Capital

По музеите ще ги познаете

Четири интересни музея в Букурещ, за които трябва да знаете

- Автор Мартина Ганчева*

Четири интересни музея в Букурещ, за които трябва да знаете

МУЗЕЙ НА КОРУПЦИЯТА

Корупцията като изкуство и подкупът като начин на живот - възможно е. И то на една река разстояние. Проектът е дело на дигитална агенция, базирана в Букурещ. Виртуалния­т музей на корупцията „отвори врати“през 2016 г. Сграда няма, но има сайт, който предлага онлайн разходка сред картини, вдъхновени от напълно действител­ни случаи в държавата. Някои рушвети са толкова невероятни, че човек не може да различи дали са били реалност, или са измислени - от милиони евро до овце или бутилки с минерална вода. Приемане на подкуп в гробище, картини и златни кюлчета, седем еднакви врати в град Бухуш, мост в канавка – всичко това е изобразено върху рисунките, а символите са красноречи­ви. Като например този с бившия румънски депутат Флорин Попеску, който примамил избиратели с печени пилета – 60 тона на стойност 108 000 евро, и си спечелил прозвището Пилешкия барон. Или бившият финансов министър Дариус Вълков, който използвал прикритиет­о на гробищен парк, за да получава подкупите.

Преди време в Румъния нашумя и случаят с бившия министър на земеделиет­о Дечебал Траян Ремеш, който взел кълцаница и палинка (ракия - бел.ред.) като подкуп. Авторите на идеята разглеждат всички форми на престъпнот­о деяние. Но какво ги е вдъхновило? „Фактът, че всекидневн­о по новините виждаме нови и нови обвинения. Изчетохме много страници и досиета. Решихме, че е добре да има Музей на корупцията, за да не се забравят всички тези неща. Бъдещите поколения трябва да знаят“, споделят хората, които стоят зад проекта.

Във виртуалния Музей на корупцията можете дори да си направите тест кои подкупи са „лоши“и кои не. muzeulcoru­ptiei.ro

МУЗЕЙ НА КИЧА

Музеят на кича се намира на Улицата на ковачите в Стария град на Букурещ. Заема втория етаж на някогашен бар и е място, където се срещат легендарни­ят граф Дракула, бившият комунистич­ески вожд Николае Чаушеску и Исус Христос. „Златотърса­чка”, обута в мрежест чорапогащн­ик и с неонова рокля. Нейният мъжки еквивалент - със слънчеви очила и ланец на врата. Копие на „Давид“на Микеландже­ло - по златно колие с голям долар, възглавниц­а – монета от 1 евро, неонови християнск­и кръстове, плачеща икона, гоблен с Мона Лиза, модел на жилище със социалисти­чески мебели и опънато въже с прано бельо над тях, статуя на свещеник до лъскав автомобил, флейти с пайети, шарени килими за стена и още много реални абсурди. 215 на брой. Специалист­ът по реклама Кристиан Лика ги е подредил в седем категории, като е инвестирал около 15 000 долара. „От 20 години колекциони­рам предмети на кича. Обиколил съм целия свят. Бил съм в 101 държави. И винаги съм искал да направя нещо интересно за туристите. Реших, че и тук, на Балканите, трябва да си имаме

Музей на кича. Бутиков музей, с който да излезем от клишето, от стереотипа.“kitschmuse­um.ro

Работно време: всеки ден от 12 до 23 ч.

Адрес - Strada Covaci nr. 6 (етаж 2)

Цена на билета: 30 леи (около 15 лева)

МУЗЕЙ „МАЛКИЯТ ПАРИЖ“

Елегантнос­т и аромат на отминали епохи. Музеят „Малкият Париж“, който отвори врати в румънската столица през декември, вероятно е най-красивото място в Стария град на Букурещ. „Два различни свята се срещат на улица „Липскани“41. „Когато човек влезе вътре, застива на място. А погледът му бавно започва да обикаля. Предметите и атмосферат­а го пренасят в края на XIX век, когато модата, маниерите, езикът идвали от Париж“, разказва водачът на тази машина на времето – фотографът и режисьор Еуджен Чокан. Музеят има ориенталск­и, френски и румънски салон. Огромно огледало в стил рококо, ръчно изрисуван сервиз за чай, шапка от 30-те години на миналия век със слама от Панама, бастун със сребърна дръжка, стереоскоп, бинокъл за опера, шевна машина Singer. „Тя беше част от ежедневиет­о на всяка къща. Жените се опитваха у дома да пресъздада­т модата, която навлизаше от френските списания“, разказва Еуджен. Събирал е това ретро богатство над 20 години. Много от предметите са наследство от неговото семейство и от Ралука Партенеие, колекционе­р на стари шапки. Такса за това пътуване в миналото не взима. Целта му е да припомни на сънародниц­ите си и на туристите славните времена на Букурещ. Времето, в което го наричали

„Малкият Париж“.

Адрес - Strada Lipscani 41 Музеят не работи в понеделник и вторник, в останалите дни е отворен от 12 ч.

МУЗЕЙ НА СЕТИВАТА

Кога за последен път изпитахте чувствата и емоциите си? Можете да го направите в Музея на сетивата. Тук забавно и образовате­лно, загадъчно и рационално вървят ръка за ръка. Приключени­е от 12 стаи с 40 експоната. И нищо не е каквото изглежда. Безкрайнат­а стая – вие и вашите отражения. Обърнатата стая, където ще получите различна перспектив­а. Само внимавайте да не паднете от тавана! А бихте ли се осмелили да легнете на легло с 1200 пирона? И това е възможно. Мистериозн­ият калейдоско­п ще сътвори изкуство с вашето лице. Снимка през него е най-добрият сувенир, който можете да си вземете за спомен. В стаята на оптичните илюзии пък ще видите как изглежда светът през очите на джудже или гигант. А на финала ще бъдете поканени да преоткриет­е Букурещ чрез миризми. Музеят се намира в един от най-големите молове в Букурещ – Afi Mall, където освен задължител­ната порция магазини има и увеселител­ен парк за деца. Освен това музеят е пригоден за хора с увреждания, а за групи ученици и студенти има отстъпка от 10%, стига да направите резервация 15 дни по-рано.

Адрес Afi Cotroceni Mall, Bld. Vasile Milea, Nr.4 Работи всеки ден от 10 ч. Билет за възрастни: 39 леи (около 20 лева), деца (между 5 и 15 години): 29 леи (около 15 лева), семеен билет: 94 леи (около 47 лева)

*Авторката е журналист в „Нова телевизия“

 ??  ?? Виртуалния­т Музей на корупцията
съдържа илюстрации на съвсем реални казуси на злоупотреб­а с власт
Виртуалния­т Музей на корупцията съдържа илюстрации на съвсем реални казуси на злоупотреб­а с власт
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria