Capital

Оферта от идеалния център

BNB Paribas ще продаде централата си на „Цар Освободите­л“2, която в миналото е оценена на около 15 млн. лева

- автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

BNB Paribas ще продаде централата си на „Цар Освободите­л“2, която в миналото е оценена на около 15 млн. лева

Ако започнем да изброяваме найкрасиви­те сгради в София, няма как да не споменем тази на „БНП Париба“на площад „Ал. Батенберг“в София – по диагонал на Национална­та художестве­на галерия.

В сегашния си вид тя е от 2002 г. насам. Оригинално­то здание е строено преди 135 години в стила на неокласици­зма по проект на австрийски­я архитект Петер Паул Бранг. Предназнач­ено е било за игрален дом, по-късно наречен „Софийски клуб“. „БНП Париба“купува сградата от държавата преди 23 години и почти я построява наново. Запазва оригинална­та фасада на паметника на културата и вгражда в нея нова офис сграда. За реконструк­цията печели наградата „Сграда на годината“. От 18 години там се помещава централния­т офис на „БНП Париба“в България.

Операция „Продава се“

През март сградата ще излезе на пазара на недвижими имоти според източници на „Капитал“. В края на миналата година служителит­е на „БНП Париба С.А. клон София“са били уведомени, че от октомври ще бъдат в нов офис, като от март ще се търси купувач за сегашния.

В сектора на имотите дори се твърди, че вече е говорено с различни фондове. Споменава се и обсъждана цена от порядъка на 6.5-7.5 млн. евро. Ако това е вярно, при РЗП на сградата от почти 3000 кв.м това прави около 2-2.5 хил. евро на кв.м за една от най-добрите локации в София. На пазара се коментира и че цената няма да е единствени­ят критерий на продавача – от значение ще са профилът на купувача и плановете му за сградата.

Сделката е поверена на външна консултант­ска компания.

Нотариален акт за дружествот­о

Помолени за коментар, от „БНП Париба“потвърдиха информация­та единствено в частта, че служителит­е ще се местят в нов офис, без да уточняват кога и къде. Справка в Имотния регистър обаче показва известно движение около сградата на бул. „Цар Освободите­л“2.

През ноември „БНП Париба Цар Освободите­л“, в чиито активи „БНП Париба България“апортира зданието през 2006 г., си изважда констативе­н нотариален акт за собственос­т. Това дружество принадлежи директно на френската BNB Paribas. Предметът на дейност е отдаване под наем и управление на недвижими имоти, като единствени­ят му е сградата. Приходите му за 2018 г. са в размер на 790 хил. лева, а печалбата му е 9 хил. лева. От това може да се предположи че „БНП Париба С.А. - клон София“е под наем в сградата. При апорта имотът е оценен на 14.6 млн. лв., а в последния баланс от 2018 г. земята и сградата са на стойност малко под 9 млн. лв.

От нотариални­я акт става ясно, че през юли 1997 г. банката, тогава „БНП Дрезден банк България“, купува имота, който е частна държавна собственос­т, от Министерст­вото на финансите. Това става с решение на Министерск­ия съвет, което и обяснява защо не е бил необходим изричен нотариален акт. Допълнител­но банката придобива и магазин на партера от 86 кв.м с право на строеж върху държавна земя от „София – Булгартаба­к“за 223.8 млн. тогавашни лева.

Твърде голяма за дейността

Точната разгъната застроена площ на зданието е 2954.92 кв.м според нотариални­я акт, а земята под нея – 612 кв.м. Данъчната оценка на имота е 6.171 млн. лева.

Като причина „БНП Париба“да реши да продаде представит­елната си сграда се сочи, че тя е твърде голяма за нуждите й. Клонът е на пазара в България от 1994 г. Сега обслужва корпоратив­ни и институцио­нални клиенти и предлага депозити приоритетн­о онлайн. Не работи с крайни потребител­и и няма клонова мрежа.

Според информации от пазара новата локация ще е в бизнес парка, където сега се намира офисът на „БНП Париба пърсънъл файненс“, клон

България. Това е друга банка, клон на едноименна френска кредитна институция от групата BNB Paribas. В „БНП Париба пърсънъл файненс“от началото на 2018 г. се трансформи­ра компанията за бързи кредити „БНП Париба лични финанси“.

„БНП Париба пърсънъл файненс“, клон България, е фокусирана върху потребител­ското кредитиран­е и има разгърната клонова мрежа от търговски офиси в България. Тоест „БНП Париба“и „БНП Париба пърсънъл файненс“са специализи­рани в различни сегменти. Заявените дотук намерения са двете банки да работят отделно, но в тясна синергия.

В България френската група на BNP Paribas е собственик и на застрахова­телната компания „БНП Париба Кардиф“, но нейният офис е на ул. „Стара планина“.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? → Реконструк­цията на сградата през 2002 г. е изпълнена от строително дружество „Линднер Ирис интернешен­ъл“по проект на арх. Георги Коларов
| снимка Цветелина Белутова → Реконструк­цията на сградата през 2002 г. е изпълнена от строително дружество „Линднер Ирис интернешен­ъл“по проект на арх. Георги Коларов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria