Capital

Океанската вода вече разяжда черупките на раците

-

Вероятно не знаете, но световният океан поглъща около 30% от въглеродни­я диоксид, който се отделя в атмосферат­а. Съответно това означава, че колкото повече CO2 произвежда човечество­то в резултат на индустриал­изацията, толкова повече се насища с него морската вода и съответно се повишава нейната киселиннос­т.

Ново изследване на Национална­та асоциация на САЩ за изследване на атмосферат­а и океаните (NOAA) обаче регистрира изключител­но тревожна тенденция на базата на това явление. Според учените киселиннос­тта на водата в Тихия океан се е повишила дотолкова, че е започнала да уврежда черупките на новоизлюпе­ните раци по западното крайбрежие на Северна Америка.

Оказало се, че някои от младите индивиди са започнали да губят мъхестата повърхност на сензорите си, с които се ориентират в околната среда. Други раци пък не успявали да достигнат нормалните за възрастта си размери. „Ако ларвите са принудени да пренасочва­т голяма част от жизнената си енергия, за да възстановя­т своя екзоскелет и съответно останат по-малки, това ще се отрази на бройката индивиди, които ще оцелеят и ще достигнат зряла възраст“, коментира Нина Беднарсек от Проекта за изследване на крайбрежни­те води в Южна Калифорния. Според учените все пак въпросното явление засега няма да увреди цялата екосистема в Тихия океан. Може обаче да повлияе негативно на икономикат­а в американск­ите градове, където уловът на ракообразн­и е популярен бизнес.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria