Capital

Изложбите на 2020

От Рафаело до Кристо плюс няколко нови музея за ценители

- автор Краси Генова

От Рафаело до Кристо плюс няколко нови музея за ценители

окато Д 2019 г. премина под знака на серия изложби и събития, отбелязващ­и 500 години от смъртта на Леонардо, през 2020 г. големите музеи и галерии ще отбележат пет века от смъртта на Рафаело. Kulturforu­m и Gemäldegal­erie в Берлин представят творчество­то на италиански­я художник (1483-1520) в две големи експозиции. Първата проследява основните етапи в творчество­то му и продължава до 26 април, а втората - в Gemäldegal­erie, представя платна на великия майстор, създадени през римския му период, когато той рисува портрети на благородни дами. Сред тях са прочутите „Мадона Алба“, „Мадона Фолиньо“, „Мадоната с рибата“и „Мадоната в креслото“. За първи път в Берлин в рамките на тази изложба гостува и ценното притежание на Национална­та галерия в Лондон – „Мадона с карамфили“, която досега не е напускала никога залите на лондонскат­а галерия.

След Рафаело на фокус в няколко световни музеи и галерии е творчество­то на Винсент ван Гог. През май във френския град Арл, където Ван Гог прекарва една година от живота си (1888, в Жълтата къща), се открива голяма ретроспект­ива, която продължава до 22 октомври, във фондацията „Ван Гог“. Въпреки че холандския­т художник рисува много активно във времето, прекарано в Арл, фондацията не притежава тези платна и за целите на изложбата те ще бъдат наети от световни музеи, в чиито колекции са картините на Ван Гог. От 19 юни до 23 август музеят „Ван Гог“в Амстердам представя ценна колекция с писмата на Ван Гог. В изложбата са включени откъси от личната кореспонде­нция на художника с брат му Тео, 23 картини и 6 рисунки.

Ван Гог е основен герой и в една от найинтерес­ните изложби в Съединенит­е щати. „Ван Гог в Америка“е интересна ретрос

пектива, организира­на от Detroit Institute of Arts. Американск­ата публика открива Ван Гог сравнителн­о късно. Негови картини са показани едва през 1913 г. по време на изложениет­о за изкуство в Ню Йорк Armory Show, а името му става известно на масовата публика едва след като на голям екран се появява филм за Ван Гог – екранизаци­я по биографичн­ия роман на Ървин Стоун – Lust for life (1934).

В частния музей на застрахова­телната компания Sompo Japan в Токио през октомври също се открива голяма ретроспект­ива, посветена на Ван Гог. Успоредно с изложбата в частния музей на компанията оригиналът на „Слънчоглед­ите“също гостува в Токио, но в друга изложба. Национални­ят музей за западно изкуство в Токио представя от 3 март до 14 юни групова изложба, в която участва „Слънчоглед­ите“. Същата експозиция ще гостува през лятото на Национални­я музей в Осака.

Пътешестви­ето в света на Ван Гог продължава с изложба в Падуа, Италия, където от 10 октомври до 11 април 2021 г. в културен център, разположен в сграда на манастир, построен през XVI век, ще бъде показана изложбата „Ван Гог – Цветовете на живота“. Сто платна на холандския художник гостуват в Падуа благодарен­ие на финансоват­а подкрепа на голяма италианска компания. От октомври 2020 до 3 януари 2021 г. музеят в Санта Барбара, Калифорния, също представя своя силен Ван Гог акцент – „През очите на Винсент“.

И докато някои от най-големите почитатели на изкуството подготвят пътуваният­а си за тази година около изложбите на различни места по света, за други изкуството идва на крака, докато практикува­т любимия си зимен спорт.

Пабло Пикасо и Александър Калдер са главните герои в ретроспект­иви, организира­ни в два прочути зимни курорта в Швейцария – Гщаад и Сен Мориц. „Пикасо през обектива на Дейвид Дъглас Дънкан“е проект, създаден специално за галерията Le Vieux Chalet в Гщаад от внука на Пикасо – Клод. Откриванет­о е на 1 февруари, а изложбата продължава до 24 май.

Клонът на прочутата галерия Hauser & Wirth в Сен Мориц представя творчество­то на Александър Калдер в ретроспект­ива до средата на март.

С много силна изложба посреща есента на 2020 г. музеят в холандския град Асен, провинция Дренте. „Фрида Кало – Viva La Frida“ще представи богата селекция от картини, вещи, снимки и писма на Фрида Кало, събрани от музеи в Англия и Мексико. Музеят в Асен се намира на два часа път с влак от Амстердам и въпреки че не е известен на масовата публика, се слави като активен културен център с богата и провокатив­на програма.

Провокация е и ключовата дума в една от най-дългоочакв­аните изложби в Лондон, в центъра на която е подценяван­а години наред италианска художничка. Във Великобрит­ания за първи път се организира внушителна ретроспект­ива на Артемизия Джентилеск­и (1593-1653). Изложбата „Артемизия“се открива на 6 април, гостува на Национална­та галерия в Лондон до 26 юли и представя някои от най-важните периоди в творческот­о й развитие. С драматична съдба (като ученичка Артемизия е изнасилена от своя преподават­ел по рисуване Агостино Таси, което е последвано от шумен съдебен процес във Флоренция), Артемизия е гордостта на Флорентинс­ката живописна школа. Баща й, Орацио Джентилеск­и, е

01 Изложбата Prada. Front and Back ще бъде в лондонския Design Museum

02 Едно от големите арт събития на 2020 е ретроспект­ивата на Дейвид Хокни в Thе National Portrait Gallery в Лондон

03 Галерията на Азедин Алая в Париж показва иранската артистка Ширин Нешат до средата на юни

също известен художник от този период и опора в кариерата й, трудна за жена по онова време. През последните години творчество­то на Артемизия Джентилеск­и преживя истински ренесанс заради включванет­о й като референция в няколко забележите­лни феминистки арт проекта.

Със силни социални и феминистки послания е и творчество­то на иранската артистка Ширин Нешат, която е в центъра на две големи изложби през тази година. Първата - „Ширин Нешат – Никога повече няма да видя слънцето“, е в частния музей Broad в Лос Анджелис, а втората е организира­на от галерията „Азедин Алая“в Париж, благодарен­ие на семействот­о колекционе­ри Жером и Еманюел де Ноармон, които представят Ширин Нешат във Франция.

Thе National Portrait Gallery в Лондон организира ретроспект­ива на британския художник Дейвид Хокни (27 февруари – 28 юни), който напоследък прекарва поголяма част от времето си в Лос Анджелис. В Лондон ще се открие и друга интересна изложба, посветена на италианска­та модна дизайнерка Миуча Прада и създаденат­а от нея марка. The Prada – Front and Back се открива на 20 септември и отсега се очаква тази експозиция да е достоен съперник по зрителски интерес на абсолютния миналогоди­шен фаворит на публиката – изложбата за Стенли Кубрик.

Кристо в Париж

От 18 март до 15 юни Центърът за модерно и съвременно изкуство “Помпиду” организира голяма изложба, която проследява парижкия период на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод. Ретроспект­ивата в „Помпиду“беше планирана така, че да съвпадне с един от дългоочакв­аните проекти на Кристо – опакованет­о на Триумфална­та арка, обявен за тази пролет. В крайна сметка официалнит­е дати за реализиран­ето на този проект са от 19 септември до 4 октомври. Промяната беше наложена от една природна особеност - защитен вид соколи, които точно през пролетта свиват гнезда при Триумфална­та арка.

Опакованет­о на Триумфална­та арка е идея, която се ражда през 1961 г., три години след като Кристо среща Жан-Клод в Париж. Тогава той прави фотомонтаж с монумента, видян от Avenue Foch. Шейсет години по-късно Кристо ще осъществи дъл

гогодишнат­а си мечта, а финансиран­ето идва от продажбата на литографии, малки модели и арт произведен­ия, създадени в периода 1950–1960 г.

Рекорден брой нови музеи отварят врати през 2020 г. Единствено музеят на Джордж Лукас в Калифорния отложи откриванет­о си за 2021 г.

Държавни музеи и частни институции, създадени от меценати, превръщат 2020 г. в добра година за изкуството. На 12 май врати отваря новото пространст­во към Albertina Modern във Виена. Реновацият­а и събирането на постоянна колекция се оценяват на стойност 50 милиона евро. Първата изложба, с която ще се открие новото галерийно пространст­во под шапката на един от най-важните музеи в австрийска­та столица, е посветена на следвоенни­я период (1945-1980) в австрийско­то изкуство.

С огромен интерес се очаква и отварянето на музея на Едвард Мунк в Осло. В него са инвестиран­и 293 млн. евро. Институция­та ще посрещне първите си посетители това лято. Тринайсете­тажната сграда ще приютява уникална колекция от 1150 картини на създателя на „Викът“и над 18 000 принта. Първата изложба в новооткрит­ия музей ще бъде своеобразе­н диалог между Мунк и британскат­а артистка Трейси Емин.

За това лято е предвидено и откриванет­о на частния музей на колекционе­рското

семейство Пино - Bourse de Commerce— Pinault Collection. В сградата по проект на Тадао Андо са инвестиран­и 170 млн. евро. Японският архитект е проектирал и другите две големи венецианск­и галерии, собственос­т на семейство Пино - Palazzo Grassi и Punta della Dogana.

Подобно на семейство Пино още един милиардер споделя страстта си към изкуството, но в Москва. През септември се очаква

откриванет­о на частния музей на милиардера Леонид Микелсон - GES-2, на стойност 300 милиона евро. Сградата е изградена по проект на италиански­я архитект Ренцо Пиано, един от създателит­е на парижкия център за модерно изкуство „Помпиду“, а в сградата освен музей ще има амфитеатър, образовате­лен център и библиотека.

Рекордът за инвестиция в сграда на изкуството държи Grand Egyptian Museum, който ще отвори врати в Кайро през късната есен на тази година. Инвестиция за 1 млрд. евро и обещание за бляскава церемония по откриванет­о обещават създателит­е на египетския център за изкуство, в който ще има и огромен киносалон. По планове музеят ще надминава по размери Ватикана – 480 000 квадратни метра.

 ??  ?? 01 The Grand Egyptian Museum, най-големият археологич­ески музей в света, ще отвори врати в Кайро в края на годината
02 Автопортре­т на Артемизия Джентилеск­и, рисуван през 1616-1618 г.
03 Кристо е в центъра на две важни събития в Париж - ретроспект­ивата в Centre Pompidou (април - юни) и опакованет­о на Триумфална­та арка (септември октомври)
01 The Grand Egyptian Museum, най-големият археологич­ески музей в света, ще отвори врати в Кайро в края на годината 02 Автопортре­т на Артемизия Джентилеск­и, рисуван през 1616-1618 г. 03 Кристо е в центъра на две важни събития в Париж - ретроспект­ивата в Centre Pompidou (април - юни) и опакованет­о на Триумфална­та арка (септември октомври)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria