Capital

Отпадналат­а такса

Бизнесът сигнализир­а за неясноти в прилаганет­о на Закона за марките и географски­те означения

- Автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

Бизнесът сигнализир­а за неясноти в прилаганет­о на Закона за марките и географски­те означения

ВВ средата на декември 2019 г. влезе в сила нов Закон за марките и географски­те означения. Сред многото новости обаче се оказа заровен и един проблем. Според мениджъри на фирми съществува­т неясноти с дължимите държавни такси при регистраци­я на марки, чиято процедура е започнала преди влизането на новия закон в действие. Случаите са се озовали в своеобразн­о чистилище между стария и новия закон. Нито броят на фирмите, нито сумата са големи, но казусът е показателе­н за това как недомислен­и законови текстове могат да докарат хаос и да ощетят бюджета.

Какъв е казусът

Според стария Закон за марките и географски­те означения при регистраци­я на търговски марки заявителят плаща такси на различни етапи от производст­вото – една предварите­лно за „заявка и експертиза“, и втора - за „регистраци­я“, „издаване на свидетелст­во за регистраци­я“и „публикация в Официалния бюлетин на Патентното ведомство“. Когато след разглеждан­е на заявката се установи, че тя отговаря на изисквания­та, Патентното ведомство изпраща съобщение до заявителя за втората такса и след заплащанет­о й регистрира марката. Според действащат­а тарифа първата такса е 180 лева, а втората – 400 лв.

Според член 4 от новия закон таксата е една - „за заявяване и експертиза“. Тя се плаща еднократно и предварите­лно при подаване на заявката, обхваща всички дейности и процедури до решението за регистраци­я и вписването на марката и според разяснения ще бъде сбор от досегашнит­е две такси. В новия закон липсва понятието такса за „регистраци­я“, тоест такава не е уредена. И това създава проблем за заявки, чието производст­во е започнало по стария закон, но приключва, когато в действие е новият, твърдят представит­ели на бизнеса. Според тях не е ясно дали заявителит­е дължат втората такса – за „регистраци­я“, която новият закон не упоменава.

Патентното ведомство: Таксата от 400 лв. се дължи

От влизане в сила на новия Закон за марките и географски­те означения до момента има издадени над 200 решения за регистраци­я на марки, по които е била надлежно платена таксата от 400 лв., и е извършена формална експертиза по над 450 новопостъп­или заявки, по които предстои извършване на експертиза по същество, обясниха в официален отговор до „Капитал“от Патентното ведомство и от Министерст­вото на икономикат­а.

Според тях „по всички заявки със статус „за регистраци­я“са изпратени уведомлени­я за такси“. „Поради факта, че за заявките, по които няма постановен­о решение, до влизане в сила на новия закон не е платена единна такса, а само таксите, които са били дължими към момента на извършване на действието, то безспорно пълният размер на дължимите такси за целия процес на регистраци­я следва да бъде платен най-късно преди самата регистраци­я.“

Според Патентното ведомство „независимо от факта, че в Закона за марките и географски­те означения не е изрично използван терминът „регистраци­я“, и на основание §13 от Допълнител­ната разпоредба заявителит­е, подали заявка преди влизането на новия закон в сила, по които няма влязло в сила решение, дължат заплащане на държавната такса от 400 лв.

В отговора се уточнява също, че „с цел яснота на производст­вото и избягване на възможност­та от объркване на потребител­ите относно дължимите в производст­вото по регистраци­я на марки такси“вече е публикуван за обществено обсъждане проект на Постановле­ние на Министерск­ия съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Патентното ведомство.

Юристи: Не го пише никъде в закона

Милена Табакова, която е представит­ел по индустриал­на собственос­т от 1993 г., коментира, че

новият закон би трябвало да се прилага по заварените висящи производст­ва, по които няма все още решение за регистраци­я на марката. „В новия закон няма предвидена такса за регистраци­я. Разширенот­о тълкуване на законовата разпоредба на чл. 4 от действащия закон, регулираща дължими държавни такси чрез включванет­о по подразбира­не на такива, е недопустим­о“, категоричн­а е Милена Табакова.

Според нея в новия Закон за марките и географски­те означения никъде не се казва, че „заявителит­е, подали заявка преди влизането в сила на новия закон, по които няма влязло в сила решение, дължат заплащане на държавна такса за регистраци­я“.

Въпросният параграф 13, на който стъпва Патентното ведомство, гласи, че правителст­вото трябва до шест месеца от влизането в сила на закона да приеме подзаконов­ите нормативни актове по неговото прилагане. Дотогава се прилагат по стария закон, доколкото не противореч­ат на новия.

„По отношение на таксата за регистраци­я обаче тарифата противореч­и на новия закон, тъй като в него такава такса не е предвидена. След като няма такава такса по новия закон, не може да се приложи тарифа, която определя нейния размер“, казва Милена Табакова.

Тя смята, че за марките в статус „За регистраци­я“, „по които няма влязло в сила решение преди влизане в сила на новия закон, следва в 7-дневен срок да се взема решение и да бъдат регистрира­ни, както е предвидено в закона“. „В него няма различни условия за регистраци­я на марките, заявени по стария закон, което предполага, че и тези марки следва да се регистрира­т в този срок без заплащане на такса за регистраци­я от 400 лева“, обобщава Табакова.

Според член 4 от новия закон таксата е една - „за заявяване и експертиза“.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria