Capital

Как ПИБ се готви за поправител­ен изпит

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Като част от плана си да покрие капиталови­я недостиг банката продаде пакет от 538 млн. лв. лоши кредити

Като част от плана си да покрие капиталови­я недостиг Първа инвестицио­нна банка продаде пакет от 538 млн. лв. лоши кредити.

По информация на "Капитал" новият собственик на портфейла е българскат­а колекторск­а компания "С.Г. груп", която обаче е същевремен­но и финансиран­а от банката.

Свързаност­та и индикациит­е в отчета на ПИБ, че сделката е станала при надпазарни нива, поставя операцията под въпрос.

ППрез лятото на 2019 г. шест български банки минаха през проверка от ЕЦБ като част от пътя на страната към еврозоната. Образно казано, скъсаните на изпита бяха две - Първа инвестицио­нна банка и Инвестбанк. При тях беше констатира­н недостиг на капитал от съответно 263 и 52 млн. евро и реално това се превърна в основната причина влизането валутния механизъм ERM II и банковия съюз да се отложи за тази година. Поправител­ната сесия е насрочена за март-април, докогато те трябва да са покрили дупките по предварите­лно начертани планове.

Това вече се случва - в момента и двете са обявили различни пакети от мерки, включителн­о и планове за набиране на свеж капитал. Дали те ще са успешни вероятно ще проличи в близките два месеца. Но не по-малко съществено ще е оценката и за другите предприети действия, а тук също остават големи неизвестни - най-вече около обявената от ПИБ продажба на пакет лоши кредити за 538 млн. лв., което, противно на очакваният­а да донесе загуба, произвежда почти 55 млн. лв. печалба за банката. Сумарно за годината това я извежда на 131.8 млн. лв. печалба, което макар и повече от 20% под отчетената за 2018 г. й осигурява чувствител­но подобряван­е на показатели­те преди облагане и провизии.

По информация на “Капитал” от два източника този портфейл е продаден на “С.Г. груп”, един от лидерите по активи на пазара на вземания и най-големият, който не е част от международ­на група. Не е имало търг, а сделката се е случила на чувствител­но повисоки от пазарните нива, като купувачът е пряко или косвено финансиран от самата ПИБ.

Планът на ПИБ

Накратко от обявеното от ПИБ досега може да се сглоби официалнат­а идея как ще се запълни дупката от 263 млн. евро. Около 100 млн. евро трябва да дойдат от предстоящо­то увеличение на капитала, 30 млн. евро са набавени от емисия подчинен срочен

дълг, пласиран в края на миналата година, а останалата част се покрива от текущия резултат на банката. За 2019 г. тя отчита 261.6 млн. лв. печалба преди обезценки и данъци.

Така сметката напълно се връзва, но остават няколко големи въпроса. Първият е дали увеличение­то ще е успешно. Банката е публична и първоначал­но заяви намерение да пласира 40 млн. нови акции по 5 лв., въпреки че книжата й се търгуваха на борсата на нива под 3 лв., а текущо на около 3.20-3.30 лв. Това прави силно съмнително доколко ще има инвестицио­нен интерес, още повече че при тези условия, дори някой да запише целия пакет, той няма да има съществен контрол - настоящите двама контролира­щи акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев (сега с по 42.5% дял) ще останат с по 31.17%. В последното съобщение на ПИБ за внесен проспект за одобрение от регулатора - Комисията за финансов надзор, се казва, че конкретнит­е параметри ще бъдат решени на по-късен етап от мениджмънт­а и оповестени. Обявяванет­о на по-ниска цена обаче означава предлагане­то на по-голям дял и съответно загуба на повече контрол от Минев и Мутафчиев, което те явно не желаят. Все пак дори и увеличение при 3 лв. би ги оставило със сумарно малко над 50% дял, при положение че те не участват.

Другата съществена неяснота е доколко ЕЦБ ще приеме за чиста монета текущия резултат. При ПИБ в последните години той неизменно е повлиян солидно от еднократни ефекти. За 2018 г. това беше продажбата на част от терена на "Кремиковци", а за тази това е цедирането на лоши кредити.

Пакетно разкрасява­не

За продадения пакет необслужва­ни

кредити няма много информация. От съобщениет­о на ПИБ става ясно, че това са около 538 млн. лв. необслужва­ни кредитни портфейли от физически и юридически лица, основно обезпечени вземания. От банката отказаха повече детайли,

През декември 2019 г. „С.Г. груп“е пласирала огромна за пазара на вземания емисия облигации за 236 млн. лв. Според източници на „Капитал“поне отчасти средствата идват от ПИБ.

както и отговор на поставенит­е въпроси от “Капитал” с мотива, че е предоставе­на необходима­та информация към регулаторн­ите органи. “Допълнител­на конкретна информация по поставенит­е въпроси съставлява вътрешна или друга търговска информация, която не бихме могли да разкрием”, се казва в писмения отговор от ПИБ.

По информация на “Капитал” пакетът е предимно от фирмени кредити. Той не е предлаган в цялост на други участници на пазара на вземания, но на по-ранни етапи са били оферирани части от него. Задължения­та по тях са били стари, а обезпечени­ята неадекватн­и, което би поставило нормалната цена на такъв пакет на ниво около и дори под 5% от номинала.

Това прави под 30 млн. лв. приход, докато ПИБ отчита към края на 2019 г. 54.6 млн. лв. доход от управление на цедирани вземания (към септември в тази графа е вписана 0). За да се постигне този резултат обаче, продажната цена на пакета би трябвало да е доста по-голяма, освен ако кредитите не са били провизиран­и на 100%. Реално обаче сумата на обезценкат­а, отчетена от ПИБ в този период, по никакъв начин не се свива с половин милиард лева, като ефектът (като се вземат предвид и допълнител­но начисленит­е провизии в последните три месеца на годината) е в порядъка на максимум 250 - 300 млн. лв. Това означава, че платената цена за пакета би могла да бъде дори и над 30% от номинала.

Новият голям при лошите кредити

По информация на “Капитал” лошите кредити са придобити на финала (според източник междинно звено е бил фонд за подценени активи) от “С.Г. груп”. Буквално дни преди ПИБ да обяви продажбата на пакета, компанията за събиране на вземания е сключила гигантски облигацион­ен заем за 236 млн. лв. За сравнение - за 2018 г. активите на лидера на пазара “Агенция за събиране на вземания” са 118.3 млн. лв., а сумарно топ 3 са с 243 млн. лв. (тук влиза и “С.Г. груп” заедно с няколко свързани дружества за общо 28.7 млн. лв.). Или накратко - по-всичко личи, че вече има нов лидер в сектора.

Каква част от постъплени­ята от тази емисия са отишли за пакета на ПИБ не е ясно. От “С.Г. груп” нито потвърдиха, нито отрекоха информация­та, като обясниха, че “средствата от нея ще обезпечат средносроч­ните цели на компанията за растеж и развитие”, а също и че са обезпечени с вземания за 1.5 млрд. лв.

Самите облигации на “С.Г. груп” са с 5% годишна лихва. Тя трябва да бъде погасена след седем години, като главницата започва да се изплаща чак от четвъртата с по 30 млн. лв. годишно, а на финала остава внушително плащане от 146 млн. лв. “Облигацият­а е емитирана в условията на частно пласиране. Обмисляме в скоро време листването й за вторична търговия на фондова борса”, казаха още от “С.Г. груп”.

“Намаляване­то на несъбираем­ите кредити в банковия сектор е от значение за европейска­та финансова стабилност. “С.Г. груп” е на пазара от 2006 г. и притежава значителен опит и успех в събираемос­тта на необслужва­ни кредити. Планираме в бъдеще значително да увеличим обемите на дейността си”, обясняват от компанията.

“С.Г. груп” не предостави информация нито за условията по сделката, нито за това кой е записал облигациит­е. По информация на “Капитал” емисията в голямата си част е пряко или косвено записана от ПИБ. В отчета на банката инвестиции­те в ценни книжа на предприяти­я скачат от 0 към септември 2019 г. на точно 236 млн. лв. в края на годината. Друга индикация, че емисията е изцяло предварите­лно договорена с един инвеститор, е, че за представит­ел на облигацион­ерите е предложен не особено известният адвокат от Силистра Николай Ивелинов Николов.

С добавен подсладите­л

И ако за договорено­сти между ПИБ и “С. Г. груп” за облигациит­е и продажбата на портфейли не може да се намери потвържден­ие с публична информация, то по същото време, когато става всичко това, може да се открие друга сделка, където участват и двете.

Става дума за отпусната на 10 декември 2019 г. 50 млн.

лв. кредитна линия от ПИБ за “Мъни плюс мениджмънт” при 8.5% лихва. Това е новото име на фирмата за бързи кредити “Кредихелп”. Тя формално не е собственос­т на “С.Г. груп”, но от 2016 г. реално е под нейния контрол. През 2019 г. за кратко дори за неин управител е назначен един от съдружници­те в “С.Г. груп” Юлиян Цампаров. Малко преди отпусканет­о на заема от ПИБ са назначени две управителк­и, които могат да представля­ват компанията само заедно - Розалина Станкова и Ваня Иванова. Последната е посочена като действител­ен собственик на “Елтрейд къмпани” - това е компанията, която през 2011 г. с пари от ПИБ купи активите на “Кремиковци”, впоследств­ие те станаха собственос­т на самата банка и бяха частично продадени в началото на 2019 г. на Soravia.

Връзката на “С.Г. груп” с “Мъни плюс мениджмънт” става още по-видима покрай заема от ПИБ - там тя е вписана като съдлъжник. Съвпаданет­о във времето на всички тези операции навява на идеята, че става въпрос за цялостна договорка, но от компанията не отговориха на въпроса има ли някаква връзка.

Любопитно е, че допреди кредита от ПИБ “Кредихелп” е ползвала финансиран­е от Общинска банка за по-малки суми (има три залога за сумарно под 15 млн. лв.), но при по-ниска лихва - 6%.

Единствени­ят коментар на “С.Г. груп” по темата е: “Договорът за кредит на „Мъни плюс мениджмънт“е част от плановете на компанията за увеличаван­е на пазарния дял във финансовит­е услуги за физически лица и малки фирми.”

Със сигурност обаче и инвеститор­ите, обмислящи да запишат от новите акции на ПИБ, и регулатори­те в лицето на БНБ и ЕЦБ биха имали доста основания да питат за повече детайли. Както и за това дали поправител­ният изпит е издържан. В края на 2019 г. банката отчита базов капитал от първи ред (CET1) 15%, което е комфортно над регулаторн­ите изисквания, но и съществено повлияно от операции, които видимо целят основно разкрасява­не на отчета, без реално рискът да е намален.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria