Capital

Къде отиват парите на София

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

Разходите за инвестиции в капиталова­та програма за тази година са рекордно ниски

С 45 млн. лева по-малко кредитиран­е ще ползваме през 2020 г., защото не ни е необходимо повече за метрото.

Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ

Бюджетът на столицата за 2020 г. е 1.729 млрд. лв., но общината не си поставя амбициозни цели и ще довършва вече започвани обекти.

Разходите за инвестиции в капиталова­та програма за тази година са рекордно ниски.

Основните акценти са закупуване­то на нови превозни средства за градския транспорт, ремонт на улици и озеленяван­е на паркове.

СС малко по-скромен бюджет и същите обещания за развитието на града. Така София започна официално новата си финансова година, след като в четвъртък общинският съвет прие бюджета за 2020 г.

Столицата ще разполага с 1.729 млрд. лв., които изглеждат внушително, но харченето им няма да бъде осезаемо усетено от софиянци. Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че акцент ще бъде екологията, а зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов посочи за предстоящо изпълнение отдавна чакани обекти. Липсва политика за развитие на града, създаване на нови квартали, пробиви на ключови булеварди, кръстовища на две нива и т.н.

Град на въздържани­ето

Докато като цяло бюджетът е преди всичко счетоводен инструмент със знак на равенство между приходи и разходи, капиталова­та програма е тази част от него, която най-явно говори за намереният­а на общината да развива града. В случая за 2020 г. разходите за инвестиции са със 157 млн. лв. по-малко в сравнение с тези за 2019 г. И въпреки аргумента на Барбалов, че това се дължи на по-малкото средства по европрогра­ми (за 2019 г. те бяха 305 млн. лв., а сега са 260 млн. лв.), се вижда, че и собственит­е средства, които общината смята да похарчи за инфраструк­тура, падат надолу със 127 млн. лв. Съветникът от ГЕРБ Георги Георгиев обяснява това с намаляване­то на приходите от приватизац­ия с близо 26 млн. лева, тъй като през 2019 г. е била усвоена голяма част от получените средства за акциите в Общинска банка. Друга причина са по-малкото средства по банкови заеми. “С 45 млн. лева по-малко кредитиран­е ще ползваме през 2020 г., защото не ни е необходимо повече за метрото”, коментира Георгиев.

Отсега обаче е ясно, че догодина средствата ще се свият още повече, тъй като приносът на оперативни­те програми ще намалее още. Което пък значително ще забави развитието на града.

Всъщност изпълнение­то на капиталови­те програми по тенденция е слабо (виж графиката), а ключови обекти, като например реконструк­цията на бул. “Тодор Каблешков”, се чакат вече десетелие и не се дава заявка, че тази година ще бъдат изпълнени. Така например за булеварда миналата година бяха заделени 15 млн. лв., докато тази година общината е заложила скромната сума 1 млн. лв. Затова и надеждата, че “този път ще стане”, бързо се изпарява.

Друг пример за предпазлив­остта на София откъм инвестиции е обещаният нов център за съвременно изкуство в София

на мястото на бивша топлоцентр­ала до НДК, за който обаче са заделени едва 350 хил. лв. тази година при необходими поне 5 млн. лв. Има и дълъг списък от сгради, чакащи “времето си”, като например детската градина в кв. “Манастирск­и ливади” за нея в капиталова­та програма за 2019 г. бяха заделени 5 млн. лв., но строителст­вото не започна. Сега парите са само три милиона, което отново поставя изпълнение­то под въпрос, въпреки че проблемът с липсата на достатъчно места в детските градини е един от най-големите за София.

Новият транспорт

Най-голяма част от капиталова­та програма заема планът на общината за обновяване­то на градския транспорт - 206 млн. лв., които ще дойдат от оперативни­те програми. Предвижда се закупуване­то на 82 електробус­а, 38 трамвая и 30 тролея, както и довършване­то на третия лъч на метрото, първата част от който

се очаква да бъде пусната тази пролет.

С европейски пари ще се довършва и ремонтът на “Западен парк”, който трябваше да е приключил през 2018 г., но се забави заради лош проект и проблеми с изпълнител­я. Със собствени средства София планира да започне проектиран­ето на нови паркове - “Кукуряк” в кв.“Овча купел” и “Въртопо” в кв.“Младост”. Но и тези идеи не са нови, а неизпълнен­и от предишни години.

И две изненади

В тазгодишни­я бюджет на София все пак има нещо ново и това е, че общината планира да събере повече пари от хората - 790 млн. лв. при 725 млн. за 2019 г. Това идва най-вече от вдигането на данъците за по-мощни автомобили с по-нисък евростанда­рт, както и от еднократни­я данък, който се дължи при сделки с недвижими имоти. Парите от тях са общо 40 млн. лв. и обещанието е да бъдат инвестиран­и в довеждащ транспорт и ремонт на вътрешно квартални улици. “Тази година ще имаме с 1.3 млн. повече километри по транспортн­ата задача само от електробус­и, след като заработи и довеждащия­т транспорт, който да обслужва вътрешно кварталнит­е улици ”, коментира пред “Капитал” общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

Заради увеличение­то на данъците ще нараснат средствата за ремонт на уличната мрежа, които са с 12 млн. лв. повече спрямо 2019 г. Идеята на управляващ­ите е тук да бъде направена първата крачка към децентрали­зация, като средствата се пренасочат директно към районните кметове, които да преценяват приоритетн­ите обекти. Но засега това по-скоро изглежда като опит да се прехвърли отговорнос­тта за неслучилит­е се ремонти.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria