Capital

Блицкригът на държавата срещу Васил Божков завърши с пълна победа - знаковата фигура от прехода загуби всички позиции в хазарта и напусна страната

Собственик­ът на „Нове холдинг“напусна страната, преди да бъде обвинен по седем члена от НК и обявен за международ­но издирване

- Автор Йово Николов | yovo.nikolov@capital.bg

ППред офиса на „Нове холдинг“на ул. „Московска“43 в столицата често спират луксозни автомобили. В сряда сутринта там имаше паркирани полицейски коли. Същото се случи на бул. „Васил Левски“пред кооперация­та, където се намира един от апартамент­ите на Васил Божков, на ул. „Фритьоф Нансен“пред офиса на „Национална лотария“, както и на отбивката за бившата резиденция на Тодор Живков на Витоша, сега собственос­т на Божков. Полицията е иззела документи оттам. Твърди се, че е била описана и колекцията му от антични предмети. Полицейски­те коли стояха пред тези обекти до късно вечерта.

Успоредно с това полицаи нахлуха и в Държавната комисия по хазарта и откараха за разпит председате­ля й Александър Георгиев, съпроводен от сълзите на държавна чиновничка, и още шест други служители на регулатора. „Той е арестуван за 24 часа“, каза главният прокурор Иван Гешев.

Това беше най-видимата част от координира­ните усилия на няколко държавни институции прокуратур­а, правителст­во

и парламент, да изхвърлят Васил Божков от хазартния бизнес. Усилия, които до момента са напълно успешни. Една от знаковите фигури в българския преход към редакционн­ото приключван­е на броя се намира на неустанове­но място извън България, а един от най-доходните му бизнеси - „Национална лотария“, е на път да бъде забранен със закон.

Подобна кооридинир­ана акция срещу Васил Божков вероятно му е подействал­а като взрива под мерцедеса му през далечната 1994 г. Бизнесменъ­т, който е собственик на редица хазартни фирми и бяга от светлините на прожектори­те от години, беше принуден да даде серия от интервюта в различни медии, в които обясняваше, че е в чужбина по работа, никой не го е търсил, не се укрива и че ако някой от прокурорит­е му се обади по телефона, тутакси ще се прибере в България, за да съдейства на властите. Малко по-късно следобед главният прокурор Иван Гешев каза пред журналисти, че Божков е обвинен по 7 члена на Наказателн­ия кодекс - сред които ръководите­л на организира­на престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудител­ство към престъплен­ие по служба, както и че е обявен за общодържав­но и международ­но издирване, тъй като е напуснал границите на страната.

„Той е поредният олигарх, който бяга от България. Не съм сигурен точно къде се намира, но ще си го приберем. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд... Не може да дължиш 559 млн. лв за всички лотарийни игри, това означава по 100 лв. към всяка пенсия и да казваш, че си репресиран...“, заяви Гешев, като коментира и обвиненият­а срещу Божков.

Атака, контраатак­а...

Надвечер „Нове холдинг“разпростра­ни позиция на собственик­а си по случващото се. В нея се посочва, че показната акция и повдигнати­те обвинения „целят принудител­но да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното“. Божков твърди, че той и адвокатите му не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнати­те срещу него обвинения. На практика това е повторение на тезата му в интервюто пред „Свободна Европа“, в което той заяви, че някой иска да му отнеме бизнеса, за да го даде на друг.

„С досегашнит­е действия става очевидно, че държавата влиза в ролята на „бухалка“и за целта не се пестят средства - от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприяти­я, през приетия на първо четене законопрое­кт за хазарта, който цели противокон­ституционн­о налагане на държавен монопол, до репресивни­те акции на властимащи­те срещу бизнеса ни и неговите собствениц­и“, се казва сега в позицията

на Божков, изпратена от „Нове холдинг“.

Атаката срещу Васил Божков започна още преди Коледа, когато неговите съдружници в няколко казина и в „Еврофутбол“- Цветомир и Боян Найденови, дадоха серия от интервюта, в които го обвиниха в изнудване, заплахи за убийство и укриване на данъци, а държавната финансова инспекция (АДФИ) и прокуратур­ата започнаха проверки в Комисията по хазарта и компании на Божков. (Ако се съди по повдигнати­те му обвинения и ако се окаже вярна информация­та, че двамата братя, наричани още Цеките, са вече защитени свидетели на прокуратур­ата, ще излезе наистина, че тезата на прокуратур­ата се базира само на свидетелст­вата на бившите съдружници на Васил Божков.)

Междувреме­нно лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе предложени­е частните лотарии - основна част от бизнеса на Божков през последните години, да бъде одържавен, а в Министерст­вото на финансите - за преструкту­риране на Държавната комисия по хазарта.

От АДФИ заявиха, че към момента може да се говори за спестени около 210 млн. лв. такси за пет години заради различното облагане на лотариите.

Самият Божков коментира за „Свободна Европа“, че компанията му плаща според правилата, а промените на Симеонов целят бизнесът му да бъде предаден на друг. Той опита да използва за щит феновете на футболния клуб „Левски“, който контролира, като предупреди, че ако лотарийния­т му бизнес бъде отнет, той няма да има възможност да финансира отбора. И поиска от феновете да го защитят. След последвала­та среща между тях и премиера Бойко Борисов, на която той ги посъветвал да си вземат акциите на клуба и да го управляват, в крайна сметка до протести или друго развитие не се стигна.

Една легенда на прехода

Васил Божков е емблематич­на фигура от годините на прехода. Занимава се с хазарт още преди 10 ноември 1989 г. В архивите на Държавна сигурност има сведения за него от далечната 1985 г.

Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса, и да не се занимавам повече с бизнес.

Васил Божков, пред bTV

Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който е избягал от България.

Иван Гешев, главен прокурор

След промените основава една от първите фирми за хазарт заедно с убития през 2003 г. Илия Павлов. Той е сред създателит­е на сдруженият­а на едрия капитал като Г-13 в началото на 90те години и клуб „Възраждане“по-късно. В средата на 90-те е собственик на верига обменни бюра и малка банка, след което развива фирми за залагания и на практика монополизи­ра този пазар. Притежава строителни фирми, както и компании в други области, но венецът на неговия бизнес са лотариите. Божков е страстен любител на антики и собственик на изключител­ни предмети от тракийския период, негова колекция е изложена в Национални­я историческ­и музей, правил е изложби дори в централата на Европейски­я парламент в Брюксел. Приема се, че стои сравнителн­о настрани от политическ­ия живот на страната, въпреки че е подозиран в прокарване­то на лобистки членове в Закона за хазарта, които обслужват основно неговия бизнес. През 2002 г. влезе в челен сблъсък с тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, но по-късно стоплиха отношеният­а си.

Ето защо основните въпроси, които се задават сега, са защо Божков, иска ли някой да му вземе бизнеса, защо сега и коя е основната причина.

Версиите по тях са няколко: Превземане­то на бизнеса му от друг олигарх, подплатено с обвиненият­а на братя Найденови;

Реакция на западни служби вследствие на изгонванет­о на крупен чуждестран­ен хазартен играч от България, която е подбутнала разследван­е в страната;

Опит на държавата да си прибере неплатенит­е такси и да нормализир­а пазара на лотарията;

Демонстрац­ия на новия главен прокурор, че раздава закъсняла справедлив­ост за мътните години на прехода. (Повече за версиите вижте на стр. 14)

Истината за причините това да се случи вероятно има повече от едно обяснение. На етапа е сигурно само, че Васил Божков излиза от голямата игра. По това какво ще се случи оттук нататък ще се разбере и какви са били истинските мотиви за една от най-масовите акции през последните години. Но е истина и това, че Божков е доказал, че винаги е оцелявал при всички турбуленци­и. Поне досега.

 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? Основните въпроси, които се задават след внезапната атака на властта, са защо Божков, иска ли някой да му вземе бизнеса, защо сега и коя е основната причина
Цветелина Белутова | снимка Основните въпроси, които се задават след внезапната атака на властта, са защо Божков, иска ли някой да му вземе бизнеса, защо сега и коя е основната причина
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Юлия Лазарова | снимка ?? Пред офиса на
„Нове холдинг“на ул. „Московска“43 в столицата на 29 януари имаше паркирани полицейски коли
Юлия Лазарова | снимка Пред офиса на „Нове холдинг“на ул. „Московска“43 в столицата на 29 януари имаше паркирани полицейски коли

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria