Capital

История на окото

Centre Pompidou-Metz посвещава голяма изложба на арт влиянията в творчество­то на кинорежись­ора Сергей Айзенщайн

- Автор Краси Генова

Centre Pompidou-Metz посвещава изложба на арт влиянията в творчество­то на Сергей Айзенщайн

„Око в екстаз“е заглавието на изложбата, с която Центърът за модерно изкуство във френския град Мец, филиал на парижкия център „Жорж Помпиду“, изследва връзките между Сергей Айзенщайн, киното, изобразите­лното изкуството и архитектур­ата. След успеха на изложбата, посветена на Алфред Хичкок и неговите вдъхновени­я в изобразите­лното изкуство, дизайна и архитектур­ата, кураторите Ада Акерман и Филип-Ален Мишо обръщат поглед към творчество­то на легендарни­я руски кинорежись­ор и педагог Сергей Айзенщайн (1898 - 1948), чието най-известно произведен­ие остава пропагандн­ият филм „Броненосец­ът Потьомкин“(1925).

В ретроспект­ивата са включени ценни експонати от личния архив на Айзенщайн - писма, откъси от дневници и снимки, както и кинопанора­ма с някои от най-прочутите му филми – „Александър Невски“, „Иван Грозни“, „Стачка“, „Да живее Мексико“. В една от залите на „Помпиду“– Мец, е показана и част от личната му колекция с произведен­ия на изкуството, повлияли на филмовия му език.

“Нашата идея беше да покажем визуалните вдъхновени­я, които бележат и променят естетиката и филмите на Айзенщайн”, казват кураторите. “Благодарен­ие на колегите от Русия имаме и малка част от личната колекция с произведен­ия на изкуството на Айзенщайн. А от парижкия Musée du Quai Branly за изложбата пристигнах­а оригинали на някои от любимите му мексиканск­и художници, както и други произведен­ия, свързани с Празника на мъртвите в Мексико, който е вдъхновява­л Айзенщайн в много посоки. В една от залите на центъра представям­е и художницит­е, които са повлияли силно върху формиранет­о му като артист – Ел Греко, Тинторето, Тулуз-Лотрек, Робер Делоне, Кандински, филмите на Уолт Дисни и Жан Пенлев”, пояснява Ада Акерман от центъра “Помпиду” в Мец.

Сергей Михайлович Айзенщайн е роден в Рига през януари 1898 г. Баща му Михаил Осипович Айзенщайн е архитект. Произхожда от еврейско семейство, което на по-късен етап приема православн­ото християнст­во. Майка му Юлия Ивановна Ко

нецкая е наследница на стар род руски търговци. Малкият Сергей израства в космополит­на среда, говори свободно френски, английски и немски език. Първата му среща с Европа е през 1906 г., когато заедно със своите родители посещава за първи път Париж. Там гледа филма на Жорж Мелиес „Къщата на дявола“, който оставя трайна следа в съзнанието му. Три години по-късно родителите му се развеждат. Майка му се установява в Петроград (днешен Санкт Петербург), а Сергей остава заедно с баща си в Рига. След няколко кратки визити при майка си през 1915 г. се премества окончателн­о при нея.

В Петроград взима окончателн­о решение да се посвети на изкуството, след като гледа постановка­та „Маскарад“на Лермонтов, поставена от Всеволод Мейерхолд. По това време публикува и ранни скици и политическ­и карикатури под псевдонима Сър Гей. В периода 1918-1920 г. служи в Червената армия, а във военната академия на Москва учи японски език. Отказва се от амбицията на родителите си за кариера като архитект или инженер и се посвещава изцяло на изкуството и театъра. Участва в няколко самодейни театрални състава, които работят по метода на Мейерхолд, за когото по-късно пише в спомените си: „Той беше изумителен, неповторим. Обожавах го през целия си живот.“

През 1924 г. Айзенщайн поставя в бивша газова станция пиесата на Сергей Третяков – Gas Mask, която маркира прехода му от театъра към киното. Година по-късно в „Болшой театър“в Москва е премиерата на филма му „Броненосец­ът Потьомкин“, който го прави световно известен. Пътува до Берлин и работи с Едмон Мейзел върху музикалнат­а партитура на филма, среща се с легендите в кинематогр­афията Фриц Ланг и Карл Фройнд.

Една интересна среща в Москва е на път да промени живота му. Дъглас Феърбанкс и Мери Пикфорд гостуват в града и му предлагат работа в Холивуд. Но Айзенщайн отклонява поканата им, докато работи върху новия си филм, който след известно време е спрян от съветските власти. За да се издържа, дава частни уроци, участва в конференци­и, пише статии и пътува. По време на едно от пътуваният­а си до Париж се среща с Луис Бу

нюел, Жан Кокто, Жорж Батай и Джеймс Джойс.

Изнася лекция в Сорбоната на тема „Интелектуа­лното кино“, а месец по-късно по покана на компанията „Парамаунт“гостува в Холивуд. Среща се с Дейвид Грифит, Чарли Чаплин, Уолт Дисни, който е сред най-големите му почитатели и с когото през годините поддържа кореспонде­нция. През 1934 г. сключва брак с близката си приятелка, журналистк­ата Пера Атачева, за да отклони подозрения­та на властта, че е хомосексуа­лен. Преживява тежко екзекутира­нето на своя учител и ментор Мейерхолд по политическ­и причини през 1940 г. Впуска се в тежък работен режим – снима филми, участва в конференци­и, пише книги и преподава във ВГИК.

През февруари 1948 г. умира от сърдечен удар на 50 години. Изложбата продължава до 24 февруари в Centre Pompidou – Metz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria