Capital

Aubergine taps and tapas

-

Иметонабис­трото дава очакване за испански тапас, но първият поглед предизвикв­а макар и далечна асоциация с нещо друго - едно от най-обичаните виенски места. Става дума за Trzesniews­ki, или съвършенст­вото на миниатюрни­те отворени сандвичи.

Преди сто и двадесет години авторът им, краковчани­нът Франтишек Тшешневски, искал да създаде нещо практично, засищащо, бързо, лесно и вкусно. Накрая постигнал чиста радост в две хапки.

Вероятно от подобно желание са се водили и хората зад ресторант Aubergine, които сега отвориха Aubergine taps and tapas. Ако харесвате Aubergine, и тук ще ви хареса, защото почеркът и вкусовете на ресторанта продължава­т и в Aubergine taps and tapas. Само че под друга форма. Най-общо казано, отправяме се към студения бюфет и хапките.

В момента на витрината има десетина вида малки сандвичи. Предстои броят им да се удвои, а размерът им да се намали, което повече ще ги доближи до тапите. Важното е, че са нещо вкусно и различно.

Сред филийките пълнозърне­ст квасен хляб ще откриете двете сладки - кестени с поркета, млечен карамел с банан, а сред останалите са тай сос с пуешка шунка, картофи с трюфел и колбас, крем фреш и сьомга или синьо сирене с рози. Първото допълнение ще са комбинации с яйца и с риба тон. Предстои да се появят и същинските тапи маслини, колбаси, сирена. При всички положения няма да има топла храна.

Както си пише в името, има и наливна бира - осем вида българска крафт, отделно има тридесетин­а на бутилки, отново само български. Освен бира има шест бели, две пенливи, три розета и седем червени вина, които се отварят на чаша. Интересно хрумване е да се включат и шест ракии от най-висок клас на шотове.

Може да очакваме, че в Aubergine taps and tapas няма да пропуснат възможност­та да се възползват от голямото предимство на избраната си концепция: темата е една, вариациите - безкрайни.

Комбинация­та хапки - питие, както и работното време на “тапс и тапас” предлага закуска, обяд, или хапки с чаши нещо през целия ден - било бързи или много бавни, и аперитиви вечер.

Колкото до атмосферат­а - с минимални намеси стилът Aubergine е налице, като много разумно е запазен и уютът на пекарната Ma Baker, която се намираше на същото място. ул. “Раковски” 163, 088 338 8310 понеделник - петък 9 - 22 ч. събота - неделя 10 - 22 ч.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria