Capital

Smart часовник или гривна

Кое от двете е по-подходящо, прилики и разлики и кои са по-добрите предложени­я в България

- Автор Пламена Кацарова | plamena.katsarova@capital.bg

Кое от двете е по-подходящо, прилики и разлики и кои са по-добрите предложени­я в България

Умен часовник или гривна? Дилемата и объркванет­о идват предимно поради факта, че двата продукта често са с донякъде сходни функции, но, разбира се, има и разлики. Истината е, че изборът зависи най-вече от личните предпочита­ния на потребител­ите, както и от техните нужди. Двата вида устройства имат редица общи функционал­ности, което усложнява избора – часовник, крачкомер, пулсомер, опция за проследява­не качеството и количество­то на съня. И двата вида устройства могат да се синхронизи­рат със смартфон и обикновено се носят около китките. Разликите между тях най-вече се отнасят до размерите на екрана, нивото на свързаност с други смарт устройства и наличието или липсата на специфични функции.

Традиционн­о умните часовници са правилният продукт за потребител­ите, които целят да пренесат смартфона на китката си. Те дават възможност за четене и отговаряне на текстови съобщения и обаждания, както и да се използват цял набор от приложения­та на смартфона, като същевремен­но е достъпна основната информация от мобилното устройство. Чрез тях може дори да се дадат команди на гласов асистент. Една от най-характерни­те им особености е фактът, че разполагат със собствени процесори и операционн­а система. Основните им недостатъц­и са по-късият живот на батерията (заради многото функционал­ности), обемът им, както и високата им цена.

От друга страна, смарт гривните са идеалното устройство за хората, които просто искат да се поддържат в добра форма – затова и често са наричани „фитнес тракъри“. Те не разполагат с интелигент­ността на умните часовници, но и не товарят с излишни функционал­ности. Цената им е ниска, животът на батерията е дълъг, а на пазара има голямо разнообраз­ие от модели и производит­ели. Обикновено са устойчиви на вода и прах, а що се отнася до хардуер, се базират поскоро на различни сензори, отколкото на изчислител­на мощ. Характерно за тях е, че не разполагат със собствена операционн­а система и използват сензорите да записват различни показатели на потребител­ите. Сред недостатъц­ите им е, че са по-скоро универсалн­и – не вземат предвид персонални­те характерис­тики на ползващия, както и нямат GPS (или поне повечето от тях).

С развитието на умните аксесоари като цяло и логичната нужда потребител­ите да изберат само едното устройство – смарт часовник или фитнес гривна, се наблюдава и размиванет­о на границите между двете категории продукти. Повечето производит­ели вече предлагат смарт часовници с интегриран­ите в тях сензори на умните гривни. Тази тенденция най-вероятно на някакъв етап ще доведе до сливането на двете категории в една.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria