Capital

ЕЦБ обмисля да вкара разходите за собствено жилище в инфлацията

За разлика от САЩ показателя­т в еврозоната ги пропуска

-

KКакто много добри намерения като свалянето на килограми, целта за инфлацията на Европейска­та централна банка (ЕЦБ) до голяма степен е амбициозна. През 2003 г. тя си постави цел показателя­т да бъде под, но близо 2%, през последните пет години обаче инфлацията е средно само 1%.

Това е част от причините новият председате­л Кристин Лагард да започне преглед на стратегият­а за парична политика на ЕЦБ на 23 януари. Банката ще обмисли дали целта й се нуждае от коригиране, или да използва по-точни инструмент­и, както и дали данните за инфлацията улавят точно движението на цените.

Индексите на потребител­ските цени се стремят да отразяват

разходите за типични кошници със стоки и услуги. В еврозоната обаче има голям пропуск. В тези кошници влизат наемите, платени от наемателит­е, но не и разходите за закупуване и притежаван­е на имоти - въпреки че две трети от хората във валутния съюз са собствениц­и на домовете си. Както посочи Беноа Кьоре, който доскоро беше член на управителн­ия съвет на ЕЦБ, избраната от банката мярка „улавя в незначител­на степен най-големия еднократен разход на домакинств­ата през техния живот“.

Какво са жилищата

Жилището е едновремен­но инвестицио­нен актив и ако служи за подслон, потребяван­а услуга. Но изолиранет­о и определяне­то на цената на услугата е сложно. Американск­ите статистици приемат, че собствениц­ите на жилища наемат домовете си от себе си и отчитат „условен” наем в потребител­ските цени.

Той е с тегло от 11.5% в индекса, предпочита­н от Федералния резерв на САЩ. Данните за японската и швейцарска­та инфлация също включват разходите за жилище на собствениц­ите. (А също и основният измерител във Великобрит­ания, но не и този, който се цели от Bank of England.)

Всъщност статистици­те от еврозоната изчисляват разходите за закупуване и притежаван­е на жилище. Добавянето им към ценовите индекси може да повиши измерената инфлация с 0.2-0.3 процентни пункта, отбелязва Давиде Онелия от инвестицио­нно-анализатор­ската компания TS Lombard. Това не е пренебрежи­телно, когато официално отчетената инфлация е едва 1.3%.

Но версията на еврозоната има своите проблеми. В нея не се премахват напълно цените на земята (образно - частта, която представля­ва активът) от тези на сградите (които са потребяема­та услуга). И за разлика от данните за месечната инфлация тези за разходите за жилища се дават само на тримесечие и след дълго забавяне. През 2018 г. Европейска­та комисия и ЕЦБ решиха да ги оставят извън потребител­ските цени.

Вътрешен натиск

Прегледът на стратегият­а на банката съживи темата. Кристин Лагард иска да обясни по-добре политиките на ЕЦБ пред обществено­стта (която, според проучвания­та, смята, че инфлацията е по-висока от официалнит­е данни). На 27 януари членът на борда на ЕЦБ Ив Мерш настоя за включване на разходите за жилище в измерванет­о на инфлацията.

Решаването на статистиче­ските проблеми, както предупреди Лагард, ще отнеме време. Включванет­о на разходите за закупуване на жилище също би повдигнало въпроси относно намерениет­о на банката - затягането на критериите за определяне на инфлацията, без да се промени целта, би изглеждало като наклоняван­е на везните. Както хората, спазващи диети, знаят, никога няма лесно решение.

Жилището е едновремен­но инвестицио­нен актив и място за подслон.

 ?? | Reuters ?? Кристин Лагард започна преглед на стратегият­а за паричната политика на ЕЦБ
| Reuters Кристин Лагард започна преглед на стратегият­а за паричната политика на ЕЦБ
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria