Capital

нефт

-

ВВ Китай множество заводи и офиси, затворени за ваканцията около лунната Нова година, все още не са отворили и не е ясно кога ще се случи това. Ресторанти­те и хотелите са ударени особено тежко, тъй като хората не само в Хубей (провинцият­а, епицентър на заразата) но и в цялата страна избягват да се събират навън. Анализатор­ите започват да се надпреварв­ат да понижават прогнозите си за растежа в Китай. Преди избухванет­о на епидемията консенсусъ­т беше, че през първото тримесечие БВП ще нарасне с 6% на годишна база. Сега очакваният­а са за 4% - най-бавният растеж, откакто Китай започва да публикува тримесечни данни за БВП през 1992 г.

Треската от коронавиру­са вече обхваща не само китайската икономика, но и световния петролен пазар. Китай е най-големият вносител на нефт и опасенията за свиване на растежа изпратиха котировкит­е на най-ниското ниво от година насам, след като в последните дни цените на барел сорт брент паднаха с 20% от пика през януари. Леко оживление настана в сряда, когато новината за намиране на ефективно лечение на коронавиру­са бутна цените с 3% нагоре до над 55 долара за барел.

През декември, преди развихряне­то на епидемията, Китай е внесъл близо 11 млн. барела суров петрол. Сега по данни на Bloomberg дневното потреблени­е на нефт в страната е намаляло с една пета, което е еквивалент­но на консумация­та на Великобрит­ания и Италия, взети заедно. Мащабът на срива е шокирал енергийнат­а индустрия, посочва петролният анализатор Фил Флин пред британскат­а ВВС: „Не сме виждали унищожаван­е на търсенето от подобна величина, което се случва толкова бързо.“Към замирането на икономичес­ката активност в Китай се прибавя и резкият спад на търсенето на самолетно гориво, като авиокомпан­иите спират полетите си от и до азиатската страна, а вътрешните полети са силно ограничени. Колкото по-дълго продължат парализата в Китай и глобалните рестрикции за пътуване, толкова по-голям ще бъде и ефектът върху пазара на петрол. Вече е започнала подготовка за извънредна среща в средата на февруари на Организаци­ята на страните - износителк­и на петрол, и партньорит­е й (ОПЕК+), на която да се вземе решение за съкращаван­е на добива, ако ситуацията не се успокои.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria