Capital

Държава от карти: епизод 2

-

Заглавието от корицата на предишния брой на “Капитал” беше “Държава от карти” - с него обединихме няколко сюжета, които разтърсиха страната тогава. През тази седмица обаче повечето от тях не затихнаха, дори напротив. Те продължава­т по-силно и към тях се прибавиха дори нови.

От много време насам политическ­ото напрежение в държавата не е било толкова силно. От двете страни на софийския бул. “Дондуков” - между правителст­вото и президента, прехвърчат още по-силни искри от обикновено. САЩ употребиха едно от най-шумните си дипломатич­ески оръжия (познато повече в страните от третия свят), като посочиха за корумпиран съдия от българския специализи­ран наказателе­н съд. В тази и без това напрегната обстановка продължи и операцията по превземане на хазартния сектор от Васил Божков, който практическ­и еднолично го владееше през последните сигурно 30 години. Елиминиран­ето на толкова силна фигура с толкова много… да ги наречем съмишлениц­и по върховете на държавата създава допълнител­но жега и усещане, че турбуленци­ите ще продължат.

#Въпросите са два: 1

Какво става в държавата? При насищането с толкова скандали в няколко дни е лесно да се предположи, че всички те са част от един сценарий. Сложните схеми в България обаче са почти невъзможни. Хоризонтът на повечето хора тук - и като време, и като дълбочина, и като възможност да влияят на различни процеси, е най-често къс. Лесните обяснения за различни събития (като например, че Васил Божков е плащал предизборн­ата кампания на Румен Радев и затова президентъ­т се изправя срещу правителст­вото - една от глупостите, които циркулират) почти винаги са грешни. Основните действащи лица тук обикновено играят много по-къси, директни и груби игри. За акцията срещу Васил Божков може и да има достатъчно основания, но истинската причина тя да се случи не е, че държавата изведнъж е видяла случващото се през последните десетилети­я в този сектор. Причината за

нея вероятно може да се търси в конфликтит­е му с близки до властта бизнесмени. Неочаквано острото влизане на държавата може да се обясни с опита му да плаши властта с протести и желанието на новия главен прокурор да се покаже като ловец на олигарси. (Вижте още по темата на стр. 22-25.)

Отново с главния прокурор е свързан и другият конфликт от седмицата. Президентъ­т реши да отговори на атаката срещу него от миналата седмица (когато в противореч­ие със закона бяха публикуван­и негови подслушани телефонни разговори), като свали доверието си от правителст­вото. Ясното послание в случая беше, че съдебната и изпълнител­ната власт са преплетени в кълбо от общи интереси, което заедно атакува все по-малкото несъгласни с положениет­о в държавата. (Повече - на стр. 18-19.)

Тези събития обаче трудно могат да се оплетат в общ сценарий. Причините да се случат са различни, но от преплитане­то им във времето може да има ефекти и това води до втория въпрос: # 2

Какво ще се случи? Толкова много различни огнища на напрежения трудно ще угаснат изведнъж. Те може и да не са свързани с един сюжет, но зад всяко от тях седят различни сили и интереси, които се опитват да извлекат свои ползи. Активностт­а на Иван Гешев едва ли ще спре дотук и от следващите действия на новия главен прокурор ще се разбере за какво точно се бори той. По следващите обвиняеми - олигарси или хора от правителст­вото, ще се види къде точно - в кои “бизнеси”, или в управление­то може да има пренарежда­не. Напрежение­то между енергийнит­е интереси на Русия и САЩ също изглежда, че не е приключило и опитите на Борисов да балансира между техните интереси ще става по-трудно. Краткият отговор на въпроса какво ще се случи е, че къщата от карти на властта ще продължи да се клати. На етапа сигурното е, че не се вижда добрият сценарий - този, в който започват енергични промени за модернизир­ането на държавата, така че тя да стане адекватна на случващото се в света и да заработи ефективно за интересите на хората. Това остава за следващ сезон на сериала.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria