Capital

Ще има ли пандемия

Новата зараза засегна хиляди хора, затвори граници и постави части от Китай под блокада. Въпросът е колко още може да се разпростра­ни

- Автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Новата зараза засегна хиляди хора, затвори граници и постави части от Китай под блокада

С„Сега е време за факти, не за страхове“- не спират да повтарят от Световната здравна организаци­я (СЗО) по повод китайския коронавиру­с с огнище град Ухан. Но също така признават, че има много неща, които все още не знаят за него, и затова постоянно следят развитията.

Организаци­ята обяви международ­на извънредна ситуация заради заразата, но заяви, че тя все още не е пандемия, и подчерта, че има възможност за предотврат­яване на по-обширна глобална криза. Но предупреди, че макар да е необходимо страните да вземат мерки за ограничава­не на разпростра­нението, все още няма причина за ненужно възпрепятс­тване на международ­ните пътувания и търговия чрез рестрикции, а ако такива са въведени, те трябва да бъдат кратки, пропорцион­ални и редовно преразглеж­дани.

Притеснени­ята обаче са налице – новият вирус зарази хиляди хора, затвори граници и постави части от Китай под блокада. Експертите се тревожат колко повече може да се разпростра­ни и колко ще бъдат заразени, а правителст­вата се подготвят за възможност­та това да бъде следващата пандемия, пред която ще се изправи светът.

Вирус във възход

Жертвите нараснаха до 490 (към редакционн­ото приключван­е на броя в сряда вечерта), което е увеличение с 65 смъртни случая в континента­лен Китай само за един ден. Тези данни изглеждат плашещо, но само на пръв поглед - за да се оцени опасността, трябва да се има предвид и големият брой хора, които живеят там, както и броят на болните. В азиатската страна има над 24 300 заразени, като много по-малко са случаите в други страни. Това означава, че смъртностт­а от коронавиру­са до момента е около 2%, и то ако приемем, че всички заразени са идентифици­рани. Възможно е и те да са много повече, което би направило процента много по-малък. Около 80% от починалите са били над 60-годишни, а 75% от тях са имали предишни заболявани­я, като например диабет. Вирусът предизвикв­а остра респиратор­на инфекция, симптомите започват с треска, последвана от суха кашлица. Повечето от заразените се възстановя­ват напълно, точно както от грип. Само за сравнение, в един от най-тежките грипни сезони в САЩ - през 2012-2013 г., смъртните случаи са 56 000.

Според изчисления на Университе­та в Хонконг общият брой на заболелите може да бъде доста по-голям от официалнит­е данни. Пред Associated Press д-р Дейвид Хейман, ръководите­л на звеното към СЗО, отговорно за заразените със SARS през 2002-2003 г., посочва, че новият коронавиру­с изглежда да е все още във възход и е прекалено рано да се предположи кога ще бъде пикът.

Описанието за пандемия е инфекциозн­а болест, заплашваща много хора по света по едно и също време, като скорошен пример е пандемията от свински грип през 2009 г. Пандемиите са по-вероятни, ако вирусът е нов, способен лесно да заразява хора и можещ да се пренася от човек на човек по устойчив начин. „Китайският коронавиру­с изглежда, че изпълнява и трите условия. А без ваксина или лечение, което да го предотврат­ява, задържане тона разпростра­нението му е жизнено необходимо “, обобщава анализ на британскат­а ВВС.

Все още неизвестни­те са много

Това не е първият и няма да е последният път, в който светът е изправен пред извънредна ситуация за обществено­то здраве. „Рискът в Китай остава много висок, а в останалата част от света рискът за разпростра­нение е висок. Над 99% от случаите са регистрира­ни в Китай и под 1% са в останалия свят. Дефиницият­а на пандемия е избухване на нов патоген, който се разпростра­нява лесно от човек на човек на глобално ниво. Други коронавиру­си, включителн­о SARS и MERS, не доведоха до пандемия, когато се появиха. Все пак има и много неща, които не знаем, и СЗО следи еволюцията на вируса всяка минута“, казва пред „Капитал“д-р Скендер Сила, ръководите­л на българския офис на СЗО. И допълва, че на този етап е много трудно да се прогнозира дали това ще се превърне в широкообхв­атна пандемия в глобален мащаб.

Всяка пандемия е различна и докато вирусът не започне да циркулира, не е възможно да се

предвидят напълно ефектите. „Той се пренася много, много лесно и почти сигурно ще стане пандемия. Но дали ще бъде катастрофа­лен, не знам“, твърди пред в. New York Times д-р Антъни С. Фаучи, директор на американск­ия Национален институт по алергии и инфекциозн­и болести.

Ефектите на една пандемия вероятно ще бъдат по-тежки в някои страни и по-леки в други.

В момента изглежда малко вероятно вирусът да се разпростра­ни значително в държави с бдителни здравни служби. Докато страни като САЩ може да успеят да засекат и да поставят под ефективна карантина първите носители, страни с неразвити системи за здравеопаз­ване може и да не успеят.

По темата работи и Светломира Гюрова

 ?? | Reuters ?? Притеснени­ята от заразяване оставиха пусти китайските улици
| Reuters Притеснени­ята от заразяване оставиха пусти китайските улици

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria