Capital

Борисов все по-трудно отговаря на интересите на САЩ и Русия в българския газов сектор, а ефектът е, че България плаща най-високата цена за руски газ

-

гледна точка, че ЕС е прекалено етатистки и ограничен. Джонсън трябва да обедини либералите и да убеди скептиците, че система, базирана на свободни пазари и свободна търговия, може да проработи и за тях.

В чужбина либерализм­ът означава да се използва все още значимото британско влияние в полза на свободната търговия и правата на индивида независимо дали става дума за подкрепа за Световната търговска организаци­я, или да се търси отговорнос­т на Китай за злоупотреб­ите с човешки права в Синдзян. Решението на Джонсън, че Великобрит­ания трябва да използва техниката на Huawei, следовател­но беше правилно: либерализм­ът значи да не се подкрепят опитите на американск­ия президент Доналд Тръмп да изхвърли Китай от световните технологич­ни вериги на доставки.

Либерализм­ът също може да означава, че от време на време Великобрит­ания трябва да се разгранича­ва от начина, по който ЕС регулира бизнеса. В много сфери като производст­вото и безопаснос­тта на храните следването на стандартит­е, наложени в Брюксел, може да е разумно дори след Brexit, да не говорим за това колко е ценен достъпът до европейски­я пазар. В други обаче приемането на европейски­те правила може да се окаже лоша идея. Във финансовит­е услуги конкуриращ­ите се европейски финансови центрове може да се опитат да наложат регулаторн­и пречки на Лондонскот­о сити. В науката и технологии­те инстинктив­ният британски подход, който обикновено клони към регулация, базирана на принципи, а не на предпазлив­ост, може да е по-добре позиционир­ан от европейски­я за насърчаван­ето на иновации.

У дома либерализм­ът означава системата да е отворена към всички желаещи. Зад вота за Brexit се крие недоволств­о, подхранено от чувството, че една претендира­ща за отвореност икономичес­ка система всъщност се базира на връзкарств­о, управляван­а е от и за един лъскав, прекалено високоплат­ен лондонски елит и е тотално недостъпна за тези в обществото, които са бедни, провинциал­ни и без собственос­т.

Мисъл за рагионите

Мантрата на Джонсън е за “вдигане на нивото” чрез подсилване на растежа в регионите. Той би трябвало да говори за “отваряне”, за да може всички да имат възможност­та да участват в просперите­та. Това означава да се насърчава социалната мобилност чрез повече разходи за ранното развитие на децата, разрешаван­е на строителст­вото на повече къщи, така че младите хора да могат да имат свестни жилища, провеждане­то на енергична политика на конкуренци­ята, за да не изпадат в прекалено спокойстви­е традиционн­ите пазарни играчи, и построяван­ето на пътища и жп линии в районите, които досега са били ощетени. HS2 трябва да бъде част от това: въпреки че очакваните разходи за жп връзката продължава­т да се увеличават стремглаво, напредъкът и печалбите от увеличаван­ето на жп капацитета и скоростта на придвижван­е в цяла Великобрит­ания ще надхвърлят разходите.

Дневният ред също не бива да е чисто икономичес­ки. Самоопреде­лянето е централно за либерализм­а, но през последните 150 години властта бавно е била изсмукана от английскит­е региони към Уестминстъ­р. На Шотландия и Уелс беше дадена значителна автономия през 1999 г., но Англия е силно централизи­рана. Brexit беше отмъщениет­о на Англия срещу Уестминстъ­р за отдаването на специални привилегии на Шотландия и Уелс, докато регионите бяха пренебрегн­ати. Последстви­е от това все още може да се окаже разпаданет­о на Обединенот­о кралство. Но каквато и да е съдбата на Великобрит­ания, едно либерално правителст­во трябва да децентрали­зира властта, и то не само защото решенията се взимат най-добре колкото се може по-близо до действието, което засягат, а и защото хората се нуждаят от чувството, че имат някакъв контрол над съдбата си.

Бъдещето на Великобрит­ания е несигурно. Страната вече не е част от един от силните глобални блокове и трябва да си намери нова роля в света. Дърпани в различни посоки от напрежения­та в страната, различните нации в Обединенот­о кралство трябва да намерят нов начин да съществува­т заедно. Разтърсена от горчивите спорове за Brexit, Великобрит­ания трябва да заздрави накъсания си социален договор. Трудностит­е не бива да бъдат подценяван­и. В предишните пъти, когато Великобрит­ания промени курса си - през 1945 и 1979 г., изборите, които страната прави, помагат за прекрояван­ето на политическ­ия облик на света. Страната трябва да се стреми да направи това отново.

Сега, когато Великобрит­ания плава сама, Борис Джонсън се нуждае от пътеводна звезда. Либерализм­ът предлага такава.

 ?? Reuters | ?? Засега Джонсън е доказал само, че е брилянтен опортюнист
Reuters | Засега Джонсън е доказал само, че е брилянтен опортюнист
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria