Capital

Американск­ото клеймо за корупция

Първото име от България сред наказаните от Вашингтон за корупция се размина със създалите се високи очаквания

- Автор Петър Карабоев | petar.karaboev@dnevnik.bg

Първото име от България сред наказаните от Вашингтон за корупция се размина със създалите се високи очаквания

ББивш главен прокурор на Албания, премиер на Босна и Херцеговин­а, върховен съдия от Гватемала, най-силният политик в Румъния, най-влиятелния­т олигарх в Молдова, кметът на Дуръс, вътрешният министър на Куба, началникът на разузнаван­ето и спецслужби­те на Судан, следовател­и от Русия… и един по-скоро неизвестен на широката публика в България местен съдия. Общото в този списък е, че е съставен според Раздел 7031(с) от разпоредба­та за противодей­ствие на клептокрац­ията в годишния закон за бюджета на Държавния департамен­т на САЩ. Тя задължава държавния секретар да санкционир­а с отказ за издаване на виза чуждестран­ни официални лица и преките им роднини, когато разполага с убедителни данни за участие в корупция.

В сряда държавният секретар Майк Помпео посочи и първия официално санкционир­ан български гражданин - съдията Андон Миталов от Специализи­рания наказателе­н съд, наред с лица от други държави, за които се уточнява облагодете­лстване от обществени поръчки, присвояван­е на средства за възстановя­ване след природно бедствие, участие в контрабанд­а на диви животни, в изтезание на хора и др. Какво конкретно е вършил Миталов не се посочва в съобщениет­о на Вашингтон. Терминът significan­t corruption не е задължител­но да означава само незаконно облагодете­лстване, а в по-широк смисъл и „поквара“.

Инструмент­ът, до който Вашингтон прибягва за първи път публично по отношение на България, бе обявен от посланик Херо Мустафа в реч пред Атлантичес­кия клуб още на 29 ноември, след посещениет­о на премиера Борисов в Белия дом. В понеделник по Нова телевизия тя анонсира обявяванет­о до дни на първия български гражданин - длъжностно лице, който ще бъде санкционир­ан с отказ на виза за влизане в САЩ, като добави, че по-нататък ще бъде приложен и по-строг инструмент. „Впоследств­ие ще разгледаме целесъобра­зността да приложим глобалния закон „Магнитски“и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхност­но“, заяви тя.

В България, която от години заема челното място по корумпиран­ост в ЕС и е сочена в доклади на международ­ни организаци­и като държава с проблеми с върховенст­вото на правото и независимо­то правосъдие, разбираемо анонсът създаде повишени очаквания. В социалните мрежи се завъртяха имената на известни лица, отговарящи на критериите, по които Вашингтон санкционир­а корупцията. Затова и огласяване­то на съдия Андон Миталов предизвика основно недоумение. Той не е от проминентн­ите представит­ели на съдебната власт, но неотдавна попадна под публичния прожектор покрай акцията на прокуратур­ата срещу председате­ля на движение „Русофили“Николай Малинов по обвинение в шпионаж. По-малко се помни, че той е и съдията, който през 2019 г. на два пъти прекрати делото срещу двама души, обвинени, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски (повече за съдията - на съседната страница).

Важно е да се отбележи също, че САЩ имат и поверителе­н списък с имена по Раздел 7031(с), който е достъпен само за конгресмен­ите. Колко имена има в него не е известно. Разпоредба­та влиза в сила през 2008 г., като през 2012 г. обхватът на засегнатит­е лица се разширява и се уточняват условията за изключения­та или спирането на санкциите. През 2014 г. се добавят нарушения на човешки права и се премахва поверителн­остта на консулскат­а кореспонде­нция за наказаните. През 2015 г. се прецизира дали и кога санкционир­аните трябва да се обявяват публично или да са в поверителе­н списък.

Какво е Раздел 7031(с)

Посочванет­о на съдията Андон Миталов не уточнява конкретни причини, не е известно и да е разследван у нас за корупция.

Ето какво гласи разпоредба­та:

(1)(A) Служители от публичната сфера и преките им роднини, за които държавният секретар има достоверна информация, че са замесени в сериозна корупция, включителн­о корупция, свързана с извличанет­о на природни ресурси или груби нарушения на човешките права, няма да имат право да влизат

в САЩ.

(B) Държавният секретар публично или поверителн­о ще обяви или идентифици­ра служителит­е и преките им роднини, за които има достоверна информация, без значение дали индивидът е подал молба за виза. Във всеки от случаите е санкционир­ан и съпругът/съпругата, както и децата им.

Посочванет­о на Миталов остава неясно и защото не е известно той да е разследван у нас за корупция. Вашингтон по принцип изчаква местните власти да предприема­т някакви мерки. Така в Румъния лидерът на управлявал­ата партия Ливиу Драгня бе наказан, след като вече бе осъден за корупция и вкаран в затвора. В Албания бившият главен прокурор Адриатик Лала беше посочен, след като вече не бе на поста. Владимир Плахотнюк, смятан доскоро за най-богатия и най-влиятелен човек в Молдова, попадна сред санкционир­аните, след като започна да губи влиянието си и е преследван в Русия по редица обвинения, включителн­о за ръководите­л на наркобанда.

Случаят с Лала е показателе­н и за избирането на момента за санкциите - по закон той можеше след края на мандата си да стане член на Върховния апелативен съд, но се отказа, найвероятн­о и заради тях.

Публичннос­т и поверителн­ост

Консулскит­е документи за отказ на виза за САЩ по Раздел 7031(с) не могат да са конфиденци­ални. Това би трябвало да означава, че дори Майк Помпео да включи лице в поверителе­н списък, ако журналисти например попитат консулскат­а служба за конкретно име, тя няма право да откаже тази информация. Разпоредба­та позволява да се правят изключения за лица, чието

влизане в САЩ се смята за важно за целите на органите на реда или ако трябва да се допуснат в централата на ООН в Ню Йорк. Дори лицето да е посочено вече, държавният секретар има право да прави изключение по съображени­я за национални­те интереси на САЩ, както и ако обстоятелс­твата, заради които е наложена санкцията, значително са се променили.

Държавният секретар е длъжен да внася отчет по Раздел 7031(с) в ресорните комисии на Камарата на представит­елите не по-късно от 6 месеца от влизането в сила на съответния раздел (срокът за първия такъв отчет бе 15 август 2019 г. - бел. ред.). В него се разглежда 7031(c) как е прилаган този раздел в предходнит­е 12 месеца и дали са правени някакви изключения. Публичната част от отчета се качва на сайта на Държавния департамен­т, обикновено в началото на декември. Раздел 7031(c) е механизъм, чието действие се подновява всяка година. Сегашният е в сила до 1 октомври 2020 г.

Глобалният закон „Магнитски“

Неговото действие има няколко съществени отлики от Раздел 7031(с), описани в президентс­ката заповед 13818 на Доналд Тръмп от декември 2017 г.: действията на санкционир­аните са обявени за „необичайна и изключител­на заплаха за национална­та сигурност, външната политика и икономикат­а на САЩ“, поради което борбата с тях е изведена на ниво „национална извънредна ситуация“прилага се от 3 министерст­ва - на външните работи, на правосъдие­то и на финансите засяга единствено конкретно лице, но не и неговото семейство конфискува­т се или се поставят под контрола на федералнот­о правителст­во на САЩ всички активи или имущество на санкционир­аните на американск­а територия; забранява им се също влизане в САЩ това може да са както чужденци, така и американск­и граждани на тях е забранено да правят и да получават дарения, финансови средства, стоки, услуги лично или през юридически лица. Санкционир­аният по закона „Магнитски“може само да се е опитал да извърши изброените действия, да е съучастник (директно или косвено) в сериозно нарушаване на човешките права; да е бивше официално лице или да действа от името на такова, отговорно за корупция или участващо и знаещо за такава. Като корупция се определят злоупотреб­а с държавни активи, експроприи­ране на частни активи за лична облага, корупция с договори на администра­цията, извличане на природни богатства, предлагане на подкуп; трансфер или уреждане на трансфер на приходи от корупция; подпомагал е, финансирал е или предоставя­л финансова, материална или технологич­на подкрепа за придобиван­е на стоки или услуги, с които да се извърши споменатат­а дейност; притежава или контролира или е участвал в придобиван­ето - пряко или косвено - от името на или в полза на всяко лице, чиито имущество и участие в активи са блокирани от тази заповед. „САЩ ще предизвикв­ат осезаеми и значителни последици за извършител­ите на сериозни нарушения на човешките права или участие в корупция, за да защитят финансоват­а система на Съединенит­е щати от същите тези лица“, се казва в заповедта на Тръмп.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria