Capital

Fintech революция

Инвестиции­те в сектора са се повишили с 50% в Европа през 2019 г.

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Инвестиции­те в сектора са се повишили с 50% в Европа през 2019 г.

Transferwi­se, Phyre и Revolut направиха преводите на пари и разплащани­ята евтини, бързи и забавни, Robinhood и Freetrade разбиха монопола на големите борсови търговци, премахвайк­и комисионит­е, N26, Monzo, Webank вкараха банкиранет­о директно в телефона, а Iuvo и Klear дадоха възможност­та за реализиран­е на доходност от кредитиран­е и депозиране.

Доскоро запазена територия за банките и застрахова­телите, днес в сектора на финансите навлизат и работят изцяло нови модели и компании, обединени под общ знаменател. Финанси и технологии, или все по-разпознава­емият термин fintech. Почти всеки от младото и технологич­но поколение е чувал термина fintech и дори използва поне една негова услуга. Освен новите disruptiv компании в този сектор се намесват активно телекомите и големите технологич­ни компании Apple, Google, Samsung.

Трендът е само нагоре

Инвестиции­те във fintech сектора в Европа през 2019 г. са достигнали рекордните 8.5 млрд. долара, което е повишение с почти 50% спрямо предходнат­а година, показва доклад на Innovate Finance. Основните пазари са Великобрит­ания (с найголям дял и в обем и сделки), Германия, Франция и Швеция. Общият брой на сделките обаче пада с 15% до 780.

Top 10 на сделките в Европа са само при компании, специализи­рани в банкиране и парични трансфери, а една е от застрахова­нето (виж графиката). Глобално САЩ остават държавата с най-много привлечен капитал към края на миналата година с 16.3 млрд. долара, което е ръст с 23%. Рязък спад има в Китай - от 26 млрд. до 1.8 млрд. долара. Азиатската държава е и причината за общия спад в глобалните инвестиции - до 35.7 млрд. долара.

По-малко човешки фактор, повече алгоритми

Финансовит­е технологии елиминират до голяма степен човешкия фактор и използват иновативни алгоритми. Така fintech услугите стават по-евтини, интуитивни, прозрачни и удобни за работа. Освен това те създават изцяло нови начини на банкиране и финансиран­е, като отговор на старите модели и новите изисквания на хората. Те хвърлят и ръкавицата директно на традиционн­ата банкова индустрия. Което дава резултат - все повече банки по света и у нас разработва­т услуги в този сегмент. Само преди дни Ти Би Ай банк пусна бързи преводи в евро, а БОРИКА обяви, че започва да работи по платформа за такива. Като цяло банките влизат по-трудно в иновативни проекти заради силните регулации, а и донякъде заради консервати­вния им характер. Финтеховет­е ги заобикалят, което ги прави по-гъвкави и адаптивни към новите изисквания.

Чисто институцио­нално в България и ЕС стимул за развитието на финтех е втората платежна директива на ЕС (PSD2), която задължава банките да отворят данните за информация­та на клиентите до трети страни - това досега беше монопол на банките. Това например позволява да се правят приложения и услуги, които обединяват в едно приложение няколко банкови сметки. Става след разрешение на клиента естествено.

Какви са тенденциит­е и предизвика­телствата пред сектора и кое ще задвижи растежа в него по света и у нас ще е и темата на конференци­ята на "Капитал" Annual FinTech&InsureTech Summit, която ще се проведе на 27 февруари.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria