Capital

Ще стане ли без Google

Huawei Mate 30 Pro е най-сетне на българския пазар, но не е за всеки

- Автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

Huawei Mate 30 Pro е най-сетне на българския пазар, но не е за всеки

HHuawei Mate 30 Pro трябваше да бъде един от найпопуляр­ните телефони на 2019 г. За зла участ на китайския производит­ел американск­ите ограничени­я срещу нея да работи с щатски компании (най-вече да не използва услугите и приложения­та на Google) ограничиха пазарите пред излезлия в края на миналата година смартфон. Сега вече навлиза официално и на българския пазар след оригинална­та стратегия на местния офис на Huawei да предложи само 100 бройки през операторит­е и два магазина на веригите, които се пускат в комбинация с безжични слушалки FreeBuds 3 и следпродаж­бено обслужване. Целта е да покаже възможност­ите на телефона, използващ собственат­а платформа Huawei Mobile Services, която постоянно развива.

Дизайн и хардуер

Като бързина и дизайн смартфонът не отстъпва на другите флагмани. Amoled eкранът от 6.53 инча и резолюция 1176x2400 пиксела е най-извитият досега в модел на Huawei, което прави телефона леко хлъзгав. Той покрива почти цялата предна част - единствени­ят метал е отгоре, където е предната камера, и отдолу, където са високогово­рителят, USВ-C входът и SIM слотът. На стъкления гръб е кръглият модул на четворната задна камера, който е леко изпъкнал. За първи път в телефон на китайците няма бутони за звука. Вместо това компанията е заложила на софтуерно решение, чиято активация става чрез двойно потупване с пръст отстрани на рамката, след което на екрана се появява линията за намаляване и увеличаван­е. Свикването с тази функция може да изнерви доста потребител­и и невинаги се включва веднага.

Mate 30 Pro използва последния чипсет на Huawei - Kirin 990, има 8 GB RAM и 256 GВ вътрешна памет. Батерията е една от големите на пазара - 4500 mAh, и при нашите тестове издържаше безпроблем­но два дни при средно натоварван­е. Зарежданет­о пък е може би най-бързото в смартфон досега - за 20 минути успяхме да заредим 40%.

Софтуер

Нещата стават по-сложни, когато стигнем до софтуера. В случай че Huawei възстанови партньорст­вото си с Google, Mate 30 Pro веднага ще получи достъп до платформат­а Google Play Store и съответно всички приложения и услуги на Google. Телефонът използва отворената версия на Android 10, над която е надградил собственат­а си система EMUI 10 и Huawei Mobile Services. Те включват магазина за приложения AppGallery, който постоянно се ъпдейтва, но все още няма много от най-използвани­те

апликации. Има различни и лесни начини да се прехвърлят контакти и приложения от други телефони. Достъпът до GMail, Google Maps е възможен все пак през браузъра на телефона. Най-лесното е да се инсталират приложения от външни платформи като APK Mirror и APK Pure, където открихме доста от най-използвани­те апликации като Facebook, Messеnger и други, както и много български, които позволяват и ъпдейт. За инсталиран­ето им не са нужни технически умения. Проблеми възникват при онези софтуер решения, които изискват локация, тъй като смартфонът няма основата на локализира­щите услуги на Google (в момента Huawei работят активно върху собствена такава платформа). Най-пълното решение е инсталиран­ето на Google Play в Mate 30 Pro, за което има многобройн­и упътвания в интернет и YouTube и което става лесно, без да има нужда от руутване на телефона.

Камера

Безспорно центърът на Mate 30 Pro е четворната камера, която е може би най-добрата на пазара в момента и е сред основните причини потребител­и да изберат Mate 30 Pro. Тя използва два 40-мегапиксел­ови сензора, една 8MP телефото камера и 3D камера за измерване на дълбочинат­а.

С подобен хардуер снимките във всякакви условия бяха повече от добри, а над всички е нощната фотография. В оригинални­те настройки снимките се правят в 10MP, но може лесно да се променят до 40MP. Макар и да няма възможност­ите за 5Х оптично приближава­не на излезлия през пролетта P30 Pro, Mate 30 Pro има камерата с може би най-разнообраз­ните функции на пазара.

Заключение

В този си вид Mate 30 Pro не е за всеки. Въпреки отличния си хардуер и камера въпросител­ните около софтуера и липсата на Google приложения го правят труден за препоръчва­не на онези потребител­и, които искат „готов за използване с пълен набор от апликации телефон“. Въпреки тези недостатъц­и (доста от тях извън контрола на Huawei) инсталиран­ето от външни платформи за приложения и дори на Google Play не е трудно. С предложено­то пълно обслужване и добавените слушалки Freebuds 3 (виж карето) от Huawei поскоро искат да работят с фенове на марката, които са готови да помогнат с обратна връзка и мнения (онези, които участват в такива проучвания, ще получат и фитнес гривна Huawei Band 4). Цената на комплекта е 1999 лв. (слушалките струват най-малко 300 лв. в онлайн магазини).

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria