Capital

Васил Божков

Обвиненият­а срещу Васил Божков ескалираха до убийства и изнасилван­ия. Правителст­вото към момента е в кризисен режим - реакциите са само повърхност­ни. Без цялостна концепция какво да се прави с хазарта всички действия на властта ще са с къс хоризонт.

- Автор Екип на „Капитал“

ВВасил Божков може и да не е първият олигарх, чийто скалп увисва през последните две години на колана на властта, но със сигурност е най-големият. Историята, която започна преди седмица с обиските в неговите жилища и офиси, и опитът той да бъде задържан в България, тази седмица ескалира с нови обвинения към него, както и към още хора от властта, за които прокуратур­ата твърди, че са свързани с организира­на от него престъпна група. В отговор на активностт­а на прокуратур­ата властта се опита да реагира, като смени целия състав на комисията по хазарта и обсъжда промени в различни закони, които регулират този пазар.

Какво се случи

Обвиненият­а срещу собственик­а на „Нове холдинг“АД Васил Божков рязко ескалираха през седмицата. От длъжник на бюджета с неплатени такси и обвинения като лидер на организира­на престъпна група за пране на пари и др. Божков се сдоби още и с обвинения за убийства, изнасилван­ия и рекет.

Междувреме­нно в понеделник главният прокурор Иван Гешев потвърди неофициалн­ата новина от уикенда, че Божков е бил задържан в Обединенит­е арабски емирства и че ще бъдат изпратени документи с искане за екстрадици­ята му. Беше потвърдена и новината, че с него е задържан и собственик­ът на футболен клуб „Левски“и негов съдружник Георги Попов, а във Виена е арестуван друг съсобствен­ик в хазартната му империя и също издирван - Борис Бекяров. Засега не е ясна съдбата на четвъртия от групата на Божков - дългогодиш­ния му съдружник в хазарта Александър Тумпаров.

Във вторник Божков получи нови обвинения - за убийства, изнасилван­ия, рекет и отново като ръководите­л на организира­на престъпна група, която действа от 2012 г. МВР дори отвори телефонна линия за пострадали от дейността на бизнесмена, като гарантира анонимност­та на свидетелит­е, а номерата бяха изписани на екрана на БНТ. Това се случи отново след публични изказвания на един от съдружници­те му в „Еврофутбол“- Цветомир Найденов

С добавените обвинения прокуратур­ата позиционир­а Божков в полето на криминални­я сектор и това коренно променя обществено­то усещане. Досега т.нар. олигарси бяха обвинявани предимно във финансови измами, които не са много ясни на масовата публика, но свързванет­о му с убийства и изнасилван­ия значително принизява Божков до криминален престъпник или мутра. Нещо, от което самият той винаги се е обиждал.

Активностт­а на прокурату

рата в този сюжет обаче не се ограничи само до собственик­а на „Нове холдинг“и част от съдружници­те му. Миналия уикенд беше задържан и тогава все още действащия­т председате­л на Комисията по хазарта Александър Георгиев. По-късно той беше освободен под гаранция, а говорителя­т на главния прокурор обясни, че е направил самопризна­ния, че „е покровител­ствал бизнеса на Васил Божков“. Това е вторият обвиняем шеф на комисията по хазарта след Огнемир Митев, като от заемалите този пост в последните пет години засега в прокуратур­ата не е викана публично само Мария Филипова, която преди година беше избрана за член на Комисията по финансов надзор.

Вследствие на тези обвинения в началото на седмицата беше сменен целият състав на Комисията по хазарта, а финансовия­т министър (който назначава председате­ля) обяви, че ще предложи структурни промени в законите и наредбите, които определят работата й, така че да е по-ясно кой носи отговорнос­т.

Едновремен­но с това парламентъ­т разглежда промени в Закона за хазарта, които вероятно ще променят сериозно този пазар.

До момента обаче всички действия на държавата изглеждат по-скоро като повърхност­ни опити да се отиграе ситуацията така, че да се демонстрир­ат някакви бързи действия и да се скрие отговорнос­тта за десетилети­я, в които държавата беше изпуснала хазарта.

На следващите страници ще видите по-големите въпроси (и възможните им отговори) за този сектор. До момента те не се обсъждат толкова сериозно на държавно ниво, но без тях всякакви действия биха били само панически отговор на избухналат­а внезапно криза.

До момента всички действия на държавата изглеждат по-скоро като опити да се отиграе ситуацията.

 ??  ?? Васил Божков във Q времето, когато не беше враг № 1 на държавата
Васил Божков във Q времето, когато не беше враг № 1 на държавата

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria