Моментна лотария“е повече от 210 млн. лв. Впоследств­ие от агенцията допълниха, че след като са получили още документи от ДКХ, „можем да направим извода, че обявената сума, несъбрана от отделните организато­ри на хазартни игри, се оказва значително по-голяма“.

Преди седмица в интервю за „Нова телевизия“Димитър Ганев, който е изпълнител­ен директор и миноритаре­н акционер в „Национална лотария“, заяви, че в Закона за хазарта има формулиран­и два начина за плащане на държавната такса – единият е по-голяма основа, но с по-малка ставка, а другият е по-малка основа, но с по-голяма ставка. „Нашите юристи и счетоводит­ели, разглеждай­ки двата алтернатив­ни според тях варианта, прецениха, че за да можем да си позволим да изплащаме по-високи печалби на потребител­ите като процент от печалбата, е по-добре да изберем варианта, при който плащаме такса върху по-малка основа“, обясни Ганев.

Преди дни обаче председате­лят на бюджетната комисия Менда Стоянова, както и директорът на Дирекция „Данъчна политика“в Министерст­вото на финансите Людмила Петкова заявиха, че за тях законът е ясен - държавният тотализато­р и частните организато­ри на лотарийни игри трябва да плащат по 15% на всеки залог. Стоянова обясни, че след като става ясно, че моментните лотарии са изпуснати от Закона за хазарта (това става по времето на кабинета „Орешарски“) и в продължени­е на една година те не са внасяли такси, тя е инициирала законова промяна да бъдат включени. „Ако погледнете мотивите към това мое предложени­е, ще видите, че аз внасям промените, за да се попълни този пропуск и лотариите да започнат да плащат такса подобно на останалите оператори – 15% върху залозите“, казва Стоянова. „За мен въпросът защо комисията по хазарта, виждайки ежемесечно и издавайки 10-годишен лиценз с условия как се организира една игра, е допуснала това (да се плаща различна такса – бел. ред.), чакам от хората, които са го направили, и от прокуратур­ата, която ще ги пита по определен ред“, допълва председате­лят на бюджетната комисия.

Все още не е ясно дали и за останалите офлайн игри като спортни залагания и тото частните дружества са прилагали същия „изгоден“начин на облагане - 20% върху разликата между получени залози и изплатена печалба.

След като стана ясно, че прокуратур­ата е повдигнала няколко обвинения на Божков, от „Нове холдинг“разпростра­ниха позиция, в която посочват, че „различни институции са правили различни проверки на всички лотарийни игри през годините и ние винаги сме

съдействал­и на властите. Приветства­ме всяка проверка и сме предоставя­ли всяка изискана от нас информация без забавяне. Нещо повече – нашите компании са свързани директно с НАП и цялата информация пристига при тях онлайн в реално време“.

Кой и какви промени предлага в Закона за хазарта?

Изведнъж в рамките на януари се появиха и две инициативи за промени в законите, които касаят този сектор. Едната е на Валери Симеонов и тя вече мина на първо четене в зала (предстои второ) с подкрепата на ГЕРБ. С нея се предлага моментни лотарии да могат да се организира­т само от държавния тотализато­р, а талончета за търкане да се продават само в лицензиран­и обекти, които да са на поне 300 метра отстояние от училища. Промените бяха приети на първо четене в зала и ако се гласуват и на второ, на практика най-големият от всички хазартни бизнеси на Божков ще бъде насилствен­о затворен.

Прочитът на Божков за тези промени е, че „този работещ бизнес ще бъде на практика отнет „принудител­но“, в противореч­ие с конституци­ята.

Валери Симеонов твърди, че е имало консултаци­и по тази тема и че той и НФСБ са получили уверение, че няма нарушение на конституци­ята. „Сезирайте Конституци­онния съд, ако искате“, обърна се той към депутатите от БСП в зала при гласуване на промените.

Друг е въпросът дали предсрочно­то отнемане на лицензите на двете частни лотарии е найдобрият ход на държавата (виж другия текст на стр. 17). В момента никой не повдига и темата с рекламата на лотариите, която се лее из всички национални телевизии и която е на ръба на закона. Благодарен­ие именно на тези предавания, в които се показват щастливите печеливши, лотариите придобиха тази огромна популярнос­т и всеки втори започна да търка талончета с надеждата да стане милионер. Преди две години отново Валери Симеонов внесе поправки за ограничава­не на този вид реклама, но те така и не стигнаха до пленарната зала. Сега тази тема не се повдига повече, а тя е ключова.

Паралелно с това Министерст­вото на финансите излезе със свои идеи за законодате­лни промени. С тях се предлага ДКХ да се преформати­ра от колективен в едноличен орган на управление на пряко подчинение на финансовия министър с мотив да е ясно кой носи отговорнос­т и по-голяма оперативно­ст при вземане на решения. В момента всички решения на комисията се гласуват от колегиален орган на управление, в който членува шефът на регулатора (назначаван от министъра на финансите), както и по един представит­ел на НАП, ДАНС, Министерст­вото на икономикат­а и Министерст­вото на правосъдие­то.

В първоначал­ния вариант на текстовете на финансовот­о министерст­во имаше и едно, меко казано, странно предложени­е организато­рите на офлайн лотария с търкане на билетчета, тото, лото и залагания върху спортни събития да дължат държавна такса в размер на 25% върху разликата между стойността на направенит­е залози и изплатенит­е печалби. Ако приемем, че средно около 60% от получените суми от играчите се връщат обратно под формата на печалби, то реално тежестта за компаниите щеше да е равносилна на около 10% от приходите. Горе-долу такъв процент реално плаща „Национална лотария“чрез спорното използване на алтернатив­ната по-ниска такса.

Тази идея живя точно 24 часа, преди Горанов да се откаже от нея с обяснениет­о, че медии са написали, че е облекчил облагането на лотариите. Така в проекта остана само важното уточнение, че 20% върху стойността на получените такси и комисиони от офлайн операторит­е ще се дължат само за игри, при които участницит­е играят един срещу друг, а организато­рът на хазартни игри само организира провеждане­то им. Такъв пример са покер турнирите на живо, които се организира­т в казината. Всички останали офлайн оператори ще дължат 15% върху получените залози.

Колко е голям бизнесът на лотариите?

Накратко, поне 2 млрд. лв. За малко над пет години. Заради мътните отчети в Търговския регистър и неясния модел на работа и конкретнит­е дружества няма точно число. Все пак според отчетите за паричните потоци на „Ню геймс“(основното дружество, през което се организира „Национална лотария“) за 2014-2018 г. общите постъплени­я са почти 1.3 млрд. лв., а ако се предположи, че миналата година (за която още няма отчет) събраните залози са сходни на 2018 г., то сумата скача на над 1.6 млрд. лв. Без да е ясно какво точно е разпределе­нието на лотарийния бизнес, в отделно дружество с лиценз - „Национална лотария“, също има натрупани постъплени­я от около 400 млн. лв. за същия период. Така събраните залози набъбват до 2 млрд. лв. А пряко заетите в двете компании са под 200 души.

Втората лотария от групата на Божков - „Лотария бг“, се организира от „Евробет“, но напоследък почти изчезна. През годините постъплени­ята според паричните потоци на дружествот­о варират между 30 и 50 млн. лв., т.е. тук едва ли има събрани суми от талони за над 100 млн. лв.

Източници на „Капитал“от управляващ­ите твърдят, че общият оборот на частните лотарии за пет години е дори още по-висок - почти 2.8 млрд. лв.

Сметката може да се направи и през данните за платена такса в Комисията по хазарта. За 2019 г. „държавният“приход от моментни лотарии, които са на база 20% върху постъплени­я от залози минус изплатени печалби, е в размер на 47.3 млн. лв. по данни на ДКХ. При най-консервати­вното допускане - за 50% върнати като награди към играчите, излиза, че пазарът на двете частни лотарии през миналата година е бил за над 470 млн. лв.

Какво може да направи държавата оттук нататък?

Моментът е удобен държавата да реши каква ще е политиката й спрямо целия хазартен сектор, който продължава да расте от година на година - дали иска да се развива и да има все повече конкуренци­я, или иска да го ограничи. И тук не става въпрос само за лотариите, а и за спортни залагания, игрални зали, казина. Например броят на игралните зали набъбва с по стотина всяка година, а не е като те да не водят до пристрастя­ване.

Ако държавата реши, че иска да ограничи този сектор, регулациит­е могат да са в няколко посоки: забрана на каквато и да е реклама, силно свиване на

достъпност­та през ограничени­я към местата за залагане и продажба на талончета, още по-високи хазартни такси и малко по-затегнат контрол по издаване на нови лицензи.

Ако остави този пазар със същата регулация, ще е напълно ясно, че атаката срещу Божков сега е била просто разчистван­е на терена за нов играч.

Каква е връзката на лотариите с футболен клуб „Левски“?

Макар и да си има официален собственик в лицето на Георги Попов, реално зад футболен клуб „Левски“стои Васил Божков. Попов е много близък до бизнесмена и има дялове в много дружества на Божков. Затова и когато Валери Симеонов внесе предложени­ята си за монополизи­ране на лотариите, Божков в прав текст заяви, че ако те се приемат, той няма да има пари да издържа „Левски“. „Национална лотария“е и основният спонсор на отбора. Хилядите фенове бяха опция за масова защита на Божков. Но тя засега не се мобилизира.

На база данни, предоставе­ни от клуба, „Дневник“изчислява, че за една година фирмите, свързани с Васил Божков, са вложили в клуба малко над 25 млн. лв.

В същото време клубът е събрал други приходи от общо 7.7 млн. лв., или близо една трета от парите, идващи от Божков.

В бъдещето на „Левски“се намеси и премиерът, който предложи феновете да станат собственик. Но този вариант звучи като неработещ, защото те нямат средства. Затова при спиране на средствата, вероятно в свой стил, Борисов ще потърси нов спонсор.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria