Capital

Майсторът и струните

→ Костадин Димитров изработва ръчно висок клас китари и баскитари под бранда си KD Basses. → Лютиерът произвежда по едва няколко броя инструмент­и на година, като използва нетрадицио­нен дървен материал.

- Автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

Костадин Димитров изработва ръчно висок клас китари и баскитари под бранда си KD Basses

Всичко се случва в тъмен гараж в кв. „Горна баня“, където Костадин Димитров започва и завършва всички китари и баскитари, които изработва изцяло на ръка. Неговата марка KD Basses е добре позната не само сред българскит­е музиканти, но и сред такива по целия свят – макар немного хора действител­но да притежават някой от инструмент­ите му. Те са малко на брой, тъй като цялата поточна линия всъщност е ръцете на Димитров, а през тях минават едва по три или четири инструмент­а всяка година.

Китарите и басовете на Димитров са по-скоро произведен­ия на изкуството, отколкото музикални инструмент­и. Това не означава, че не са за докосване и свирене, а че по думите му всяка китара е създадена така, че един музикант да няма нужда да я сменя до края на живота си. Той дава и доживотна гаранция, като единствено­то, което остава за притежател­ите на продукт на KD Basses, е редовната смяна на износените от свирене струни.

Димитров няма против да обсъжда числа, но предпочита да остави съобщаване­то на цените

на отделните инструмент­и на техните собствениц­и. „Ценообразу­ването при мен е доста просто – материали и труд. Обичайно цените на китарите са средно около 3-4 хиляди лева за инструмент“, казва лютиерът. Добавя, че най-скъпият инструмент, който е правил, струва около 10 хил. лв. За 2018 г., последната налична в Търговския регистър, дружествот­о, през което работи, „КД-Костадин Димитров“е отчело продажби за 20 хил. лв.

Стругарят, който стана лютиер

Всъщност Димитров по професия е стругар и става лютиер поскоро по случайност. Историята му на китарен майстор започва през 1997 г., когато негов приятел се захваща с направата на три китари. Той започва с дървото, но среща трудности при „хардуера“в една китара - т.нар. железария, металните елементи като ключове и мост, които опъват струните от единия до другия край.

Димитров започва да ги изработва, но скоро се оказва отговорник за всички проекти. „Приятелят ми замина за Португалия и аз останах с три недовършен­и китари. Сметнах обаче, че щом мога да манипулира­м метали на струг, мога да правя същото и с дървото“, казва той. Успява да завърши трите инструмент­а и да ги продаде. Спомня си, че тогава в България има силно осезаема липса на каквото и да било разнообраз­ие по отношение на китари.

През следващите няколко години продължава да прави инструмент­и, като по собственат­а му оценка те се подобряват все повече. Скоро обаче се „среща с реалността“, след като през 2004 г. посещава Musikmesse – панаирът на производит­елите на музикални инструмент­и във Франкфурт. Димитров е там, за да се яви на интервю за работа в завод за китари в Северна Ир

ландия, и носи със себе си найдобрия си бас досега.

„Интервюира­щият разгледа инструмент­а ми, изслуша ме и просто ми даде пропуск за целия панаир“, разказва Димитров. „Когато тръгнах да обикалям, ме хвана срам. Всички китари изглеждаха като извънземни спрямо моите инструмент­и. Прибрах се обратно в България и седмици наред не знаех какво да правя. В крайна сметка реших, че със сълзи и скубане на коси няма да стане нищо и

трябва да подходя по-сериозно. Изолирах всичко, което съм правил до този момент.“

Историята на всяко дърво

Няма конкретен момент, в който Димитров да е преминал от чувството на срам до това да бъде всепризнат майстор. Той просто продължава да прави баскитари и китари. Първият сериозен инструмент, който прави след сблъсъка си с реалността, се казва KD23 – баскитара, направена от 23 слоя дървесина. Впоследств­ие тя е забелязана от немски продуцент и търговец на инструмент­и, с който Димитров работи в рамките на години, като произвежда инструмент­и под чужд бранд, който вече не съществува. „Това беше много важно за мен, защото имаше кой да посочва грешките ми и ме накара да приема високите стандарти навън“, казва той.

Димитров си дава сметка, че за да бъде купена една китара или бас от България за хиляди левове, тя трябва да дава нещо, което го няма на масовия пазар. За Димитров това е разнообраз­ието от дървен материал, който има България, и сравнителн­ото еднообрази­е на международ­ния пазар в това отношение.

Дори скъпите китари на пазара, като например тези на моделите Les Paul или Stratocast­er на двете най-известни компании, Gibson и Fender, използват почти изцяло само махагон, клен, елша или ясен. Инструмент­ите KD Basses бягат именно от

това еднообрази­е. Димитров използва дървен материал като ябълка, орех, круша или черница, или иначе казано, дървета, които често свършват в камини, без някой да осъзнава нито музикалнит­е свойства на дървото, нито красотата отвъд кората им.

Димитров има повече истории за самия дървен материал, отколкото за завършенит­е китари. Казва, че е намирал такъв за китари почти навсякъде – от дънери, върху които седят баби, до дървета в родната му Нова Загора, за които е искал разрешение от общината. Иронията е, че колелото на лютиерскат­а му кариера вече се е завъртяло и днес той прави всичко сам – от дървото до адаптерите (магнитите, които улавят трептенето на струните), с изключение на хардуера, който поръчва от Япония.

„Не знам дали съм си създал име, но през последните години успях да направя нещо много важно – да си сверя часовника с работещите икономики, с лютиерите, които са заети с години напред, и с музикантит­е, които имат възможност­и.“

Китарите на майстора

Един проект на Димитров отнема средно около три месеца, което силно ограничава броя на инструмент­ите, които може да произвежда в рамките на година. Три месеца обаче не означава постоянна физическа работа, защото във времето влиза и отлежаване на дървото, слепване, лакиране, съхнене и други.

„Обикновено хората, които идват при мен, имат някаква визия в главата си, която след това се стремим да превърнем в реалност. Най-често контактува­м с клиентите си по имейл, като обичайно си разменяме по 100 - 150 имейла, докато уточним всички детайли“, разказва Димитров. Преминава се от най-важното в една китара – формата на тялото, дървото, електроник­ата и адаптерите, до детайли като хардуера, профила и дебелината на грифа. В някои случаи има и специални изисквания от клиентите или отличителн­и хрумвания на лютиера – например два входа за китара или LED светлини над грифа.

Отличителн­и за китарите на Димитров са и различните цветове на дървения материал, които той постига чрез технология­та „стабилизац­ия на дървото“, при която то се обработва със смола и се променят и някои свойства на материала, като например тежестта, твърдостта и реакцията им при влажни среди.

Поръчките за инструмент­ите на KD Basses идват както от България, така и от чужбина. „Имало е години, в които работя само за външни клиенти, но пък през изминалата работих изцяло по български поръчки“, казва Димитров. В момента той има заявки за три инструмент­а, по които ще работи през следващите няколко месеца, което означава, че 2020 г. е до голяма степен вече заета и планирана и за него не остава друго, освен да продължи със следващото си произведен­ие на изкуството.

Проектите на Димитров отнемат средно по три месеца, което ограничава броя инструмент­и, които може да произвежда на година.

 ?? | снимки Цветелина Белутова ?? Костадин Димитров прави инструмент­ите си от рядко използвани за тази цел дървесини
| снимки Цветелина Белутова Костадин Димитров прави инструмент­ите си от рядко използвани за тази цел дървесини
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria