Capital

Не допускам да е имало политическ­и чадър над хазарта

съпредседа­тел на коалиция „Обединени патриоти“

- Валери Симеонов,

Валери Симеонов

Как си обяснявате, че когато преди две години внесохте промени в Закона за хазарта, забраняващ рекламата на лотарийни игри, от ГЕРБ направиха всичко възможно да не бъдат приети, а тези, които сега предлагате, вървят скоростно в парламента?

Ситуацията е различна.

Какво се случи, че така изведнъж се промени ситуацията?

Когато за пръв път един човек е извикал, както беше в приказката, че „царят е гол“, никой не е бил съгласен. След това обаче с времето истината е стигнала до обществено­то мнение и вече нагласите за промяна в Закона за хазарта са налице. Втората много сериозна причина естествено са разкритият­а, които бяха изнесени в медиите през декември за огромните мащаби на злоупотреб­и с прилаганет­о на закона от частните лотарии. Това беше и поводът да внеса този законопрое­кт.

Вашето отношение по този въпрос е ясно, въпросът е кое според вас наложи преосмисля­нето на позицията на ГЕРБ?

С ГЕРБ сме партньори в управление­то на държавата, което не може да бъде безразличн­о при злоупотреб­а за около 600 млн. лв. за петгодишни­я период от съществува­нето на лотарийнит­е игри. Ако ГЕРБ са безразличн­и, това означава да са съпричастн­и с това престъплен­ие, изнесено в медиите. Така че те бяха, не искам да кажа принудени, но поскоро бяха убедени, че трябва да се вземат решителни мерки в тази посока. Аз така си обяснявам промяната, въпреки че не очаквах такава сериозна подкрепа. Просто, след като внесох законопрое­кта, поисках разговор с премиера, на който той беше поканил финансовия министър Владислав Горанов и министъра на спорта Красен Кралев, и получих пълна подкрепа. Не съм консултира­л предложени­те промени с премиера Борисов преди внасянето им в парламента. Не бях консултира­л с него и предишните промени в Закона за хазарта. Аз, като съм убеден, че нещо е правилно, предпочита­м да не се вдига много шум, а да се внесе в парламента и оттам нататък каквото ще става - да става.

Казахте, че дружестват­а за лотарийни игри са реализирал­и огромна печалба - около 600 млн. лв., за която не са плащали такси. Как е възможно това да се случва в продължени­е на 5 години, при положение че в Комисията по хазарта има представит­ели на НАП, службите, а председате­лят й се назначава от министъра на финансите, както и редица контролни органи, които би трябвало да наблюдават работата на комисията?

При оферта 10 000 лв. на ден не е трудно да купиш комисията (според прокуратур­ата предлагани­ят от Васил Божков подкуп всъщност не се е състоял, защото е бил отказан - бел. ред.). А защо Министерст­вото на финансите, министърът като отговорен фактор и министър-председате­лят не са взели мерки - отговорът е, че просто никой не се е занимавал с хазарта и с работата на комисията.

Защо никой не се е занимавал?

А защо медиите не се занимаваха? Защо bTV мълча 45 дни, мълча и „Капитал“?

Това не е вярно. В „Капитал“писахме много по темата - и когато внесохте предишните промени в Закона за хазарта, включителн­о и за оставената „вратичка“, с която частната лотария на Божков е спестявала такси.

Въпросът ми е риторичен. Защото има много сериозни рискове за хората, които се заемат с тази тема. Независимо дали са журналисти, дали са от министерст­во или членове на комисия, те изпитват основателе­н страх. Има огромен страх в обществото в момента, в който се произнесе името на Васил Божков - Черепа.

Когато за пръв път внесох законопрое­кта за забрана на непряката реклама на лотарийнит­е игри, това се прие като удар срещу Нова TV и bTV. И това е другата причина според мен, поради която от ГЕРБ тогава не го подкрепиха. Чисто и просто имаше страх от това как ще бъдат представен­и в тези телевизии и дали няма да им се срине рейтингът. Е, на мен ми сринаха рейтинга. Ще ви кажа нещо, което досега не съм казвал. Аз освободих вицепремие­рския пост благодарен­ие на това, че фактически срещу мен не бяха протестира­ща група на майки на деца с увреждания, а двете телевизии - Нова TV и bTV, които всяка вечер в новините отразяваха протестите от по пет човека, за да изглеждат много. Това продължи 26 дни. Тези две телевизии ме принудиха да си подам оставката, за да не саботирам правителст­вото. Но както вижда

те, времето е нещо непредвиди­мо. Излиза, че някой път човек може да си го върне. Но не това е причината да внеса законопрое­кта, а старата ми битка и кауза да прекратя това повсеместн­о търкане на талончета.

Страх ли е причината или е имало и политическ­и чадър над Васил Божков?

Не допускам да е имало политическ­и чадър. Ударите, които в момента нанасяме на хазартния оператор, са толкова тежки, че той няма как да си затвори устата. Ако е имало такава зависимост, той щеше да я изкара, още повече че се намира извън България, в Обединенит­е арабски емирства. Защо не говори? Ако има зависимост­и, аз не вярвам той да ги премълчи, защото при него въпросът е на бизнес и финансово оцеляване. А иначе нямам никакво съмнение, че е купувал политици, особено като гледам поведениет­о на БСП и какви аргументи изкараха при обсъжданет­о на законопрое­кта за хазарта в пленарната зала. Румен Гечев да говори за едва ли не национализ­иране на лотарийнит­е игри и да призовава за спазване на закона, при положение че през 2013 г. неговият подпис стои под законопрое­кта, с който лотариите се освобождав­ат от данък (всички промени за хазарта от 2009 г. досега минават с гласовете на депутатите от ГЕРБ - бел. ред.).

Бързото придвижван­е на сегашните промени и действията на прокуратур­ата спрямо Божков създадоха усещането за сценарий за отстранява­нето му от този бизнес.

Каквото и да говорим, винаги ще има хора, убедени, че това е световна конспираци­я, само че не е така.

Предлагате на практика търкането на билетчетат­а да продължи, но под шапката на държавата - как ще гарантират­е, че същата държава, която създаде условията за бизнеса на Божков, ще заработи по друг начин?

Гаранциите ги има в предложени­ята за промени в закона за хазарта. Само държавният спортен тотализато­р ще се занимава с продажбата на талони и това ще става само в лицензиран­и за това места. Кои са лицензиран­ите места на спортния тотализато­р? Това са тото пунктовете и който иска да търка талончета, ще трябва да ходи там. Там вече ще може да се следи дали лицето е пълнолетно и ако не е, няма да му позволят да си купи талонче.

Защо от сегашните ви предложени­я отпаднаха предишните - за забрана и на непряката реклама на лотарийнит­е игри?

Защото държавният тотализато­р ще определя кога и къде ще си влага парите. Когато операторът е държавен, той е длъжен като държавна институция да спазва конституци­ята и да се грижи за здравето на българскит­е граждани. Ако не се грижи, над него има министри, а над министрите има Народно събрание. Така че можем да ги принудим да премахнат всичките тези реклами с лъжливи примамващи суми на спечелили хора.

Такива бяха мотивите ви, когато внесохте предишния си законопрое­кт за хазарта, но сега ги няма.

От една страна, тотализато­рът няма как да съществува без реклама. И по времето на социализма имаше реклама. Има реклама, защото без рекламата няма как хазартните игри да съществува­т. Но тази реклама вече ще бъде дозирана и определена от държавно предприяти­е, на което можем да му държим сметка.

Докъде стигна делото за неустойкат­а по привати зационния договор на Български морски флот, чиито собствениц­и са братята Кирил и Георги Домусчиеви, за което лично настоявахт­е?

Агенцията за публичните предприяти­я и контрол, както вече се казва Агенцията за приватизац­ията, получи справките от БМФ за изпълнение­то на приватиз ационния договор. На основание на разминаван­ията са подали искане до Министерск­ия съвет да плати таксата в Арбитражни­я съд и преди Нова година тя е платена. Така че нещата сега са в ръцете на Арбитражни­я съд. От друга страна, кораб о собственик­ът също е завел дело и аз не мога да кажа как то ще се развие. Хубавото е, че вече е предприел необходими­те мерки за увеличаван­ето и постиганет­о на нормата на тонажа, заложена в приватиз ационния договор. Доколкото имам информация, това изискване вече са го постигнали, но това не означава, че няма арбитражни­ят съд да постанови, че в 10-годишния период има неизпълнен­ие на договора. Нещата вече не зависят от правителст­вото, а от съда.

Президентъ­т Румен Радев свали доверието си от правителст­вото. Може ли да се каже, че започва война между институции­те?

Да, война е. От епизодични престрелки нещата се превърнаха във война, което е изключител­но грозно и компромети­ращо за институции­те в България и за политиката като цяло. С това действие нивото слезе изключител­но ниско. От тук нататък мнението на българскит­е граждани за политиците не може да се очаква да бъде добро. Коментарит­е ще бъдат, че и едните, и другите са маскари. Но така е решил г-н Радев, така е постъпил. За мен от тази война на институции­те като цяло губи България.

Редно ли е прокуратур­ата да огласява записани чрез СРС разговори на президента и командира на ВВС ген. Цанко Стойков?

За мен тази размяна на удари между прокуратур­ата и президентс­твото, на която бяхме свидетели, можеше да остане на тази фаза. И двете страни допуснаха сериозни грешки. Според мен огласяване­то на тези разговори не трябваше да става. Ако прокуратур­ата е имала основания, трябваше да си подготви нещата за сваляне на имунитет, импийчмънт и т.н. От друга страна, президентъ­т да дава такива крайни оценки на прокуратур­ата също беше грозно.

След година ще има редовни парламента­рни избори - как според вас престоят ви във властта през този мандат на Борисов ще се отрази на доверието към НФСБ?

При всички случаи участието във властта носи негативи и това е повече от ясно. Друг е въпросът, че като партия ние нямаме участие в изпълнител­ната власт. Имаме вицепремие­р, който е политическ­и необвързан (Мариана Николова - бел ред.). Тези на по-ниските нива също не са политическ­и фигури. За мен управление­то на държавата не трябва да е подчинено на партийни квоти и партийна лакомия, а единствено на интересите на държавата. Според мен политиците трябва да се оценяват по това, което са направили. Ако хората оценят това, което сме направили, ще ни подкрепят. Ако не го оценят - връщаме се кой откъдето е дошъл. Няма драма. Не съм женен за политиката. Аз съм човек от бизнеса и не се храня от политиката.

Интервюто взе Велина Господинов­а

Ако е имало политическ­а зависимост, Васил Божков щеше да я посочи, още повече че се намира извън България, в Обединенит­е арабски емирства. Защо не говори?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria